Voetjes van de vloer bij Footloose

Voetjes van de vloer bij Footloose

De film Footloose is door veel tieners verslonden. Het origineel kwam uit in 1984 en in 2011 verscheen een remake. Theatergroep Nurt, deel van het Rijswijks Jeugdtheater presenteerde afgelopen weekend een musicalversie in de Rijswijkse Schouwburg.

Voetjes van de vloer bij Footloose

Nog even het geheugen opfrissen: De musical gaat over Ren, een jongen die samen met zijn moeder vanuit Chicago verhuist naar een klein dorpje. De dominee is er de baas. Hij bepaalt wat zondig is en wat niet. Voor een jongen die gewend is aan muziek en dans is het dorp een gevangenis. Moderne muziek is verboden en dansen uit den boze. Sterker nog: bij wet verboden. Ren wordt niet geaccepteerd en als hij ook nog eens verliefd wordt op Ariel, de dochter van de dominee, heeft hij pas echt een probleem.

Bij een musical als Footloose verwacht het publiek vaart, energie en dynamiek. Dit maken de spelers meer dan waar. De jongvolwassen acteurs van Nurt maken er een feestje van op het podium.

Renske Hoeksma (regie. Choreografie) en Irene Borst (regie en zang) werkten het hele seizoen met de groep naar deze voorstelling toe. Hun werk komt goed uit de verf in Footloose, dat van muziek, zang en dans aan elkaar hangt. Het decorontwerp van Pepijn Jehee voegt de juiste sfeer toe. Met houten schuttingen die van vorm en functie veranderen komt zowel het sobere karakter van het dorp Bomont uit de verf, als de scènes op school of in een danstent.

De openingsscene is nog wat rommelig en soms slecht te verstaan, de spelers buiten adem van hun eerste dans. Daarna komt de groep op stoom. De muzikale overgangen (band o.l.v. Koen Both) lopen soepel en de meerstemmige samenzang is in sommige nummers perfect.

Dion Rust zet een beweeglijke Ren neer en vormt vanaf de eerste ontmoeting met de domineesdochter (Marieke Braat) een mooi duo. De domineesdochter is niet lastig voor zich te winnen, want ze doet niets liever dan wat haar vader verboden heeft. Thuis zorgt dit voor een gefrustreerde dominee Moore (Joery Mooijman) die zijn woede afreageert op zijn vrouw Vi (Emma Dolmans) en dochter.

Dat de vrouwen het moeten ontgelden is niet alleen het geval bij de dominee thuis. Ook de moeder van Ren (Karin van Vliet) moet het ontgelden sinds ze bij haar broer woont na een scheiding. Oom Wes (Danillo van Huet) wil dat Ren zich aanpast aan de regels van het dorp en kan het niet uitstaan dat zijn zus daar zo losjes mee omgaat.

De jonge meiden in het dorp hebben een probleem. Dit is het type man waar ze mee te maken hebben. Ze vinden het dan ook wat leuk om met Ren om te gaan, stiekem een feestje op te zoeken en de volwassenen in het dorp uit te dagen. Het meidengroepje waar Ariel deel van uitmaakt (Iive Amanatkhan, Isabel van Emst, Nicole Rolvink, Mascha Voerman en Yuna Borsboom) zorgt voor humor en mooie zangmomenten.

Hoewel de diepe urgentie om te móeten dansen in de musical minder aan bod komt dan in de film, is het duidelijk dat Ren zich in Bomont ernstig verveelt en zijn ei nergens kwijt kan. Hij maakt ruzie met alle volwassenen en zijn leeftijdsgenoten staren hem na.

Na een aanvaring met Willard (Ryan van der Heijden) ontstaat een vriendschap, die ervoor zorgt dat Ren het aandurft om de gemeenteraad te vragen om een wetswijziging. In eerste instantie lijkt die er nooit te komen, maar als Ren de dominee persoonlijk confronteert met het verdriet achter de wet die dansen verbiedt, ziet de dominee het anders. Als aan het einde van de voorstelling zelfs de dominee meedanst op het eindejaarsfeest, zijn echt álle voetjes van de vloer.

Foto: Erick Kicken (KVX)

Lees meer over het Rijswijkse Jeugd Theater op de website.

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link