Marjolijn Touw wint Genesius Penning

Jaarlijks wordt de Gouden Genesius Penning uitgereikt aan een podiumkunstenaar. De penning in het leven geroepen ter nagedachtenis aan entertainer Jos Brink ging afgelopen maand naar actrice en zangeres Marjolijn Touw.

“Marjolijn Touw is een vaste waarde op de Nederlandse podia. Ze heeft uiteenlopende rollen gespeeld in grote én kleine producties. Als docent aan diverse theateropleidingen deelt ze haar kennis en ervaring met jonge talenten. Daarnaast geeft ze workshops en masterclasses.”, aldus het bestuur van de verantwoordelijke Stichting Tekstpierement.

Eerder werd de Gouden Genesius Penning uitgereikt aan Ara Halici, Karin Bloemen, Stanley Burleson en Arjan Ederveen. De penning is een roségouden kopie van het exemplaar dat in de jaren vijftig door Wim Sonneveld werd ontvangen uit handen van danser en filmster Fred Astaire, toen ze samen werkten aan de Hollywoodfilm Silk Stockings. Later kwam de onderscheiding in handen van Jos Brink.

Touw speelde in diverse musicals zoals Mamma Mia (2004-2006), The Wiz (2006-2007), Ciske de Rat (2007-2009) , Petticoat (2010-2011) en Sister Act (2013-2014). De afgelopen twee jaar stond ze als Geertruida Maria Bouhuijs (Annie’s moeder) in Was Getekend, Annie M. G. Schmidt. Behalve musical-actrice, is Touw de stem van vele filmpersonages. Zo is ze te horen in onder meer De kleine zeemeermin II: terug in de zee (2000), Harry Potter en de Steen der Wijzen (2001), Finding Nemo (2003) en Vaiana (2016). 

Touw ontving driemaal eerder een John Kraaijkamp Musical Award voor beste vrouwelijke bijrol; in 2008 voor Ciske de Rat en in 2011 voor Petticoat en voor haar rol in Was Getekend, Annie M. G. Schmidt kreeg Touw in 2018. Tevens ontving ze deze maand in het Schiller Theater de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst-Cabaret.

Marjolein Touw is vanaf begin 2020 te zien als Vrouw Roos & Esmeralda Poen in Hello, Dolly!

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link