De Verleiders – Door de bank genomen – Interview

De Verleiders - Door de bank genomen - Interview

“Wat we eigenlijk willen is oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid”

George van Houts over ‘Door de bank genomen‘ van DE VERLEIDERS

De eerste theatervoorstelling van DE VERLEIDERS: de casanova’s van de vastgoedfraude, sloeg in als een bom. In deze zwarte komedie, met Pierre Bokma in de hoofdrol, werden de duivelse maar o zo charmante zakenmannen uit de vastgoedwereld genadeloos op de hak genomen.

De productie trok volle theaterzalen en 16 uitverkochte extra voorstellingen in Theater Carré waren nodig om aan de vraag van het publiek te voldoen. Een manier van theatermaken die om méér vroeg. Dat vervolg kwam met De val van een super-man, over hebzucht in het bedrijfsleven, met name binnen het Ahold concern.

Dit seizoen brengen DE VERLEIDERS hun derde voorstelling op de planken: Door de bank genomen. Over de schandalen in de bankenwereld, over hebzucht en ongebreidelde macht. Met dezelfde sublieme cast als van De casanova’s van de vastgoedfraude: Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, Tom de Ket en George van Houts.

Een Shakespeariaanse komedie vol machtsspelletjes

George van Houts: “Toen Tom de Ket en ik in 2009 stopten met het maken van cabaret, we vormden samen het cabaretduo Van Houts en De Ket, wilden we theater maken in een grotere bezetting. Belangrijke maatschappelijke thema’s aanpakken, ‘dat het er toe doet’.

Want we waren tot de conclusie gekomen dat de werkelijke macht zich in de bestuurskamers van de grote bedrijven bevindt. De macht zit niet in de politiek maar in de bedrijven. Dáár worden de machtsspelletjes gespeeld, dáár worden de beslissingen genomen. Dát wilden we aanpakken in een soort van Shakespeariaanse komedie.

Door cabaret en toneel te combineren, door dilemma’s in een komedievorm te brengen. Pierre Bokma, in mijn ogen de grootste acteur van Nederland, was meteen enthousiast en deed ook direct mee. De theaters waren echter wat sceptischer, volgens hen zou er niemand op af komen. Echter het tegendeel was waar.

Het publiek was hongerig om de zakelijke moraal en de financiële machtsspelletjes die we voor het voetlicht brachten aan den lijve te ondervinden.”

Schandalen, hebzucht en arrogantie

Na De casanova’s van de vastgoedfraude volgde De val van een super-man, óók over hebzucht en macht aan de top van het bedrijfsleven. George: “Dat idee hadden we al toen we met De Casanova’s bezig waren, over de boekhoudfraude binnen het Ahold-concern. En nu dan de derde voorstelling van DE VERLEIDERS : door de bank genomen.

Over de vele en ongelooflijke schandalen in de bankensector. Over de grote risico’s die banken nemen omdat ze weten dat ze toch gered zullen worden. Over de arrogantie van de banken die mensen de deur wijzen die een hypotheek of lening willen afsluiten. Over de bankierscode en de ethische code van bankiers die door het verlagen van de bonussen hun salarissen maar ophogen. En we hebben er allemaal mee te maken.

We zijn allemaal slachtoffer van de banken en van de schandalen, want wij betalen met z’n allen wel de belasting waarmee de banken gered moeten worden. Wat we vragen is: hebben de banken dan niets geleerd van de afgelopen crises, van de schandalen?

De banken blijven in mijn ogen even arrogant als ze waren. Dát willen we in Door de bank genomen aan de kaak stellen. In een gitzwarte komedie. Serieus maar wel met een komische onder- en boventoon.“

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Door de bank genomen is op donderdag 30 oktober in De Lievekamp te zien. Nog nét een try-out. Ruim een week later, op 9 november, gaat de productie in de schouwburg van Hoorn in première, in Het Park. Symbolisch ook, want de DSB speelt uiteraard ook een rol in de voorstelling. En Hoorn is toch de thuishaven van deze bank.

“Natuurlijk zijn we benieuwd naar de reacties van de banken.”, zo vervolgt George enthousiast. “Maar waarschijnlijk zijn ze zo arrogant dat ze zich er niets van aan zullen trekken, tenzij we een steen in de vijver gooien die wel effect zal hebben.

Wat we eigenlijk willen is het oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Want wat zou er gebeuren als we met z’n allen een maand lang geen hypotheek zouden betalen? Bijvoorbeeld in de maand april 2015. Wat zou er dan gebeuren? Daar ben ik erg benieuwd naar.”

Tekst: Geert Lamers

Bekijk meer informatie over de voorstelling van de Verleiders.

 

 

 

Theaters in Nederland