De 4 beste toneelstukken met een gokthema

De 4 beste toneelstukken met een gokthema

De 4 beste toneelstukken met een gokthema

Houd jij van online gokken, én van theater? Heb je er dan weleens aan gedacht om een toneelstuk te bezoeken met een gokthema? Theater imiteert het echte leven en een goed toneelstuk snijdt maatschappelijke problemen of controversiële onderwerpen aan, zoals bijvoorbeeld gokken. En daarnaast is het leven zelf natuurlijk een gok, en kan gokken gewoon ook erg vermakelijk zijn.
Hier dus vier must-see toneelstukken voor iedereen die van gokken houdt, en zijn perfect voor degenen die altijd op zoek zijn naar de beste online casino’s.

A Streetcar Named Desire van Tennessee Williams

Een zeer geliefd toneelstuk onder gokliefhebbers. In dit beroemde stuk uit 1947 volgen we het verhaal van Blanche DuBois, die vanuit een klein dorpje in Mississippi naar haar zus Stella en diens echtgenoot Stanley verhuist, die in een flat in New Orleans wonen. Zij is op dat moment blut en bevindt zich in een lastige situatie.

Blanche is niet onder de indruk van de flat, en Stanley ergert zich aan haar aanwezigheid. Ondertussen ondervinden Stanley en Stella huwelijksproblemen, terwijl Blanche het aanlegt met Stanley’s goede vriend Mitch. Gaat het goedkomen tussen Stanley en Stella? Wat voor geheim draagt Blanche met zich mee? En kan Mitch haar verleden accepteren?

Het toneelstuk bevat twee pokerscènes, aan het begin en aan het einde. Deze scènes staan symbool voor de dramatische veranderingen die de twee vrouwen doormaken, terwijl Stanley laat zien dat hij nog steeds dezelfde is en niet kan veranderen.

Rosencrantz and Guildenstern are Dead van Tom Stoppard

Rosencrantz and Guildenstern are Dead ging in 1966 in Edinburgh in première en vertelt het verhaal van twee minder belangrijke personages uit Shakespeare’s Hamlet.

De twee personages in de titel van het stuk werken in Shakespeare’s werk voor de koning, en het is hun taak om Hamlets motieven te ontdekken en hem te stoppen. Hamlet is ze echter te slim af, en weet het zo te spelen dat de twee ter dood veroordeeld worden in plaats van hijzelf. In Rosencrantz and Guildenstern are Dead volgen we dit verhaal vanuit het oogpunt van de twee personages.

Ook in dit toneelstuk speelt gokken een grote symbolische rol. Aan het begin van het verhaal zien we hoe Rosencrantz 77 keer succesvol weddenschappen aangaat en munten opgooit. Dit suggereert dat alles in deze wereld is overgelaten aan het toeval, en dat je je lot uiteindelijk niet kunt ontkomen. We zien dit later terug in het verhaal als de personages zich steeds weer in onwaarschijnlijke situaties bevinden, zonder dat ze dit lijken te kunnen voorkomen.

House of Games van David Mamet

De film House of Games werd in 1987 geregisseerd door David Mamet. Hij schreef ook zelf het script. In 2010 werd er een theaterproductie gemaakt die in première ging in het Almeida Theatre in het Verenigd Koninkrijk.
De film en het gelijknamige toneelstuk vertelt het verhaal van twee personages, Margaret en Mike.

Margaret is een psychiater die niet blij is met haar leven. Wanneer een van haar patiënten haar vertelt dat zijn leven in gevaar is omdat hij een crimineel, Mike, geld verschuldigd is, besluit ze het heft in eigen handen te nemen. Margaret en Mike ontmoeten elkaar tijdens een potje poker, en al snel is Margaret door Mike geïntrigeerd, en vraagt ze hem haar de kneepjes van het vak te leren. De personages komen er echter achter dat risico’s nemen niet altijd de gewenste resultaten oplevert…

The Odd Couple van Neil Simon

The Odd Couple ging in 1965 in première op Broadway, maar er zijn sindsdien ook meerdere films en televisieseries van gemaakt.

Het toneelstuk heeft een wat meer positieve kijk op gokken, en laat zien hoe een stel vrienden wekelijks bij elkaar komen om poker te spelen. Dit vormt een band, en de theaterbezoeker leert beetje bij beetje de hoofdpersonages beter kennen. Langzaam maar zeker komen de personages tot de conclusie dat Felix en Oscar, die allebei net weer vrijgezel zijn, samen zouden moeten gaan wonen.

Op zich lijken de twee in niets op elkaar. Felix, een serieuze journalist, is net uit huis gezet door zijn vrouw. Oscar, een sportverslaggever, geeft te veel geld uit, gokt graag en is een sloddervos, maar al met al lijkt hij meer lol in het leven te hebben dan Felix. Toch lijken de twee een positief effect op elkaar te hebben.

Zoals deze vier toneelstukken laten zien kan gokken centraal staan in een intrigerend plot. We houden er immers allemaal wel van om af en toe wat risico te nemen, al heeft het net als voor de personages in deze toneelstukken niet altijd de gewenste gevolgen.

Daarom, als je graag naar theatervoorstellingen kijkt, moet je zeker weten of een van deze toneelstukken bij jou in de buurt wordt opgevoerd.

Leuk om te lezen