Recensie Soldaat van Oranje

Recensie Soldaat van Oranje

Het is woensdag middag, deze stond al lang op mijn verlanglijstje de voorstelling Soldaat van Oranje in Katwijk. Speciaal voor een school opdracht mochten wij naar deze voorstelling die gaat over de Tweede Wereld Oorlog en schreven wij deze recensie.

Katwijk

Theater Hangaar Katwijk Soldaat van OranjeWe komen aan in Katwijk hier is het theater speciaal gebouwd op het terrein van een oud leger basis. De originele Dakota C-47 staat ons op te wachten. De voorstelling draait hier al meer dan 5 jaar! En is bijna altijd uitverkocht. In 2013 was het al de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse Theatergeschiedenis. We zijn daarom erg benieuwd naar deze voorstelling!

Eenmaal binnengekomen in de Theater Hangaar moet je eerst je kaarten laten zien en als je binnen bent zie rechts van je een kleine winkel met souvenirs die je kunt kopen. Pennen, mokken, boeken er is van alles te koop. Gelijk links is de garderobe, en recht voor je was een bar daar hebben we eerst wat gedronken.

Tentoonstelling

In de foyer van de Theater Hangaar is ook een kleine tentoonstelling over Soldaat van Oranje ‘Morgen is vandaag. Kun jij kiezen in de oorlogstijd?’ deze ging ook over de oorlog.

Er stonden allemaal kasten met daar in een stelling waar je je mening kon geven of een verhaal van iemand die de oorlog mee maakte. Deze voorstelling is speciaal ingericht voor leerlingen zoals ik die in het voorgezet onderwijs zitten. Het was heel indrukwekkend.

Voorstelling Soldaat van Oranje

De voorstelling begint bijna, we mogen naar binnen. Als je naar de zaal gaat, dan ga je eerst door stuk lopen dat een beetje op een bunker van binnen lijkt. Ik vond het heel mooi.

Je kwam ook door een stuk wat later bleek dat ook bij de voorstelling hoort en je liep gewoon over het podium. Het zag er echt prachtig uit.

Toen de voorstelling begon zag je eerst een dia voorstelling je zag steeds op schuifdeuren welke datum het was. Het begon net als in de film met het ontgroening feest en dat ze kaal waren geschoren.

Daarna net dat de oorlog was begonnen en dat ze met een motor over het podium reden. Je ging toen ook echt mee naar de plek waar ze naartoe gingen. Het decor was prachtig, het studenten huis met 2 verdiepingen en het water met beeld dat er vliegtuigen aan kwamen en de regen, het strand, de verhoor kamers. Kortom het was zo mooi gemaakt dat het ook wel logisch is dat de musical 5 jaar draait.

Na de pauze in de 2de acte op het einde kwam de koningin weer in Nederland en was alles van die scène ook echt buiten. Er stond een ECHT vliegtuig en toen de oorlog en de musical voor bij was gingen we alle senes bij langs. Je merkt geen eens dat je mee draait, je zit helemaal in de musical!

 

Overweldigende voorstelling

Soldaat van Oranje is heel indrukwekkend die je gezien moet hebben! Het is overweldigend, het is spannend, soms grappig en ook ontroerend, het is een voorstelling met geweldige acteurs en met de prachtige muziek die steeds in je hoofd blijft zitten!

Het is een musical die tot leven komt, en je het idee geeft dat je ECHT in de tweede wereld oorlog zit.

Kortom, Het is een aanrader voor jong en oud!

Door: Kim Gritter

Meer over Soldaat van Oranje

 

soldaat van OranjeSoldaat van Oranje

De musical Soldaat van Oranje is te zien in Theater Hangaar Katwijk

Lees meer over de voorstelling