De beste musicals uit Nederlandse theaters

De beste musicals uit Nederlandse theaters

Voor zo’n klein landje heeft Nederland zeker een aantal zeer grote en indrukwekkende musicals op de kaart gezet. Soms is het jammer dat musicals maar voor een bepaalde periode te zien zijn, maar dat is tegelijkertijd ook juist wat ze zo speciaal maakt. Wij blikken met het onderstaande lijstje terug op de beste en meest bezochte musicals die op de planken van Nederlandse theaters werden opgevoerd.

Soldaat van Oranje

In 2021 koos het publiek Soldaat van Oranje als de beste originele Nederlandse musical aller tijden. De musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema. Het verhaal verscheen voorheen al als boek en film en het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opvallend genoeg ging Soldaat van Oranje in 2010 al in première en het speelt nu 12 jaar later nog steeds. Daarom is Soldaat van Oranje de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Voor deze speciale Nederlandse musical werd ook een speciaal theater gebouwd, namelijk het fraaie TheaterHangaar wat zich bevindt in Katwijk aan Zee.

The Lion King

Niet alleen als Disney film was The Lion King een groot succes, maar ook als musical. Deze musical werd over de hele wereld opgevoerd en was van 2004 tot en met 2006 in het AFAS Circustheater in Scheveningen te zien. In 2005 ontving de musical zelfs de titel Musical van het jaar tijdens de John Kraaijkamp Musical Awards. Daarbij is The Lion King vooralsnog de meest bezochte musical van Nederland met een totaal aantal bezoekers van maar liefst 3,3 miljoen bezoekers. Een bekende Disney-musical die op dit moment in het AFAS Circustheater te zien is, is de hitmusical Aladdin. Grappig genoeg hebben online spelaanbieders zoals 777 zelfs kansspelen met een Aladdin thema zoals ‘Rise of the Genie’ waarin de Geest voorbij komt.

The Phantom of the Opera

Voor een lange tijd was The Phantom of the Opera de langstlopende voorstelling van Nederland met maar liefst 1094 voorstellingen. Die titel is intussen overgenomen door Soldaat van Oranje. De Nederlandse versie van deze wereldbekende musical was tussen van 1993 tot en met 1996 op het podium te bewonderen in het AFAS Circustheater in Scheveningen.

The Bodyguard

Verboden liefde tussen een beroemde popster en haar bodyguard, deze musicalversie van de populaire film uit 1992 was een groot succes. De spannende musical trok in het eerste jaar dat het werd opgevoerd al een half miljoen bezoekers. Het was een heerlijke musical om mee mee te zingen met de grootste hits van Whitney Houston. The Bodyguard was van 2015 tot en met 2017 in het Beatrix Theater in Utrecht te zien.

Wicked

Na het grote succes op Broadway vervolgde Wicked zijn weg naar het podium in Nederland. De musical was van 2010 tot en met 2013 in het AFAS Circustheater te zien. Het verhaal werd vertolkt door bekende BN’ers zoals Chantal Janzen en Jim Bakkum. Gezien de breedte van het podium werd er in het AFAS Circustheater gebruikt gemaakt van een speciaal aangemeten decor.

Mamma Mia!

Er zijn maar weinig mensen die de film Mamma Mia! niet hebben gezien. De Nederlandse versie van de musical bevatte natuurlijk ook de bekende liedjes van de Zweedse band Abba. Mamma Mia! de musical was van 2003 tot en met 2006 te zien in het Beatrixtheater en werd geproduceerd door Joop van den Ende. In de jaren 2009-2010 was de show nogmaals te zien toen de musical langs de 15 grootste theaters van Nederland toerde. En dat is niet alles want in 2018 en 2019 was de musical Mamma Mia! wederom te zien in het Beatrix Theater.

Leuk om te lezen