Recensie – De liefde begraven

Recensie - De liefde begraven

Kun je de liefde wel begraven?

Deze avond rijden we naar Delfzijl. In het centrum vlak naast de molen van Delfzijl staat het theater De Molenberg. De Molenberg is een gezellig theater met tal van mogelijkheden. Jaarlijks staan er in De Molenberg ruim 75 voorstelling geprogrammeerd met een hele diversiteit aan voorstellingen. Voor kinderen zijn er ook leuke voorstellingen! Ook scholen, amateurvoorstellingen en repetities zijn er in De Molenberg.

We zijn er op tijd en zochten vooraf online naar wat tips om te kunnen uit eten in de provincie Groningen. Online kom je veel tips tegen! Op de website WattedoenVandaag.nl zagen we een tip staan om eens te gaan eten bij Brasserie D11Ziel in Delfzijl. Toevallig stond dit restaurant ook nog eens dichtbij het theater! We hebben de auto geparkeerd bij het theater en binnen 2 minuten zaten we in het restaurant.

Na het lekkere eten bij de brasserie besloten we om het kopje koffie in het theater te nuttigen. De deuren van het theater staan al open en we worden vriendelijk begroet. De jassen gaan in de garderobe en de koffie geur komt ons al tegemoet. Het is er al gezellig druk met een redelijk gemêleerd publiek.

Zodra de deuren open gaan, worden de kaartjes uiterst serieus bekeken en ons de weg gewezen naar onze plaatsen. We zitten op een prima plaats, vanuit alle hoeken kun je het toneel goed zien. De zaal is half gevuld deze avond maar wel met een geïnteresseerd publiek.

Er liggen bij de stoelen handige kleine boekjes over de voorstelling. We kunnen deze nog even snel inlezen waarna de deuren dicht gaan. De voorstelling kan beginnen…

Lees meer over de voorstelling De liefde begraven

Recensie – De liefde begraven

Op het toneel staat een bed, een half drumstel en een bankje. Het ziet er sober uit en al snel blijkt dat we in een simpel Bed & Breakfast  zijn in het Groningerland (toepasselijk). Op de achtergrond een groot beeld met gedurende de voorstelling langzame bewegingen van het platteland.

2 acteurs: Jeroen Spitzenberger en Hanne Arendzen spelen ex-geliefden van elkaar. Ze zijn ’terug’ in het hoge Noorden omdat ze daar destijds in een opwelling een hondje kochten en elkaar de belofte hadden gemaakt, zodra de hond dood zou gaan ze hem weer terug zouden brengen daar waar ze hem hebben gekocht als puppy.

‘Hij’ komt op met een dode hond te tonele wat op zich wel even een schok brengt bij sommigen. De grote herder lijkt echt te zijn. Daarna zijn we gelijk verwikkeld in het leven van 2 exen. Hij en Zij, zijn ex-geliefden en al een tijdje uit elkaar. Zij is niet echt verder gegaan met het leven want ze kan hem niet vergeten en Hij die verder is gegaan met Vera kort gezegd omdat deze vrouw wel een kind wil hebben.

Ze hebben afgesproken bij de verlaten Bed & Breakfast . Ze hadden elkaar al een poos niet meer gezien en vertellen elkaar over hun leven nu, over hun fantasieën en oud zeer. Wat als… is de grote vraag tijdens de voorstelling.

Zowel Jeroen als Hanne zitten helemaal in hun rol.Hun samenspel is subliem en emoties spatten van het toneel af! Ze knallen werkelijk alles over het toneel, zij als zelfverzekerde vrouw en hij als zorgzame hardwerkende man die rostvast in de wereld lijkt te staan. Grove woorden over seks, vloeken en seksuele moves worden niet geschroomd. 

Het gaat er hard aan toe over diverse onderwerpen zoals de overbevolking, waarom zou je in godsnaam aan kinderen willen beginnen vind de een terwijl de ander het niets liever wil en daardoor is de relatie ook gestrand. Maar we krijgen ook details over diverse Tinder avonturen en spannende sm avonden die ze beleeft als ze ’toevallig’ alleen is in het hotel. Discussies lopen hoog op en telkens vlak voordat ze zich in elkaar willen over geven houden ze zich nog net in en vertellen ze aan ons hoe het zit met hun ‘eigen leven’ om ons vooral duidelijk te maken wat de redenen zijn voor hun breuk. Alsof ze daarmee bevestigingen zoeken dat de breuk ook goed geweest is voor ze.

Of mag en kan het gewoon? Gewoon ‘even’ seks hebben en als het dan niet is gelukt om een kind te krijgen wel verder te gaan met het leven zoals het nu is na deze avond in de Bed & Breakfast. De hond wordt tussendoor nog even begraven, fijne herinneringen worden opgehaald en dan blijkt dat hun liefde die ze voor elkaar voelen niet valt te begraven….

We zijn onder de indruk van het samenspel. Het verleden en hoe de toekomst zal gaan. Niemand weet het vooraf te voorspellen hoe je leven zal verlopen, wel weten we dat je beter naar elkaar kunt luisteren om verlangens te doorgronden. Wellicht gaat het dan allemaal wat soepeler in een relatie. Herkenbaar?

Regisseur Peter Baan heeft een voorstelling geschreven over twee ex-geliefden waar we na afloop nog wel over na praten in ieder geval.

Het is spijtig dat de zaal in de Molenberg deze avond maar half gevuld was. Deze voorstelling met deze twee castleden is een aanrader.

Fotocredits: Annemieke van der Togt

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.