Culturele sector vraagt tickethouders: Bewaar je ticket, geniet later

De culturele sector bestaande uit Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen gezamenlijk aan bezoekers om hun tickets te niet te retourneren, maar te behouden en zo de culturele sector te steunen. De regeling ‘Bewaar je ticket, geniet later’ is ontwikkeld met ondersteuning van het ministerie van OC&W en volgens de regels van de ACM.

Culturele sector vraagt tickethouders: Bewaar je ticket, geniet later

Het Coronavirus COVID-19 raakt ons allemaal, ook de culturele sector en de sport. Veel voorstellingen, festivals, wedstrijden en concerten worden noodgedwongen naar een nader te benoemen datum verplaatst of afgelast. Theaters, musea en monumenten sluiten hun deuren. De verschillende brancheverenigingen slaan de handen ineen en roepen hun bezoekers op om hun ticket te bewaren tot de deuren weer opengaan.

Passende oplossing

De organisaties komen de bezoekers, de tickethouders, tegemoet met een passende oplossing. Er wordt zoveel mogelijk gezocht naar nieuwe data voor de evenementen die nu geen doorgang kunnen vinden en het oorspronkelijke ticket blijft gewoon geldig. Is zo’n verplaatsing niet mogelijk? Dan wordt het evenement definitief afgelast. Of is de houder van het ticket verhinderd op de nieuwe datum? Dan krijgt de houder van het ticket een voucher ter waarde van de oorspronkelijke ticketprijs, inclusief (service)kosten, die op een latere datum ingewisseld kan worden. Hierdoor kunnen bezoekers alsnog genieten van een vervangende voorstelling, wedstrijd, festival, concert of tentoonstelling. Tickethouders worden door de betreffende organisator geïnformeerd over de praktische afhandeling van hun evenement en tickets. In veel gevallen kunnen tickethouders er ook voor kiezen om hun ticket om te zetten in een donatie, waarmee zij artiesten, makers en de mensen achter de schermen steunen.

Brede steun

De gezamenlijke regeling volgt de regels van de ACM (Autoriteit Consument & Markt) en krijgt onder andere steun van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

“Ook voor de culturele sector zijn dit uitdagende tijden. We kunnen de theaters, organisatoren, poppodia en musea helpen door naar de voorstellingen te blijven gaan, alleen later wanneer de omstandigheden het toe laten. Evenementen worden nu verplaatst. Bewaar je ticket en blijf van cultuur genieten. En kan je toch niet, vraag dan om een tegoedvoucher. Zo help je de culturele branche overeind te blijven” aldus Minister van Engelshoven.

Lees ook: Nederlandse artiesten vragen steun aan Minister van Cultuur

Later genieten

Met ‘Bewaar je ticket, geniet later’ hoopt de culturele- en sportsector dat tickethouders hun bezoek aan hun favoriete podium of event uitstellen in plaats van annuleren. Daardoor kan de sector en de sport de grote economische klap, die hen treft door de coronacrisis, opvangen. Hiermee kan de sector werken aan nieuwe evenementen in de toekomst. Niet alleen de organisatoren, artiesten en podia worden hiermee geholpen, maar juist ook de mensen achter de schermen die deze evenementen mede mogelijk maken zoals decorbouwers, technici, leveranciers, creatieven en andere werknemers en zelfstandigen in de culturele en sportsector.

Begrip

Als tickethouders om welke dan reden ook niet van deze regeling gebruik willen of kunnen maken hebben de organisatoren daar uiteraard alle begrip voor. Zij kunnen alsnog hun geld terugvragen. De wijze waarop de restitutie verloopt is omschreven in de ‘Regeling ticketgelden coronacrisis’ en is gerelateerd aan de datum van het (oorspronkelijke of verplaatste) evenement.

Meer informatie over ‘Bewaar je ticket, geniet later’ vind je op bewaarjeticket.nl en voor Engelstaligen op saveyourticket.nl

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link