Cabaretier Youp van ‘t Hek wint Oeuvreprijs

Cabaretier Youp van 't Hek wint Oeuvreprijs

Cabaretier Youp van ‘t Hek wint Oeuvreprijs
0 -------- (0 beoordelingen)
Beoordeling

Cabaretier Youp van ‘t Hek heeft de VSCD Oeuvreprijs gewonnen. De VSCD Oeuvreprijs is de prijs voor een prominente Nederlandse podiumkunstenaar die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd.

De VSCD Oeuvreprijs

In het tv-programma De Wereld Draait Door werd bekent gemaakt dat Youp van ‘t Hek de prijs heeft gewonnen. Youp werd toegesproken en gefeliciteerd door collega’s uit het vak in het bekende programma. De VSCD Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. Ook na het beëindigen van de loopbaan of werkzaamheden moet de invloed ervan herkenbaar zijn, aldus de officiële omschrijving van de prijs.

Het VSCD-bestuur over Youp van ‘t Hek

De prijs wordt toegekend door het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Het VSCD-bestuur:

““We eren Youp van ’t Hek voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor het Nederlandse Theater. Tien theaterproducties sinds 1973 met Cabaret Nar, veertien avondvullende theatervoorstellingen als solist sinds 1982 en acht Oudejaarsconferences vanaf 1986. Maar het oeuvre van Youp omvat niet alleen theater of theatervoorstellingen. Hij schrijft, hij bracht een omvangrijk oeuvre uit op lp en cd, zijn aandeel op YouTube en Spotify is aanzienlijk en ook op televisie en radio heeft Youp een breed oeuvre vergaard. Maar ook het succes dat het cabaret sinds de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw heeft gekend is voor een belangrijk deel te danken aan Youp. Een succes dat ondanks alle crises, ook die in het theater, is gebleven. Hij veroorzaakte de slipstream waarin de gouden generatie van de jaren ’80 zich kon ontwikkelen en vond zichzelf telkens opnieuw uit. Het succes van de gouden generatie, hun opvolgers – die voortaan in het theater konden zeggen wat ze wilden – alsook hun volle zalen kunnen tot het oeuvre van Youp gerekend worden.”

Winnaars VSCD Oeuvreprijs

Winnaars van de VSCD Oeuvreprijs zijn; Guus Hermus (1988), Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Gustav Leonhardt (2006), Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008) en Joop van den Ende (2011).

VSCD Cabaretprijzen

Naast de Oeuvreprijs reikt de VSCD sinds 2003 onder andere de Neerlands Hoop en de Poelifinario uit: de Cabaretprijs voor veelbelovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief en de Cabaretprijs voor theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. De bekendmaking en uitreiking van deze Cabaretprijzen zijn op 25 september in cabaretpodium Diligentia, Den Haag.

Lees hier meer over de VSCD Cabaretprijzen

Cabaretjury 2016

De Cabaretjury 2016 bestaat uit voorzitter Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum), Harry Kies (voormalig theaterproducent), Eveline Mol (programmeur, artistiek leider Cameretten), Joris Henquet (journalist), Katja Brenninkmeijer (programmeur De Meerse) en Ruud Kuper (directeur Rijswijkse Schouwburg).

Bron: VSCD
Foto: Bob Bronshoff

Cabaretier Youp van ‘t Hek wint Oeuvreprijs
0 -------- (0 beoordelingen)
Beoordeling
Wat bezoekers vinden ... Wat vind je van dit artikel?
Sort by:

Be the first to leave a review.

Bevestigd
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Wat vind je van dit artikel?

Boek een theater

Een zakelijke bijeenkomst met veel mensen? Voor uw congres, personeelsfeest of vergadering.

Boek een theater!

Voor theaters

Wilt u informatie over het plaatsen van uw theater, voorstelling of heeft u een klacht?

Bekijk de mogelijkheden
T: 0594-555013
E: administratie@caja-media.nl

 

Pin It on Pinterest

Deel pagina