Interview Buurman en Buurman worden beroemd

Interview Buurman en Buurman worden beroemd

Buurman & Buurman zijn onweerstaanbaar grappig en staan met hun nieuwe voorstelling in de theaters voor jong en oud. Wie kent ze niet? Die twee, ietwat onhandige buurmannen die er altijd lekker op los klussen en aan het eind tevreden tegen elkaar roepen: ‘A je to!’ Hele generaties groeiden op met de filmpjes van Buurman & Buurman. Sinds een aantal jaar zijn de twee klunzige hartsvrienden ook met succes in het theater te zien.

De twee beginnen nu aan een nieuw avontuur: ‘Buurman & Buurman worden beroemd’.

Komische scènes en slapstick

Meteen maar even een mogelijk misverstand uit de weg ruimen: de twee buurmannen – de ene steevast met gele trui en blauwe muts, de ander met rode trui en blauw-wit gestreepte muts, zijn geen poppen, maar echte acteurs. Die zingen, dansen, klussen, vallen en weer opstaan.

De voorstelling ‘Buurman & Buurman worden beroemd’ is een mix van komische scènes, slapstick en een aantal liedjes, vertelt scriptschrijver en bedenker Jelle Kuiper. “Lekker fysiek, met gooi- en smijtwerk”, zegt hij genietend.

Iedereen beroemd

“Alle kinderen willen tegenwoordig graag beroemd worden, dus dat leek mij een mooie insteek,” vervolgt Kuiper. Maar Buurman & Buurman zijn toch veel te Interview Buurman en Buurman worden beroemdonhandig om beroemd te worden? “Ja, dat was voor mij als schrijver ook de vraag: waarom zouden ze dat willen?

Maar als één van de buurmannen een nieuwe televisie krijgt, wil hij er desondanks wel graag op. Gewoon, even te zien zijn op zijn eigen tv, dat lijkt hem wel wat.

Alleen, ja, met wat dan? Die onhandige buurmannen blinken natuurlijk niet echt uit in iets.

Ze sluiten dus eerst de tv aan, met alle moeilijkheden van dien, en vervolgens proberen ze van alles om beroemd te worden: klussen, muziek maken, goochelen. En bij Buurman & Buurman gaat dat natuurlijk niet in één keer goed… Dat wordt weer feest.”

De kracht van Buurman & Buurman

De herkenbaarheid en de humor zijn twee belangrijke kenmerken van de buurmannen. Ze zijn weliswaar behoorlijk onhandig, maar wel heel vindingrijk. Als iets mis gaat, komen ze meteen met een nieuw, nog wilder idee. Alleen in het uitvoeren van die ideeën zijn ze minder goed, waardoor meestal alles in de soep loopt.

Maar daar worden Buurman & Buurman nooit echt boos om, ze blijven opgewekt en aan het eind komt alles weer goed. “Ik keek er zelf als kind ook al heel graag naar”, zegt Kuiper, “en ik dacht: wat zou het ontzettend leuk zijn als kinderen én hun ouders dat kunnen beleven in het theater.”

Rechten uit Tsjechië

Zo ontstond, in de kroeg in gesprek met vrienden, het idee om van die twee grappige klussers een theatervoorstelling te creëren. “Ik heb gemaild en gebeld met Tsjechië, waar de filmpjes oorspronkelijk gemaakt zijn. Uiteindelijk ben ik er een paar keer geweest voor overleg en kreeg ik de rechten om een voorstelling over Buurman & Buurman te maken.

Ik heb Ivo de Wijs – toen nog letterlijk mijn buurman in Amsterdam-Noord trouwens – gevraagd om er leuke liedjes bij te maken en Bruun Kuijt gevraagd als regisseur. Het was vanaf het begin een succes.” De kracht van de buurmannen is ook dat het allemaal heel vriendelijk is. “De humor die erin zit is leuk voor alle leeftijden. Het is zelfs een beetje camp, in Groningen zitten bijvoorbeeld ook altijd veel studenten in de zaal.”

Hupsakee

Samen met tekstdichter Ivo de Wijs keek Kuiper voor de eerste voorstelling eindeloos naar de filmpjes. “Alle tachtig, ja. We maakten allerlei aantekeningen: wat gebeurt er precies tussen die twee?

Wat is bruikbaar in het theater? Hele lijsten legden we aan en die gebruik ik nu nog. Vooral uitdrukkingen en dingen die ze vaak tussendoor zeggen, zoals ‘hupsakee’ of ‘en nog een keer, buur’. Dat mogen de acteurs er nu ook naar hartelust doorheen gooien.”

Onweerstaanbaar grappig

In het theater werkt Kuiper eigenlijk op dezelfde manier als waarop Kees en Siem van Leeuwen de stemmen van de filmpjes inspreken. “Zij improviseren alles en dat losse past veel beter bij de buurmannen dan een script waarbij ze elke keer precies hetzelfde moeten zeggen.” Want eigenlijk lappen Buurman & Buurman alle theaterwetten aan hun laars.

“Ze heten officieel Pat en Mat, maar je hebt geen idee wie wie is. In duo’s zie je verder vaak een aangever en een afmaker, dat hebben Buurman & Buurman ook niet, want dat wisselt elke keer. En de teksten voegen eigenlijk niks toe, want ze vertellen precies wat ze doen: ‘Buur, hij doet het niet’ of ‘Ik pak even een hamer’. Maar op de een of andere manier maakt dat het juist onweerstaanbaar grappig.”

Lees meer over de voorstelling van Buurman & Buurman

Theater de SchalmBuurman & Buurman in Theater de Schalm

Buurman & Buurman worden beroemd is onder andere te zien in Theater de Schalm op:

Donderdag 27 oktober om 14.00 en 16.00 uur. Kaarten: 16,50 euro.
Reserveer gelijk uw kaartjes: www.deschalm.com of 040-2533578 (ma t/m za 10.30-14.30 uur).

Lees meer over Theater de Schalm

Buurman & Buurman worden beroemd’ is van 17 september 2016 t/m 8 januari 2017 in de Nederlands theaters te zien.

Kijk voor alle data en steden op: www.buurmantheater.nl
Er is ook een Facebookpagina

Bron: Senf theaterpartners

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link