Vijf jaar Soldaat van Oranje

Vijf jaar Soldaat van Oranje

Al vijf jaar draait de musical Soldaat van Oranje op volle toeren in de Theater Hangaar in Katwijk. Met ruim 1.8 miljoen bezoekers sinds 2010 is de voorstelling nog altijd keer op keer uitverkocht.

Lustrum

Deze eerste lustrum van Soldaat van Oranje De Musical was in oktober 2015 een feit. 30 oktober 2010 ging de musical in première in het bijzijn van de toenmalige Koningin Beatrix. Op 31 december 2013 werd de musical bekroond tot de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Tijdens het Musical Awards Gala 2015 werd Soldaat van Oranje ook geëerd en ontving de musical de Eventim Publieksprijs Beste Musical.

Vjaar

Theater Hangaar KatwijkIn deze maand van het jubileum zijn wij ook te gast in Theater de Hangaar in Katwijk.
Bij aankomst valt het ons op hoe somber de entourage is. We komen aanrijden en de omliggende gebouwen zijn vervallen en zien er verlaten uit. Geen schone nette oprijlaan. Achter op het terrein zien we de Theater Hangaar, daar waar het allemaal gebeurt. Op de grote parkeerplaats lopen we recht op een mooi gebouw af.

Eenmaal begroet door de vriendelijk portier gaan we naar binnen waar de koffie voor ons klaar staat. De deuren gaan open en we gaan allen naar onze plaats.

In deze matinee voorstelling laten de cast leden;

 • Jonathan Demoor – Erik
 • Olga Zuiderhoek – Koningin Wilhelmina
 • Merel Baldé – Charlotte
 • Hajo Bruins – Van ’t Sant
 • Ludo van der Winkel – Anton
 • Joost Claes – Fred
 • Pieter van Nieuwenhuyze – Chris
 • sjoerd Spruyt – Bram
 • Johnny Barendsen – Paul
 • Guido de Wijs – Victor
 • Sophie Hoppener – Ada
 • Vérie Thijssen – Tessa

op een zeer professionele wijze hun kunnen aan het wederom uitverkochte zaal zien. Sjoerd Spruijt speelt deze middag zijn allereerste ‘Soldaat van Oranje’ voorstelling.

Soldaat van Oranje

Moge Soldaat van OranjeDe Musical Soldaat van Oranje is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de grootste verzetshelden uit de vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Het verhaal begint in zijn studententijd en laat een groep vrienden zien die met elkaar feesten en studeren. Als ze lid worden van een studiegenootschap begint ook de oorlog. Ook aan de vriendschappen wordt getwijfeld. De een sluit zich aan bij de Duitsers en de ander duikt onder of wil net als Erik de strijd aangaan. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland. Vanuit Engeland zet hij samen met 2 van zijn vrienden en in samenwerking met de koningin ‘ContactHolland’ op.

Hij smokkelt zendapparatuur naar Nederland en is ook als piloot betrokken bij bombardementen op Duitsland. Hiermee wordt hij adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding. Nee zeggen tegen de koningin gaat niet maar toch kiest Erik ervoor om na de oorlog niet meer voor de Koningin te werken.

Bij het verliezen van zijn grote liefde Charlotte verliest Erik niet de hoop en moed en daarmee laat hij niet geheel onberoerd het hele publiek valt letterlijk stil bij het lied ‘Als wij niets doen’.

Na afloop besef je niet dat je een aantal keren het podium bent rond gedraaid. De verschillende decors gaan met de technische snufjes ongemerkt aan ons voorbij. De motoren razen langs ons heen, oude foto en beeld materiaal verschijnt op de want.

De Koningin die weer in Nederland ’thuis’ komt, de deuren gaan open van de Dakota maar ook van de Theater Hangaar je zit ineens letterlijk buiten! Met een beetje pech was het voor de castleden weer een nat pak, maar gelukkig was het bij aankomst van de Koningin droog.

Al met al kregen wij vele indrukken tijdens de hele voorstelling. Het is een aanrader voor iedereen die nog niet is geweest!

jubileumboek soldaat van oranje musicalJubileum boek

Ter ere van het vijfjarig jubileum is er ook een exclusief herinneringsboek uitgegeven. In het boek leest u over het waargebeurde verhaal van verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema maar ook verhalen van de makers van de musical over hun persoonlijke betrokkenheid bij de herinneringen aan de oorlog.

Uiteraard wordt er in dit boek ook verteld over de totstandkoming van de voorstelling, de vele mijlpalen, u leest de verhalen van achter de schermen en ziet nog nooit eerder vertoond beeldmateriaal.

 

Meer over Soldaat van Oranje

 

soldaat van OranjeSoldaat van Oranje

De musical Soldaat van Oranje exclusief te zien in Theater Hangaar Katwijk

Lees meer over Soldaat van Oranje

 

Theater Hangaar Katwijk

Recensie Soldaat van Oranje

Uiteraard zijn wij ook bij de voorstelling van Soldaat van Oranje geweest. Benieuwd naar ons verhaal?
Lees onze recensie over Soldaat van Oranje

 

 

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.