Carice van Houten

Carice van Houten is geboren in de provincie Zuid-Holland in het protestanse dorp Leiderdorp op 5 september 1976 en is een Nederlandse actrice, zangeres, radiopresentatrice. Carice van Houten is ook ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds. Samen met haar jongere zus Jelke groeide ze op met kunst en cultuur. Haar vader nam haar regelmatig mee naar theatervoorstellingen. Na het zien van de musicalfilm Annie besloot ze dat ze actrice wilde worden. Ze is een gevierd actrice. Ze is winnaar van vijf Gouden Kalveren, zes Rembrandt Awards en tal van andere prijzen, zoals de Colombina voor haar rol van Macha in Een Meeuw van Tsechov bij de Theatercompagnie. Ze brak internationaal door met haar rol in de film Zwartboek in 2006. Deze rol werd bekroond met een Gouden Kalf. In 2013 maakte Van Houten bekend dat ze een relatie heeft met Kees van Nieuwkerk.

Opleiding Carice van Houten

Carice van Houten zat op de middelbare school toen ze begon met toneelspelen. Ze speelde haar eerste hoofdrol in de voorstelling ‘Tijl Uilenspiegel’ van Hugo Claus op het St.Bonifatiuscollege in Utrecht. Na het afronden van het Atheneum ging ze studeren aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam, waar ze in 2000 afstudeerde. De film verscheen in 1999 en leverde Carice van Houten een gouden Kalf op, gevolgd door een Pissuisse prijs voor de meest veelbelovende eindexamenleerling. In 2000 ontving ze de Top-Naeff-prijs, een aanmoedigingsprijs voor Theaterschoolstudenten.

Carrièreverloop Carice van Houten

Na haar afstuderen aan de Kleinkunstacademie, zette haar carrière zich verder voort. In 2000 speelde ze voor het Noord Nederlands Toneel en bereidde zich voor op de hoofdrol in ‘AmnesiA’, haar eerste bioscoopfilm. Haar tweede film was Minous van Annie M.G. Schmidt. In 2002 leverde dat haar tweede Gouden Kalf op en het betekende haar doorbraak bij het grote publiek. Carice van Houten keerde daarna terug naar het theater, naar de musicalwereld. Ze speelde in de musical ‘Foxtrot’. De hoofdrollen in deze productie werden naast Carice van Houten gespeeld door Paul de Leeuw, Sanne Wallis de Vries en Jenny Arean. Het stuk ging eind 2001 in première in het Oude Luxor Theater in Rotterdam. Foxtrot werd gevold door enkele toneelstukken; Hedda Gabler en Een Meeuw. In 2003 verscheen de film ‘de Passievrucht’ in de bioscoop. Een heel andere productie dan haar volgende; de rockopera Ren Lenny Ren, waarin ze samen met Acda en De Munnik en Braccha van Doesburgh speelde. In 2005 speelde Carice van Houten in twee kinder/jeugdfilms, te weten Lepel en Knetter. In 2006 kwam de speelfilm ‘Ik Omhels je Met 1000 Armen’ uit, gebaseerd op het boek van Ronald Giphart. In 2006 kwam haar grootste succes en internationale doorbraak met de film Zwartboek van Paul Verhoeven. Deze film werd zo’n succes dat Carice van Houten in 2007 werd verkozen tot beste Nederlandse actrice aller tijden, tijdens de Nederlandse Filmdagen in Utrecht. In 2007 volgde er wederom een prijs, een Rembrand voor haar rol in Alles is Liefde, waar ze samen met Paul de Leeuw en Jeroen Spitzenberger speelde. Carice van Houten is altijd in Nederland gebleven terwijl het buitenland ook lonkte. Haar internationale ambitities wakkerden iets aan toen ze in 2011 de rol van rode priesteres Melisandre speelde in de beroemde TV-serie ‘Game of Thrones’. De meeste mensen noemen Carice van Houten in één adem met ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’ (2009) naar de bestseller van Kluun en ‘De Gelukkige Huisvrouw’(2010) van Heleen van Rooyen. Beide rollen waren emotioneel zwaar voor Van Houten. Voor Komt een Vrouw bij de Dokter ontving ze haar derde Rembrandt en voor De Gelukkige Huisvrouw een Gouden Kalf. In 2012 verscheen de film ‘Alles is Familie’, het leverde wederom een Rembrandt op.

Theatervoorstellingen

  • Mijn Elektra
  • Driestuiversopera 
  • Foxtrot 
  • Hedda Gabler 
  • Een Meeuw
  • Het Bewijs
  • Ren Lenny Ren
  • Driekoningenavond
  • De Gravin van Parma

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.