Verzekeringen

Verzekeringen

Verzekeringen

Verzekeren kunnen we tegenwoordig alles. We kennen allemaal de ziektekostenverzekering, reisverzekering, inboedelverzekering, overlijdensverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Maar wie is er aansprakelijk als de voorstelling opeens niet door gaat of u als u zelf onverwachts niet blijkt te kunnen of ziek wordt.

Stel: u zit helemaal klaar voor vertrek naar The Sound of Music en dan krijgt u telefoon dat er een ernstige situatie in de familie is en in plaats van de schouwburg wordt het het ziekenhuis. Daar zit u dan met uw aangeschafte kaartjes….

Verzekeringen voor bezoekers

Ticketsverzekeringen; ze bestaan wel degelijk, al is niet iedereen daarvan op de hoogte. Tegenwoordig is het mogelijk je aangeschafte tickets te verzekeren. Dit kan eenmalig bij aanschaf van de ticket maar er zijn ook steeds meer verzekeringsmaatschappijen die doorlopende annuleringsverzekeringen aanbieden, waaronder ook concertkaarten en theaterkaarten vallen.

Wanneer uw reden van annulering binnen de verzekeringsvoorwaarden valt, kunt u uw aankoopbedrag retour krijgen. Dit geldt echter alleen als de tickets via de juiste kanalen zijn gekocht. Bestel altijd uw theaterkaartje bij het theater zelf en belt u bij twijfel met het theater.

Ga niet in zee met ticketbureaus; deze kopen duizenden kaartjes in en verkopen ze met enorme winsten, waardoor de prijzen veel hoger liggen dan bij de officiële verkooppunten. Ook gebeurt het dat de kaartjes niet worden opgestuurd of blijken er meerdere kaarten met dezelfde streepjescode te zijn. Deze kaartjes zijn onbruikbaar. Koopt u bij voorkeur altijd uw kaartje bij het theater zelf. Op onze website vindt u hierover meer informatie.

Wet Koop op Afstand

Consumenten zijn veelal geneigd hun tickets niet te verzekeren als ze deze via internet bij het theater hebben gekocht en het kort voor de voorstelling is, omdat ze denken dat de Wet Koop op Afstand geldt.

Deze wet houdt in dat u internetaankopen binnen acht dagen kosteloos kunt annuleren. Deze wet is echter niet van toepassing op concert- en theaterkaarten.

Verzekeringen voor producenten

Een voorstelling betekent heel veel spullen zoals kostuums, decor en attributen. Denkt u zich eens in welke decorstukken er bijvoorbeeld allemaal nodig zijn bij een musical als Soldaat van Oranje. Met een goederen-, casco- of tentoonstellingsverzekering verzekert de producent de goederen tijdens de voorstelling.

Een ongevallenverzekering voor de medewerkers (podiumbouwers, chauffeurs, acteurs) is tevens onmisbaar. Uiteraard moet alles ook vervoerd worden naar het theater, daarvoor is een goederentransportverzekering noodzakelijk.

Verzekeringen voor theaters, schouwburgen en overige podia

Als u alle kosten van een evenement optelt, komt u tot een behoorlijk bedrag. De ramp is dan ook niet te overzien als door bijvoorbeeld brand, vandalisme of ziekte, een evenement niet door kan gaan. Dit gebeurde eind 2011 bij theater ’t Speelhuis in Helmond, dat door brand ernstig beschadigd werd. Gelukkig zijn er allerlei soorten verzekeringen voor evenementen waarmee theaters zich financieel kunnen indekken. De premie hangt af van de waarde van de voorstelling.

Een verzekering als deze loont niet alleen voor oorzaken als brand, maar ook wanneer de theaterproducent bijvoorbeeld failliet gaat of de voorstelling vanwege andere redenen wordt afgelast. Als het theater werkt met een evenementenbureau dat is aangesloten bij de VECTA (Vereniging van organisatoren van Evenementen, Concerten en Theater Activiteiten) dan is die als opdrachtgever voor bepaalde zaken verzekerd.

Bijvoorbeeld als door calamiteiten in het bedrijf het evenement niet door kan gaan, of als het evenementenbureau waarmee gewerkt wordt failliet gaat. Is de organisator van het evenement niet bij VECTA aangesloten, dienen er aparte verzekeringen afgesloten te worden, mits ze niet onder de bedrijfsverzekeringen vallen. Dit zijn bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en annuleringsverzekering.

[rwp-review id="0"]

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link