Recensie De Tweeling

Recensie De Tweeling

De musical De Tweeling is na een aantal weken in Theater de Lamar in Amsterdam gaan toeren in Nederland en is te zien in de grotere theaters. Wij zijn deze middag in MartiniPlaza in Groningen, die zoals het nu lijkt geheel klaar is met de verbouwing.

MartiniPlaza Groningen

MartiniPlaza is een multifunctioneel theater aan de rand van de stad Groningen. Het theater is makkelijk bereikbaar via de snelweg en heeft veel parkeerplaatsen rondom het theater. In het Martiniplaza zijn er veel activiteiten, zoals beurzen, congressen en speelt Donar zijn de-tweeling-decorthuiswedstrijden in het MartiniPlaza. Ook kun je heerlijk dineren in MartiniPlaza, het restaurant heeft ook voor voorstellingen speciale arrangementen beschikbaar.

Het theater heeft een prachtige metamorfose ondergaan. De ruime foyer, diverse toegangen tot de grote zaal waardoor er geen lange wachtrijen ontstaan.

De grote theaterzaal heeft verrassend ruime zit plaatsen waar ieder des gewenst geholpen kon worden door de vriendelijke gastvrouwen/mannen. Met de pauze muntjes op zak zoeken wij onze plaats voor de voorstelling De Tweeling.

De Tweeling

De roman van Tessa de Loo die ook al eens verfilmd is, is nu door Stage Entertainment uitgebracht als musical met exclusieve liedjes en muziek door Ilse de Lange en JB Meijers.

De tweeling is het verhaal dat gaat over de Duitse zusjes Anna en Lotte, na het overlijden van hun vader worden de meisjes op zevenjarige leeftijd uit elkaar gehaald. Ze mogen geen contact meer met elkaar en beide weten niet beter dat de ander is overleden.

Musical de TweelingLotte verhuist naar haar welgestelde oom en tante in Nederland terwijl Anna in Duitsland achter blijft op de boerderij van oom Heinrich, waar ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werken moet. Uiteindelijk trouwt Anna met een SS-soldaat die wordt uitgezonden naar Rusland en krijgt Lotte verkering met een Joodse jongen.

De zussen zullen na jaren worden herenigd, maar dan staat de oorlog hun enorm in de weg.

Het verhaal begint bij Anna die arriveert in Nederland waar ze gelijk wordt opgepakt omdat ze Duitse is. Ze dreigt gefusilleerd te worden en roept de hulp in van Lotte, Maar Lotte ontkent dat Anna haar zusje is. Het verhaal is goed te volgen, maar vanaf het begin tot einde gaat het door elkaar, zo zijn de zusjes jong en zie je de herinnering, waarna het verloop ook weer wordt opgepakt en Anna en Lotte beide hun eigen leven leiden. De scenes zijn aan een geschakeld tussen locaties en tijdstippen – vóór, tijdens en na de oorlog.

Het decor is verbluffend goed. De technieken, het lichtontwerp en projecties op de doeken worden het verleden op getoond. maar ook de boerderij en het buitenleven, de woonkamer en de bar waar Lotte met haar vriend David gespeeld door William Spaaij komen op de doeken tot leven.

Muziek De Tweeling

Iedereen heeft het er over. De muziek in De Tweeling, nog nooit eerder componeerden en schreven Ilse de Lange en JB Meijers voor een musical. Wij waren verrast en zeer geboeid. Ook brachten de spelers de songs verbluffend goed.

Castalbum De TweelingDe hoofdrolspeelsters Hanna van Vliet en Rosa da Silva spelen overtuigend hun rol. De geliefdes, families en het ensemble spelen in de diverse rollen overtuigend en strak.

De musical heeft ons geboeid tot aan het einde, een terechte staande ovatie. Al zijn we wel gewend om een applaus te geven met muziek was het nu wel een ‘stille’ ovatie voor cast en crew.

 

[rwp-review id="0"]

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link