Première Moeder ik wil bij de Revue

Première Moeder ik wil bij de Revue

21 september 2014 was het zover! De première van ‘Moeder ik wil bij de Revue’. Een prachtige zonnige nazomerdag en nadat alle genodigden die via de rode loper uiteraard in gala het Beatrix theater betraden, kon de première beginnen! Het oer-Hollandse, de nostalgie, de succesvolle tv-serie ‘Moeder, ik wil bij de revue’ is voor de theater omgebouwd tot een waar spektakel. De zoon van een Limburgse kolenboer die droomt van een carrière bij de revue, hij deelt zijn hoofdrol met het duo Simone Kleinsma en Jon van Eerd als de bekvechtende broer en zus. De molentjes op de Delfts blauwe borden vangen in één beeld alles waar ‘Moeder, ik wil bij de revue’ voor staat. Deze musical leunt niet op één stijl, sfeer of traditie. Het is een uitbundig showballet en intieme kleinkunst ineen. De beeld- en muziekverwijzingen zijn legio, maar nooit zonder knipoog of ironie. Liedjes van onder andere Wim Sonneveld, Harry Bannink, Annie Schmidt, Frans Halsema klinken er voortdurend in door.

Verbluffend

Het zijn de jaren vijftig. Een homo op liefdespad, een jongen en een meisje worden verliefd, en die jongen wil ook nog eens bij de revue. De tv begint aan zijn opmars, homoseksualiteit bestaat alleen in het geniep en een vlaflip geldt als een traktatie. Ook deze benepenheid wordt voortdurend geïroniseerd: ‘Het is 1956, we zitten allemaal nog in de kast,’ aldus de tekst van een dragqueen die een kast vol jonge homo’s in matrozenpakjes opentrekt.

Verrassing

Simone Kleinsma en Jon van Eerd zijn perfect als artiestenduo- ze zijn geestig, gevoelig,zang, dans en spel alles is gewoon perfect. De grootste verrassing is Raymonde de Kuyper, de toneelactrice, nu voor het eerst te zien in een grote musical. Veel te lachen bij deze nieuwe musical, en tegelijk houd bijna niemand het droog. Een show waarin je je constant blijft vergapen aan de kostuums en de energieke choreografieën. De bewerking van André Breedland en Maurice Wijnen zit vol met artistieke uitspattingen. En na het daverende slotapplaus van de première van Moeder, Ik Wil Bij De Revue! is de kop eraf voor de cast en crew. Ben je benieuwd hoe deze avond verliep? Klik hier voor een uitgebreide foto reportage. Bron: Moeder ik wil bij de revue

 

 

 

Theaters in Nederland