Muziektheatervoorstelling Rumah Saya vertelt verhaal Nederlands-Indië

Muziektheatervoorstelling Rumah Saya vertelt verhaal Nederlands-Indië

Meraki Theaterproducties presenteert de nieuwe intrigerende muziektheatervoorstelling Rumah Saya (Mijn Thuis). Rumah Saya is een voorstelling met en over de overlevenden en nazaten van de koloniale periode en schetst een beeld van hoe het leven in Nederlands-Indië waarschijnlijk is geweest. De voorstelling gaat zaterdag 2 oktober in première en is vervolgens in diverse theaters in Nederland te zien. Kaartverkoop voor de voorstellingen is per direct gestart via www.rumahsaya-mijnthuis.nl.

Het verhaal Rumah Saya wordt verteld aan de hand van de zoektocht van Kim Pendjol, Lienke Iburg en Elise Doll, naar de geschiedenis en het leven van hun voorouders. “Mijn opa heeft, net als vele anderen, altijd gezwegen over het leven in voormalig Nederlands-Indië. Ik wist waar hij vandaan kwam en dat hij in een Jappenkamp heeft gezeten, maar verder werd er niet over gesproken. Ook op school was er weinig aandacht voor dit deel van de geschiedenis”, aldus Doll, tevens producent van de voorstelling.

Hoewel de wens om de geschiedenis van haar opa te achterhalen al langer aanwezig was, wordt ze met de viering van 75 Jaar Vrijheid in Nederland getriggerd om de zoektocht vorm te gaan geven. “Het is gek dat dit stuk geschiedenis nog steeds zo weinig aandacht krijgt. Dit terwijl het zo’n 2 miljoen mensen van verschillende generaties raakt.”

Aan de hand van historische documenten, verhalen, boeken en veldonderzoek in Indonesië laat Pendjol, Iburg en Doll in deze voorstelling zien hoe zij proberen te achterhalen wie hun voorouders waren en wat zij hebben meegemaakt in de voormalige Nederlandse kolonie en de repatriëring naar Nederland. Een zoektocht naar familie en identiteit waarbij de toeschouwer wordt meegenomen in het dagelijks leven van toen en nu. Tijdens Rumah Saya worden de zintuigen geprikkeld met muziek, geluiden, geuren en smaken. Om een diverse kijk op deze geschiedenis te geven worden er verschillende invalshoeken belicht aan de hand van (video-) beelden en geluidsfragmenten van diverse generaties. Aan het einde van de voorstelling is er een gesprek tussen de spelers, de producent en het publiek.

Postcast

In de aanloop naar de voorstellingen brengt Meraki Theaterproducties met enige regelmaat podcasts uit onder de noemer Postcasts. Iedere aflevering gaat Elise Doll samen met muzikant Kim Pendjol in gesprek met wisselende gasten over brieven over of uit de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring. Deze podcasts zijn te beluisteren via het YouTube en Spotify-kanaal van Meraki Theaterproducties.

Rumah Saya (Mijn Thuis) wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, Vfonds, VSBFonds, Cultuurparticipatie Overijssel, Cultuur en Kwaliteit Zwolle, Zwolse theaters, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en Stichting het Hervormd Weeshuis.

Agenda Rumah Saya (Mijn Thuis) 

Zaterdag 2 oktober, Zwolle (Uitverkocht)
Zondag 3 oktober, Zwolle (Uitverkocht)
Zaterdag 9 oktober, Ede
Zaterdag 16 oktober, Kampen
Zaterdag 30 oktober, Deventer
Woensdag 3 november, Groningen

Kijk voor kaarten en meer informatie over de voorstelling of de Postcast op www.rumahsaya-mijnthuis.nl.

Leuk om te lezen