Recensie Plien en Bianca Gaat het nog door?

Plien en Bianca Gaat het nog door?

Na lang wachten was het dan eindelijk zover. We konden naar de voorstelling van Plien en Bianca. Alle voorgaande shows als; “Biks”, “Ngorongoro”, “Heb je hun weer”, en natuurlijk alle “Zaai” afleveringen kenden we inmiddels uit ons hoofd. Dus van de komende show hadden we ook veel verwacht.

Stadsschouwburg Groningen

De Stadsschouwburg in Groningen, een mooi en sierlijk oud gebouw dat aan de rand van het centrum van Groningen ligt. Het gebouw is mooi verlicht, niet te missen als je er naar zoekt. De deuren zijn geopend, de garderobe vol en mensen die staan te popelen om naar binnen te gaan.

Wij zaten op 1e verdieping, achteraan. Goed zicht dus! Het podium was duidelijk te zien. Een paar rijen voor ons zat cabaretier Bert Visscher, die heeft er ongetwijfeld ook van genoten. Alle stoelen in de zaal waren bezet, een uitverkochte zaal.

Het avondje lachen, gieren, brullen kon beginnen

Gaat het nog door?

De uitdaging van vanavond: lach maar eens níet tijdens het eerste nummer met de balletdansers. Of om die geweldige parodie op de aanstellerige Djèèèzzzangeres met dwarsfluithinder, de twee Overijsselse vriendinnen die voortdurend ‘behoorlijk serieus worden aangerand’.

Sketches

Houd het maar eens droog als de twee, verkleed als stokoude oorlogsveteranen, een krans leggen, die steeds weer van de standaard afvalt – humor kan ook genadeloos zijn – terwijl het rijmelarijtje ‘Prikkeldraad‘ door de speakers klinkt. Of als ze zich als modellen staande proberen te houden op hoge hakken op de catwalk en constant door hun enkels gaan omdat ze niet op de hakken kunnen lopen.

Gaat het nog door? is een zeer dynamische voorstelling geworden, mede door de vele verkleedpartijen die óp het podium plaatsvinden. Zo blijft de vaart er stevig in. Pruiken komen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn, evenals de kledingstukken, en het licht is puik uitgedacht.

Een van de hoogtepunten is de sketch met de gekmakende spraakverwarringen rond het gevaar van ketjap manis, koffie en de godsgruwelijke tyfus. Hierbij spelen ze twee Amsterdamse oude dames die elkaar maar niet begrijpen en elkaar verbaal lekker afbekken.
Het leukste is, zoals dat hoort, tot bijna het laatst bewaard: de twee glitterkleuters die meedoen aan een missverkiezing. Het werkte behoorlijk op de lachspieren.

Humor van de bovenste plank

Ze maken elkaar op een komische manier helemaal af door de valse opmerkingen die over en weer gaan. Om er vervolgens zelf keihard en overdreven om te lachen. De zaal ligt iedere keer weer dubbel. Al is het maar de manier van lopen of kijken, er wordt continue gelachen.

Succes Plien en Bianca

Gaat het nog door? was voor mij een groot succes. Tranen biggelden over mijn wangen, last van mijn kaken, buikpijn en uitgelopen mascara van het lachen, kortom deze avond was “genieten”.

Na de voorstelling

Na de voorstelling kun je nog een drankje drinken in het Theatercafé van de Schouwburg. Velen bleven nog gezellig ‘hangen’ om nog na te praten over de voorstelling. Het was een geslaagde avond.

‘Amusement van de bovenste plank!’