Muziektheatercollectief KASSETT maakt western over eenzaamheid

Muziektheatercollectief KASSETT maakt western over eenzaamheid

De coronacrisis maakte iedereen eenzamer. Eenzaamheid was opeens geen thema meer voor oude en vergeten mensen. Het werd een thema voor een veel grotere maatschappelijke groep. Maar was dat eigenlijk niet allang zo? Is eenzaamheid niet een menselijke conditie?

BALLADE VAN BODIE van KASSETT

Muziektheatercollectief KASSETT maakt tijdens de coronacrisis een filosofische western-voorstelling die stilstaat bij deze vraag. Is de mens een kuddedier of een lonesome cowboy? En is de mens inderdaad de enige diersoort die zich eenzaam kan voelen in groepen, zoals psychiaters als Dirk de Wachter betogen? Op zoek naar antwoorden, staat KASSETT via vier historische personages stil bij wat filosofen ‘existentiële eenzaamheid’ noemen. Het type eenzaamheid dat niet geholpen is bij meer contact, maar bij beter alleen kunnen zijn.

Het decor is de Californische goudzoekersstad Bodie. In 1880 de thuisbasis voor een krioelende menigte eenzame zielen. Voortgestuwd door carriere-drift, goudzucht, vertier en uiteindelijk een verlammend virus stroomde Bodie net zo snel weer leeg als dat het vol was gestroomd. Wat overbleef was stilte. Aangevoerd door countrysongs en soundscapes in de stijl van Alison Krauss, de Common Linnets en Ry Cooder vormt BALLADE VAN BODIE de perfecte plek om de vraag naar de universele menselijke eenzaamheid te stellen.

BALLADE VAN BODIE wordt gemaakt door een collectief van muzikanten, acteurs, filosofen en schrijvers die allemaal hun sporen hebben verdiend. Eerdere voorstellingen van KASSETT werden positief ontvangen.

Zo schreef het NRC over HOOFDROL: “Een fris-intelligente voorstelling met humor en jazzy muziek” ****.

Zangeres, songwriter en actrice Oukje den Hollander kreeg voor haar debuutalbum IDYLLEN ook 4 sterren van het NRC. Schrijver en regisseur Frank Siera kreeg begin dit jaar nog 5 sterren van de BBC voor RITRATTO, de opera van De Nationale Opera waar hij het libretto van schreef en die ook in Nederland lovend is ontvangen. Het boek Ongeneeslijk Religieus van filosoof Gerko Tempelman ontving van Trouw 4 sterren en productieleider Selma Hanzon-Keijzer won met de voorstelling SKYGGESPILL een YAMaward voor Best Production of the Year. 

BALLADE VAN BODIE zal spelen op drie unieke locaties in augustus: een drukkerij in Alkmaar tijdens Karavaan Festival, een oude wolfabriek in Leiden i.s.m. met de Leidse Schouwburg en een oud havencomplex op O. Festival in Rotterdam. Kijk voor meer informatie op de social media van KASSETT of op www.mckassett.nl

 

Leuk om te lezen