DE VERLEIDERS brengen vervolg op succesvoorstelling Door de bank genomen

DE VERLEIDERS brengen vervolg op succesvoorstelling Door de bank genomen

Met Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Linde van den Heuvel en Adam Kissequel

AMSTERDAM – Vanaf februari 2023 zijn DE VERLEIDERS in het theater te zien met het vervolg op hun succesvoorstelling Door de bank genomen, maakt producent Bos Theaterproducties bekend. In Door de bank genomen: 10 jaar later analyseren DE VERLEIDERS opnieuw ons huidige geldstelsel en laten zien dat er veel veranderd is de afgelopen tien jaar.

Het is namelijk nog erger geworden. Daarnaast geven ze hun kritische blik op de verbijsterende ontwikkelingen van deze tijd: onbetaalbare energie, verdampt spaargeld, torenhoge inflatie, een enorme kloof tussen arm en rijk, een exorbitant hoge schuldenberg en de uitrol van Central Bank Digital Currency.

George van Houts schrijft het script. Voor de research wordt gebruik gemaakt van denktanks als Sustainable Finance Lab, Stichting Ons Geld en de kennis van Hoogleraar Corporate Finance and Financial Markets Arnoud Boot van UvA. Follow the Money journalist Thomas Bollen levert een bijdrage als scriptcoach. Politiek inhoudelijk wordt er samengewerkt met Mahir Alkaya, parlementair rapporteur geldstelsel en SP Tweede Kamerlid.

De regie is in handen van Leopold Witte. De cast bestaat uit oud gedienden Pierre Bokma, Victor Löw en George van Houts en nieuwkomers Linde van den Heuvel en Adam Kissequel. Pierre Bokma deelt zijn rol met Hajo Bruins. De voorstelling is van februari t/m juli 2023 te zien in theaters door het hele land. De première vindt plaats op 15 maart 2023 in DeLaMar.

Lees hier alles over de voorstelling: 10 jaar later

Door de bank genomen

In theaterseizoen 14/15 brachten DE VERLEIDERS Door de bank genomen een voorstelling over de wereld van ons geld en het beheer ervan. De voorstelling werd in totaal door 100.000 bezoekers bezocht. In samenwerking met Stichting Ons Geld werd er een burgerinitiatief gestart en zijn er 120.000 handtekeningen opgehaald. Naar aanleiding hiervan heeft toenmalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (in 2016) de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de opdracht gegeven een rapport te schrijven over dit onderwerp.

In januari 2019 werd het rapport ‘Geld en Schuld; de publieke rol van banken’ overhandigd aan toenmalig Minister van Financiën Wopke Hoekstra. De uitkomst van dit rapport was in lijn met de boodschap van Door de bank genomen: ons geldstelsel moet veranderen. Helaas is er tot op heden niets gedaan met de aanbevelingen in het rapport.

Rapport Geld en Schuld (WRR): “Giraal geld is steeds belangrijker geworden in onze samenleving, de publieke betaal- en spaaropties zijn verdwenen en het bankwezen is geconcentreerder en uniformer geworden. Hierdoor is het evenwicht in het geldstelsel verstoord geraakt. De WRR pleit daarom voor structurele aanpassingen binnen ons huidige geldstelsel.”

De Verleiders

DE VERLEIDERS maken actueel theater, met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret. In alle delen worden belangrijke bestuurlijke kwesties op satirische wijze ontrafeld en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Door de bank genomen: 10 jaar later is de 9de voorstelling in de serie.

Al 415.000 bezoekers bezochten eerdere voorstellingen van DE VERLEIDERS zoals Casanova’s van de vastgoedfraude, Slikken en Stikken, #niksteverbergen en Female. Daarnaast brachten ze twee keer DE VERLEIDERS: het festival, waarbij de voorstellingen omlijst werden door voorbeschouwingen en nagesprekken met interessante gasten.

De voorstelling Pandepaniek heeft slechts drie keer gespeeld in verband met de coronalockdowns in 2020 en 2021.

Tekst George van Houts | Regie Leopold Witte | Spel Pierre Bokma/Hajo Bruins, Victor Löw, George van Houts, Linde van den Heuvel en Adam Kissequel | Decorontwerp Michiel Voet | Lichtontwerp Uri Rapaport | Geluidsdecor Robert van Delft | Kostuumontwerp Dieuweke van Reij

Bron: Bos Theaterproducties
Foto: Michele Secchi

Leuk om te lezen