Strenge adviezen voor Theater Utrecht en Zuidelijk Toneel

Toneelgroep Theater Utrecht

Een streng en negatief advies voor twee van de negen stadsgezelschappen (Theater Utrecht en Zuidelijk Toneel) die beide nul euro subsidie krijgen en een kille ontvangst van de ambitieuze plannen van Theater Rotterdam. Dat zijn de meest in het oog springende elementen in het advies van de Raad voor Cultuur voor de sector Theater.

De Raad stelt dat Theater Utrecht niet voor subsidie in aanmerking komt omdat het de eigen inkomstennorm de afgelopen jaren niet heeft gehaald. Tot zijn spijt overigens, want de Raad noemt het Utrechtse gezelschap van artistiek leider Thibaud Delpeut ‘veelbelovend en succesvol’. In tegenstelling tot de plannen die het Zuidelijk Toneel inleverde en die op tal van onderdelen als onder de maat worden aangemerkt. Het Zuidelijk Toneel staat er financieel goed voor maar krijgt geen subsidie tenzij een nieuw activiteitenplan wordt ingediend dat op vier belangrijke punten wordt aangepast.

Terughoudend in Rotterdam

Opmerkelijk terughoudend is de Raad over de plannen van Theater Rotterdam, waarin Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam samengaan, inclusief de internationale ambities van Johan Simons voor een Europees theaterplatform. Theater Rotterdam vroeg 2.670.000 euro subsidie maar krijgt slechts 1.600.000, op voorwaarde dat een nieuw activiteitenplan en een sluitende begroting worden ingediend. De Raad vindt onder meer de organisatiestructuur topzwaar en de binding met de cultureel diverse stad te mager.

Zoals verwacht oordeelt de Raad positief over Toneelgroep Amsterdam (2.937.000) en het Nationale Theater Den Haag (3.250.000). TGA wordt extra beloond vanwege de ‘internationale statuur’, het Nationale Theater krijgt 5.8 ton extra voor de afdeling jeugdtheater (NTJong). Oostpool en Noord Nederlands Toneel blijven met 2,6 miljoen subsidie behoren tot de vier grote gezelschappen, Tryater in Friesland en Toneelgroep Maastricht behoren met 1,6 miljoen tot de middelgrote gezelschappen.

Dat in de afgelopen periode een aantal stadstheaters een nieuwe leiding kreeg of binnenkort zal krijgen, stemt de Raad tevreden. Zo vertrekken Alize Zandwijk (Ro Theater), Ola Mafaalani (Noord Nederlands Toneel) en op termijn Theu Boermans (Nationale Toneel) om plaats te maken voor een nieuwe generatie. Over de nieuwe leiding van Toneelgroep Maastricht zegt de Raad bijvoorbeeld dat het ‘met enthousiasme heeft kennisgenomen van het artistieke plan en dat het prijzenswaardig is dat in Limburg de band met het regionale publiek wordt aangegaan’.

*DANS – De vier grote dansgezelschappen Nationale Ballet (6.950.000), Nederlands Danstheater (6.510.000), Introdans (2.810.000) en Scapino (1.650.000) verdelen keurig het beschikbare bedrag. Opvallend is de lof voor het Nationale Ballet onder leiding van Ted Brandsen. ‘De Raad heeft grote waardering voor de manier waarop artistiek directeur Ted Brandsen de afgelopen periode het balletgezelschap heeft opengesteld voor invloeden van andere kunstdisciplines’.

*JEUGDTHEATER – Negen plekken zijn er beschikbaar voor jeugdtheater en er waren twaalf aanvragen, die door de Raad allemaal kwalitatief voldoende werden bevonden. De Bonte Hond, Holland Opera en Beumer & Drost vallen buiten de boot, voornamelijk vanwege de nagestreefde regionale spreiding.

*PRODUCTIEHUIZEN – Vier jaar geleden werd op instigatie van staatssecretaris Halbe Zijlstra de subsidie voor alle 21 productiehuizen stopgezet. Dat wordt nu voor een deel gerepareerd: in het nieuwe Kunstenplan is plaats voor drie Productiehuizen, waarvoor overigens vijftien (!) aanvragen werden ingediend. Gekozen is voor Frascati Amsterdam, Talentontwikkeling Theater Rotterdam en De Nieuwe Oost in Gelderland. Gerenommeerde instellingen als Toneelschuur Haarlem, Korzo Den Haag en Likeminds vallen buiten de boot, evenals het onlangs nieuw opgerichte Grand Futura in Groningen.

*FESTIVALS – Vier festivals komen voor subsidie in aanmerking: uiteraard het Holland Festival, en daarnaast ook de Nederlandse Dansdagen, Festival Oude Muziek en Oerol.

Bron: Volkskrant