Nederlandstalige musicals die hun oorsprong vonden op Broadway

Nederlandstalige musicals die hun oorsprong vonden op Broadway

Musicals zijn in Nederland een populaire vorm van entertainment en trekken een veel breder publiek nu de musicals vertaald worden naar het Nederlands. Veel van de musicals die nu in de Nederlandse theaters te zien zijn, vinden hun oorsprong in het hart van het Amerikaanse theaterleven, namelijk Broadway.

Wicked

Misschien wel een van de bekendste musicals die naamsbekendheid kregen op Broadway is de musical Wicked. Na een succesvolle try-out in het Curran Theatre in San Francisco, in mei 2003, maakte Wicked haar debuut op Broadway in het Gershwin Theatre in oktober van datzelfde jaar. De hoofdrollen voor deze productie waren weggelegd voor Idina Menzel als Elphaba, Kristin Chenoweth als Glinda en Joel Grey als de Tovenaar.

De originele productie was immens populair en won in totaal drie Tony Awards en een Grammy Award voor het originele castalbum. In 2017 overtrof Wicked The Phantom of the Opera als de op een na best verdienende musical van Broadway, op The Lion King na.

De musical werd in 2011 in Nederland geïntroduceerd en had sterren Chantal Janzen, Jim Bakkum en Willemijn Verkaik in de drie hoofdrollen. Wicked speelde van 2011 tot 2013 in het Circustheater in Scheveningen, waarna het doek definitief viel.

De musical verteld het verhaal van de heksen in het land van Oz en de onwaarschijnlijke vriendschap tussen Elphaba (Wicked Witch of the West) en Glinda (The Good Witch) die door vele persoonlijke omstandigheden een moeilijke relatie hebben. Uiteindelijk leidt dit tot Elphaba’s persoonlijke val uit de gratie.

The Lion King

Een andere populaire musical, zowel op Broadway als in Nederland, is The Lion King. De musical is geïnspireerd door de gelijknamige film uit 1994. In 1997 had de Lion King haar première in het Orpheum Theatre in Minneapolis, maar had pas groot succes toen het op 13 november 1997 in première ging in het New Amsterdam Theatre op Broadway. Het is de derde langstlopende show op Broadway na The Phantom of the Opera en Les Misérables. Het heeft tot op heden meer dan 8,1 miljard dollar opgebracht, waardoor het de best verdienende musical op Broadway is.

Na het overweldigende succes op Broadway kwam de Lion King in 2004 naar Nederland en ging op 4 april van dat jaar in première in het Circustheater in Scheveningen. De musical speelde daar van 2004 tot 2006 en nogmaals van 20016 tot 2019. The Lion King werd in 2005 uitgeroepen tot Musical van het Jaar tijdens de John Kraaijkamp Musical Awards.

Jaren later in 2018 en 2019 werd de musical tijdens de Musical Awards opnieuw uitgeroepen tot Musical van het jaar door het publiek. In totaal hebben 1,6 miljoen mensen de show in Nederland gezien.

Anastasia

De musical Anastasia ging, na een pre-Broadway run in Hartford, Connecticut, in april 2017 in première in het Broadhurst Theatre op Broadway met in de hoofdrollen Christy Altomare als Anastasia, Derek Klena als Dmitry en Ramin Karimloo als Gleb Vaganov. De show had gemixte review maar heeft toch ruim twee jaar op Broadway gelopen.

De Nederlandse productie ging op 22 september 2019 in première in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Vanwege de coronapandemie moest de productie noodgedwongen stoppen. Het was de bedoeling dat de productie in de loop van 2021 weer op de planken kwam te staan, maar uiteindelijk werd op 26 april 2021 bekendgemaakt dat de productie definitief werd stopgezet en dus niet meer zou terugkeren zodra de theaters weer werden geopend.

De musical gaat over de legende van de Russische grootvorstin Anastasia Nikolajevna van Rusland die in 2018 het executiecommando van de bolsjewieken zou hebben overleefd. Ruim 10 jaar later hoopt het weesmeisje Anya de sporen van haar familie terug te vinden in Sint-Petersburg. Ze komt daar twee oplichters tegen, Dmitri en Vlad, die gaan proberen haar als grootvorstin voor te stellen aan haar grootmoeder die in Parijs woont.

Ze weten daarbij niet dat ze daadwerkelijk de groothertogin Anastasia Romanov is.

Bezoek een musical op Broadway met een ESTA

Wil je een musical zoals Wicked of de Lion King in de originele taal op Broadway bewonderen? Dan zul je daarvoor wel eerst een ESTA aan moeten aanvragen. Een ESTA is een elektronische reistoestemming waarmee reizigers uit Nederland naar de Verenigde Staten kunnen reizen. Een ESTA heeft een geldigheidsduur van twee jaar, en binnen die twee jaar kun je een onbeperkt aantal keren naar de VS reizen.

Houd er wel rekening mee dat je met een ESTA tot maximaal 90 dagen in de VS mag verblijven.

Leuk om te lezen