Voormalig impresario en theaterproducent Diederik Hummelinck overleden

Voormalig impresario en theaterproducent Diederik Hummelinck overleden

Diederik Wagenaar Hummelinck, voormalig impresario en theaterproducent, heeft woensdag 26 januari 2022 in zijn woonplaats Amsterdam wegens de ziekte van Alzheimer afscheid genomen van het leven.

In 1977 startte Diederik Hummelinck als impresario. Het aantal artiesten dat hij vertegenwoordigde nam in rap tempo toe. Samen met Arjen Stuurman richtte hij in 1983 Hummelinck Stuurman Theaterbureau op. Het bureau groeide uit van impresariaat van onder meer Brigitte Kaandorp en Hans Teeuwen tot één van de grootste producenten van cabaret en toneel van Nederland. Kenmerkend waren in de beginperiode de samenwerkingen met Vlaamse gezelschappen, met als gevolg de Vlaamse golf, en de afgelopen dertig jaar de ontwikkeling van nieuw, Nederlands toneel, bijvoorbeeld Max Havelaar, Karakter en De kus.
Hummelinck werd in 2008 in Amsterdam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdienste voor het Nederlandse toneel.

Nadat Hummelinck tien jaar geleden het stokje overgaf aan Majlis Korthals, richtte hij zich via het reeds eerder opgerichte Hummelinck Internationaal volledig op het verkopen van Nederlandse toneelteksten aan het buitenland. De Kus van Ger Thijs beleefde hierdoor 14 internationale premières, van Polen tot Argentinië. Ook bijvoorbeeld Aan het eind van de aspergetijd van Frank Houtappels en Het Diner naar het boek van Herman Koch, bewerkt door Kees Prins, zijn meerdere keren aan het buitenland verkocht.

Ruim twee jaar geleden werd bij Hummelinck Alzheimer geconstateerd. Vandaag is hij op 73-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn naasten overleden. Maandag vindt in Theater Bellevue voor genodigden een afscheid plaats.

Een korte biografie van Diederik Wagenaar Hummelinck

Als in 1977 Het Lagelanden Cabaret het Delfts studentencabaretfestival wint, winnen de Lage Landen er een theaterbureau bij. Diederik Hummelinck, op dat moment aanwezig als kennis van de winnaars Aernoud Witteveen en Chris Houtman, werpt zich op als impresario. Als snel breidt Hummelinck zijn bureau uit met nieuwe talentvolle artiesten. De theaterzaken gaan dermate goed dat hij zich op 31 mei 1977 inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Niet veel later ontdekt hij in Den Haag, de nu als kinderboekenschrijfster bekende, Joke van Leeuwen. Zij zal de eerste cabaretière worden die hij begeleidt naar winst op Cameretten. Als het Dabaret Salu (Dada cabaret door Sam en Lukas) Cameretten wint, is het bureau zijn eerste buitenlandse act rijker. De twee Vlamingen Sam Bogaerts en Lucas Vandervost ruilden al snel hun cabaretcarrière in voor een succesvolle loopbaan als toneelmakers. De regisseurs zorgden voor de eerste genreverbreding van het kantoor. Naast cabaret werd nu ook toneel aangeboden. Het palet zou later nog meer verrijkt worden met dans, kinder- en familietheater, Nederlandstalige pop en muziektheater.

Hummelinck Stuurman Theaterbureau

Door het gestaag groeiende aantal voorstellingen werd niet alleen de studentenkamer van Diederik Hummelinck al rap te klein. Aangezien de behoefte groeide om verder uit te breiden werd er gezocht naar een zakenpartner. Deze werd gevonden in de persoon van Arjen Stuurman, waarna Hummelinck Stuurman Theaterbureau in 1983 werd opgericht. De belangrijkste groepen die het bureau vertegenwoordigde waren op dat moment De Witte Kraai, Electric Alex, Joke van leeuwen, Theatergroep Nijinsky en het muziektheater gezelschap Hare Majesteit. Samen vertegenwoordigden zij vele cabaretiers, waaronder Brigitte Kaandorp en Hans Teeuwen, en gezelschappen als Alex d’ Electrique en Toneelschap Beumer&Drost.
Diederik Hummelinck bleef tot en met 2011 aan het bureau verbonden.

Hummelinck Stuurman Theaterproducties

In 1986 ging Hummelinck Stuurman van start met eigen producties. De eerste was de opzienbarende voorstelling Going to the Dogs. Hummelinck Stuurman Theaterproducties is uitgegroeid tot de grootste producent van nieuw Nederlands toneel. Zo’n zestig nieuwe producties, bestaande uit boekbewerkingen, filmbewerkingen en oorspronkelijke teksten, werden ontwikkeld, zoals Max Havelaar, Karakter, Van oude mensen de dingen die voorbij gaan, Una Giornata Particolare en De kus.
Hummelinck Stuurman introduceerde schrijftalenten als Ruud van Megen, Kees van Kooten, Flip Broekman, Frank Houtappels, Paul Haenen, Ger Thijs en Kim van Kooten aan een breed publiek. De voorstellingen van Hummelinck Stuurman Theaterbureau werden door pers, publiek en vakjury’s gewaardeerd en meerdere malen bekroond.

In 2021, nadat Hummelinck reeds enkele jaren daarvoor het stokje had overgedragen aan Majlis Korthals, veranderde het bureau de naam in Korthals Stuurman.

Hummelinck Internationaal

Nieuwe Nederlandse of Vlaamse stukken worden doorgaans één maal geproduceerd en vervolgens 50 tot 100 maal in heel het land vertoond. Door het grote aanbod worden deze stukken, hoe succesvol ook, zelden hernomen of opnieuw geënsceneerd. Op die manier krijgen toneelschrijvers zelden de kans hun toneelscripts in een andere enscenering te zien, laat staan van het schrijven van drama te leven. Met Hummelinck Internationaal heeft Diederik Hummelinck er de afgelopen tien jaar voor gezorgd nieuwe, Nederlandstalige toneelstukken in première te laten gaan in het buitenland. De meest succesvolle daarvan is De Kus van Ger Thijs, die maar liefst 14 internationale premières beleefde.

Foto: Rutger Geleijnse

Leuk om te lezen