De aangrijpende voorstelling over paupers en de Maatschappij van Weldadigheid komt definitief terug naar Veenhuizen. 

De knoop is doorgehakt voor Het Pauperparadijs. Eind vorig jaar hebben regisseur Tom de Ket en de auteur van de gelijknamige bestseller Suzanne Jansen de hulp ingeroepen van het culturele publiek om het succesvolle spektakel deze zomer te laten terugkeren in Veenhuizen, op de plek waar de historie zich echt heeft afgespeeld. En ondanks dat het te behalen doel van 20.000 verkochte tickets (nog) niet is behaald, durven de makers van Het Pauperparadijs het aan! Het verhaal moet opnieuw verteld worden. 

“Met jullie hulp hebben we nu al 15.000 tickets verkocht. Dat is minder dan de 20.000 die we eigenlijk voor 1 januari nodig hadden. Maar er is zoveel enthousiasme, dat we het er toch op wagen. We vertrouwen erop dat we voor de zomer genoeg tickets verkopen om alle kosten te dekken.” 

Het is dé manier om deze snerpend actuele, verborgen geschiedenis nog eens te vertellen. Het verhaal over een ongelijke strijd, een onmogelijke liefde en goede bedoelingen met fatale gevolgen.

Van bestseller naar openlucht spektakel

Suzanna Jansen tekende in haar boek het intrigerende verhaal op van haar voorouders. Zij reisden, net als tienduizenden andere weeskinderen en paupers, in de 19e eeuw naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep uit op een onmenselijk drama. In 2016 ging de voorstelling naar de gelijknamige bestseller in première op de binnenplaats van het Gevangenismuseum in Veenhuizen, het voormalige Tweede Gesticht, en trok in zes weken tijd ruim 40.000 bezoekers. De tweede reeks voorstellingen in 2017 was ook snel uitverkocht. 

Gevangenismuseum

Het Pauperparadijs is van 2 juni t/m 9 augustus vijf keer per week te zien op de binnenplaats van het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. In totaal staan er vijftig voorstellingen op de planning. Bij grote belangstelling is er de mogelijkheid om er nog twee weken aan vast te plakken, tot en met 23 augustus, wat de voorstelling in totaal zestig speeldata zou geven. 

De hoofdrollen worden (wederom) vertolkt door Dragan Bakema (Johannes van den Bosch), Myrthe Burger (Cato), Steyn de Leeuwe (Teunis) en Tom de Ket (Verteller). Ook Lavalu en Gerhardt Heusinkveld zijn met hun Pauperband opnieuw van de partij.

Koop hier kaarten voor Het Pauperparadijs

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link