Pierre Bokma

    Pierre Henri Martin Bokma is geboren in Parijs op 20 december 1955 en is een Nederlands acteur. Hij won twee keer de belangrijkste Nederlandse toneelprijs; de Louis d’Or.

Opleiding

Na zijn militaire dienstplicht in 1977 en 1978 schreef Pierre Bokma zich in bij de toneelschool Maastricht. Hij werd aangenomen en volgde de opleiding van 1978 tot 1982.

Carriereverloop

Bij Toneelgezelschap Globe vond hij zijn eerste aanstelling. Vervolgens ging hij naar het Publiekstheater en daarna naar Toneelgroep Amsterdam, waar hij tot 2003 aan verbonden is geweest. Vanaf het theaterseizoen 2004-2005 verbond hij zich aan muziektheatergroep Orkater en De Mexicaanse Hond. In 2008 vertrok hij naar de Münchner Kammerspiele, waarover de Nederlander Johan Simons vanaf dat jaar de leiding heeft. Sinds 1983 heeft Pierre Bokma in vele films gespeeld, in zowel grotere als kleinere rollen.

Pierre Bokma in De Verleiders

Samen met George van Houts, Tom de Ket, Victör Low en Leopold Witte vormt Pierre Bokma de cast van de Verleiders, dat een initiatief is van George van Houts, Tom de Ket en Inge Bos. De Verleiders brengen scherpe theaterstukken die over de moraal aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven gaan.De doelstelling van het gezelschap is actueel theater te maken, “met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret”. “Door de bank genomen” is het derde theaterstuk van De Verleiders. Het eerste stuk was “de Casanova’s van de Vastgoedfraude” en ging over de grootste zwendel die in Nederland ooit is voorgekomen. Het tweede stuk, “de Val van de Super-man”, behandelt de boekhoudfraude bij Nederlands grootste kruidenier. In “Door de Bank Genomen”, wordt de bankensector op satirische wijze op de hak genomen. En in #NIKSTEVERBERGEN richten de VERLEIDERS hun pijlen op de handelaren in big data van Facebook, Apples, Googles en Übers van deze wereld.

Theatervoorstellingen

Pierre speelt niet alleen in de Verleiders zo speelt hij ook in diverse voorstellingen zoals:

Prijzen en onderscheidingen

 • 1993: Albert van Dalsumring
 • 1994: Louis d’Or voor de titelrol in Richard III van Shakespeare
 • 1989: Gouden Kalf voor zijn rol van de bruidegom Nico in de film Leedvermaak
 • 2001: Gouden Kalf “Beste acteur in televisiedrama” voor zijn rol in Belager
 • 2002: Paul Steenbergen-penning uit handen van Willem Nijholt.
 • 2003: Gouden Kalf “Speciale Juryprijs” voor de volledige cast van de film Cloaca
 • 2004: Arlecchino voor zijn rol als generaal Ezra Mannon in Rouw siert Electra
 • 2007: International Emmy Award voor zijn rol in De uitverkorene
 • 2013: Louis d’Or voor de hoofdrol in de De verleiders, regie Aat Ceelen
 • 2013: Gouden Kalf voor zijn rol in De Prooi (televisieserie).
 • 2014: TV-Beeld “Beste hoofdrol (M/V)” voor zijn rol in De Prooi (televisieserie).

 

Leuk om te lezen

Op deze pagina van Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop. 

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.