Interview met oprichters Musical4Daagse

Interview met oprichters Musical4Daagse

Theater? Ooit binnen geweest in dat grote gebouw? Hoe is het om daar op het grote toneel te staan?

Caroline Leardini en Jeroen Heiliegers zijn de oprichters van de Musical4daagse. Caroline & Jeroen zijn beiden afgestudeerd aan het Conservatorium Haarlem afdeling musical. Wat begon als een leuke zomervakantie activiteit is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk cultuureducatie project in meer dan 15 theaters: De Musical4daagse.

Hoe is de Musical4daagse ontstaan?
Jeroen: Tijdens onze studententijd hadden wij een baantje als horeca-oproeper in de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Wij wisten door onze opleiding natuurlijk wel wat er allemaal achter de schermen en op het toneel gebeurde, maar waar wij ons niet bewust van waren was dat het theater eigenlijk heel vaak ‘dicht’ was. ’s Avonds was er een grote voorstelling, maar overdag en in vakanties werd dat grote gebouw helemaal niet benut. Zonde! In de zomervakantie werd het theater zelfs weken lang niet gebruikt voor publiek.
Caroline: Dat moest dus anders! Samen bedachten wij hoe wij zoveel mogelijk kinderen op een laagdrempelige manier het theater binnen konden krijgen. Niet via de ‘normale’ manier van een kaartje kopen en naar een voorstelling kijken, maar juist iets doen en daar ook echt iets van leren. Musical les leek ons de allerbeste manier om zoveel mogelijk kinderen te kunnen bereiken.

De Musical4daagse
Caroline: Wij hebben bewust gekozen voor een kort musical project. Wij houden zelf ook van korte projecten, maar zijn er zeker achter gekomen dat het ook juist goed werkt voor de kinderen. De kinderen kunnen niet worden afgeleid door school of andere verplichtingen. Zij kunnen zich 4 dagen helemaal verliezen in de lessen.
Jeroen: De naam kwam eigenlijk meer op als grap. Een 4-daage is een bekend begrip is in Nederland, denk aan de avond4daagse, zwem4daagse en Nijmeegse vierdaagse. De Musical4daagse leek ons een perfecte aanvulling op dit rijtje.

Waarom hebben jullie gekozen voor Musical?
Caroline: Al van kinds af aan was ik betoverd door het theater. Het moment dat het zaallicht dooft en de spots op het toneel aan gaan blijft een unieke ervaring. Als publiek word je meegezogen door het verhaal en meegesleept door de prachtige muziek. Dit noemen de meeste mensen ook wel de magie van het theater. Juist die magie is wat ik de kinderen mee zou willen geven om zelf te kunnen ervaren.
Jeroen: Musical is een enorm populaire vorm van cultuur voor kinderen Door het zingen, dansen en acteren kunnen de kinderen zich helemaal laten gaan.. Iedereen kent wel een nichtje die in een Elsa jurk “Let it Goooo” zingt. Ook nieuwe musical films zoals Vivo of Encanto (muziek beiden geschreven door musicalcomponisten), zijn ontzettend populair onder de kinderen.

Wat is het project precies?
Caroline: Alle vier de dagen komen de drie ‘disciplines’ (zang, dans en acteren) aan bod en werken de kinderen samen met de docent naar het eindresultaat. De musical zit zo in elkaar de alle kinderen een eigen rol met tekst en solo zang hebben. De rolverdeling maken wij op basis van leeftijd. Zo krijgen de jongste kinderen de kleinere rollen en de oudste kinderen de hoofdrollen. Omdat de meeste kinderen elkaar niet kennen maar wel meteen aan de slag gaan met één gezamenlijk doel, worden er snel vriendjes en vriendinnetjes gemaakt. Dat is juist wat het theater kan doen: verbinden.
Jeroen: Wij willen de kinderen een unieke ervaring meegeven die zij nooit meer gaan vergeten. Ik denk dat het belangrijk is dat het hele plaatje er zo echt mogelijk uit ziet voor de kinderen. Natuurlijk gaan wij voor een zo hoog mogelijk resultaat voor de voorstelling, maar ondertussen is de ontwikkeling van de kinderen eigenlijk nog belangrijker dan dat. Als wij als docent en organisatie er voor zorgen dat het script, muziek, licht, kostuums en kap & grime (haar en make-up) net zo gaaf is als in een echte professionele voorstelling, dan kunnen de kinderen echt ervaren wat de magie van het theater is.

Inclusief
Jeroen: Het theater is voor ieder kind. Daarom werken wij sinds een jaar met een aantal theaters samen aan een nieuwe vorm waarbij nóg meer kinderen mee kunnen doen aan de Musical4daagse. Kinderen die het thuis financieel wat minder hebben, maar toch heel graag mee willen doen kunnen door middel van een speciaal fonds of sponsoring toch meedoen. Het geld uit dit fonds en sponsoring wordt gebruikt om deze kinderen kosteloos mee te laten doen.
Caroline: Wat eigenlijk het allermooiste van dit systeem is, is dat de kinderen die via dit fonds mee doen even helemaal vergeten wat er thuis allemaal speelt. Deze kinderen komen vaak uit een gespannen thuissituatie en hebben daardoor moeite met schoolwerk en concentratie. Juist door iets totaal anders te ervaren dan wat zij in het dagelijkse leven doen, kunnen deze kinderen even helemaal vergeten wat er om zich heen afspeelt en vooral bezig zijn met dat gene wat zij zo leuk vinden.
Jeroen: Theater en dus cultuureducatie is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Wat niet in de ‘echte’ wereld kan, kan wel in het theater. Tijdens de lessen kun je even iemand anders zijn dan wie je in het echt bent. De Musical4daagse zorgt voor een blijvende herinnering bij de kinderen. 4 dagen zingen, dansen en acteren met een voorstelling in een groot theater gaan ze nooit meer vergeten. Ik ben trots op onze samenwerkingen met de theaters.

Wat willen jullie bereiken?
Jeroen: Inmiddels is De Musical4daagse uitgeroeid tot een landelijke cultuureducatie project in meer dan 15 theaters. Daar ben ik ontzettend trots op. Ons doel is dat theater nooit zal verdwijnen en dat wij kinderen altijd kunnen blijven inspireren en motiveren om naar het theater te gaan.
Caroline: De verbinding met het theater is belangrijker dan ooit. Er is in een maatschappij waar cultuur vaak als ‘extra’ wordt gezien volgens mij nog veel werk te verzetten. Creativiteit is de oorsprong van alles. Ik ben er van overtuigd dat de kinderen die bij onze Musical4daagse mee hebben gedaan, later vaker naar het theater zullen gaan. Als zij zelf volwassen zijn en met hun eigen kinderen het theater bezoeken zullen zij vertellen dat papa of mama hier vroeger op het toneel heeft gestaan voor een écht publiek.
Als wij onze kinderen nu aanleren om naar het theater te gaan, dan wordt het theater weer een deel van de maatschappij. Zo blijft het theater verbinden en inspireren.

Kinderen kunnen vanaf 6 jaar t/m 12 jaar meedoen met de Musical4daagse.

Benieuwd waar de Musical4daagse nog meer is?

Check de website www.musical4daagse.nl

Leuk om te lezen