Recensie Zomerkomedie Geen paniek!

Recensie Geen paniek

Geen paniek! voor cast, crew maar ook voor het publiek! #topkomedie

 

Vanavond is in Het DeLaMar Theater de voorpremière van de zomerkomedie Geen Paniek! In hartje Amsterdam waar het theater gevestigd is wordt voor de zesde keer een zomerkomedie gepresenteerd. Het is zoals het nu lijkt ook de laatste van een reeks succesvolle jaren zomerkomedies. De voorgangers;

met telkens Tjitske Reidinga in de hoofdrol waren alle succesvol en de verwachtingen van deze voorstelling zijn hoog. We krijgen een inleiding en we worden hartelijk welkom geheten door de trotse directeur Edwin van Balken van Het DeLaMar.

Regisseur Antoine Uitdehaag vertelt ons over de voorstelling. In werkelijkheid speelt het stuk zich af op de vooravond van de première en dat is ook vandaag het geval. Antoine vertelt ons over ‘Noises off’. Hij vertelt dat het een parodie is op een klucht in drie bedrijven: het welbekende droste-effect vertaald in ‘Geen paniek!’. We krijgen een mooi verhaal over het ontstaan van het stuk en de bijbehorende chaos. Deze komedie bleek voor de acteurs ook een grote uitdaging te zijn! Zijn verhaal zorgt ervoor dat we erg nieuwsgierig worden naar zoals het nu lijkt de laatste zomerkomedie van Het DeLaMar.

Recensie zomerkomedie Geen paniek!

We kijken uit op een groot toneel met als decor een huiskamer. Zoals bij iedere toneelvoorstelling is het tijdens de eerste akte even uitvogelen hoe alles in elkaar zit, we moeten even in het stuk komen. We zitten midden in een repetitie van een voorstelling in wording. De tijd tikt want de première is over een aantal uren en de regisseur is ‘not amused’ want deze generale loopt niet zoals hij wenst.

Voor Kitty (Tjitske Reidinga) is het als mevrouw Collet/Korset/Kroket/Corvet een spannende voorstelling, ze hoopt hiermee succesvol te worden en vooral veel geld verdienen. Allen spelen ze hun rol maar we zien daarnaast genoeg over hun geheime relaties onderling, roddels, emoties en problemen. Vooral in de pauze vraagt iedereen zich af hoe het stuk verder zal gaan en we zijn verrast als de doeken open gaan en het decor is omgedraaid.

The show must go on!

We zijn dan inmiddels een paar weken verder, de cast is op tournee en dat loopt niet geheel vlekkeloos. Privésituaties doen zich voor in de groep. Maar ‘The show must go on!’ De voorstelling wordt weer opgevoerd en wij maken de tweede akte mee vanaf de achterkant! De hilariteit is groot en de chaos is compleet.

De cast vliegt van hot naar her over het toneel, deuren vliegen open en dicht en het publiek wordt kostelijk vermaakt maar ook constant verward. Het lijkt er op dat het doek valt. Letterlijk, want ook het publiek in de zaal denkt in eerste instantie dat de voorstelling tot een einde is gekomen, maar niets is minder waar. Zodra de gordijnen open gaan zijn we weer het publiek van de voorstelling. Het decor is weer gedraaid. Voor de cast begint er weer een nieuwe voorstelling en het einde van de tournee is in zicht.

Het gaat er nu ook weer behoorlijk onstuimig aan toe. We zijn er even stil van als Victor Lemaire (Peter Blok) letterlijk van de trap afvalt. Of dit er ook echt bij hoort, blijft de grote vraag. De sardientjes vliegen inmiddels door de lucht, haat, nijd en liefde volgen elkaar in een rap tempo op wat resulteert in een perfecte parodie op een klucht.

Het publiek houdt niet op met lachen tijdens deze topkomedie. De cast houdt zich goed staande en speelt deze klucht met het grootste gemak tot een chaos van formaat.

Geen paniek!

Geen paniek! is een komedie over een klucht. Het is een hilarische toneelslapstick over een groep acteurs en hun leven voor én achter de schermen. Met een topcast met o.a. Tjitske Reidinga, Peter Blok en Guy Clemens.

De voorstelling is vanaf eind september ook in een aantal andere theaters in Nederland te zien, onder andere in het Oude Luxor theater en in Parkstad Limburg Theaters. Bekijk hier de speellijst.

Lees meer over de voorstelling Geen paniek!

 

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link