Porgy and Bess naar Nederland

Porgy and Bess naar Nederland

Tachtig jaar nadat Porgy and Bess in 1935 in première ging, is deze volksopera nog altijd springlevend. De originele Amerikaanse cast van dit internationale meesterspektakel met maar liefst 130 acteurs en een groots symfonieorkest maakt een exclusieve tournee langs Breda en Amsterdam.

Porgy and Bess het verhaal

Het verhaal, dat zich afspeelt in een zwarte gemeenschap in de jaren ‘30 van de vorige eeuw, is nog altijd even meeslepend. Tijdens een ruzie om een spelletje craps vermoordt louche dronkaard Crown zijn tegenstander. Hij vlucht en laat zijn vrouw Bess alleen achter. Invalide bedelaar Porgy vangt haar op en ze worden verliefd op elkaar. Dan keert Crown terug om Bess voor zich te winnen en ontstaat er een ruzie tussen beide mannen, waarbij Porgy Crown vermoordt. Wanneer Porgy gearresteerd wordt, vreest Bess dat hij niet meer terug zal keren en laat zich door drugsdealer Sportin’ Life verleiden om met hem mee te gaan naar New York.

Wanneer Porgy bij terugkomst hoort dat Bess hem verlaten heeft besluit hij haar te gaan zoeken, ondanks zijn handicap. De emoties in de voorstelling over liefde, verdriet, wanhoop en eenzaamheid, zijn tijdloos en grijpen het publiek nog altijd naar de keel. Na Romeo en Julia zijn Porgy en Bess wellicht het belangrijkste liefdespaar van de theaterwereld.

Strenge voorwaarden

Hun erven blijven er tot op de dag van vandaag streng op toezien dat de rechten voor deze uitvoering alleen verleend worden aan producties die aan alle eisen voldoen qua kwaliteit van cast, orkest, decors en kostuums. Deze voorwaarden zijn er de reden van dat men Porgy and Bess in deze tijd nog maar zelden op de planken ziet. De kosten van deze productie zijn mede door het grote aantal medewerkers – ruim 130 – zeer hoog. Bovendien zijn voor de zware hoofdrollen zangers vereist die in de internationale operawereld reeds hun sporen hebben verdiend.

Chasse Theater en Rai Theater

Porgy and Bess, dat van 27 februari t/m 14 maart exclusief te zien in Chassé Theater Breda en het RAI Theater Amsterdam, de voorstelling wordt in de originele authentieke versie met een volledig Amerikaanse cast en stersolisten van de New York Metropolitan Opera gepresenteerd. Precies zoals George & Ira Gerschwin en Dubose & Dorothy Heyward bedoeld hebben. In het Chassé Theater Breda en het RAI Theater Amsterdam zal het de komende maand dus al ‘Summertime’ zijn met de voorstellingen van Porgy and Bess.

Een uniek event voor jong en oud, dat ook nu weer in de ban zal komen van die klassieke hits, zoals I Got Plenty of Nothing, It ain’t Neccessarily So en natuurlijk Summertime!

Dineren Porgy and Bess

Wilt u uw bezoek aan het theater compleet maken? U kunt dineren na de middagvoorstelling of voorafgaand aan de avondvoorstelling van Porgy and Bess. In het Grand Café is er keuze uit een twee- of driegangenmenu en het kindermenu voor de jonge theaterbezoeker. Uiteraard zijn er ook vegetarische gerechten aanwezig.

Bron: Stardust Theatre

[rwp-review id="0"]

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link