Youp van het Hek

  Youp van ’t Hek is geboren in de provincie Noord-Holland waar hij opgroeit in Naarden Naast cabaretier is Youp van het Hek ook columnist voor het NRC Handelsblad.

Opleiding

Van ’t Hek zat in zijn schooljaren op een internaat Hageveld, dat was echter van korte duur wegens onredelijk gedrag. Op de Naardense Minister parkschool start zijn carrière als schrijver en speler. Hij wordt hoofdredacteur van de schoolkrant, maakt interviews met bekende Nederlanders en schrijft pagina’s vol met grappen en verzinsels. En hij leidt het schoolcabaret, waarvoor hij dan zowat het hele programma schrijft. Twee avonden achtereen treedt hij daarin op voor een zaal van vijfhonderd mensen.

Joep

Zijn liefde voor cabaret begon toen hij met zijn ouders naar een show van Toon Hermans in Carré ging.Hij is het zevende en op een na jongste kind van Amsterdamse ouders. Thuis is er veel aandacht voor muziek en theater. Zijn roepnaam was aanvankelijk “Joep”, maar in 1973 maakte hij er “Youp” van, nadat een vriendin de letter P toevoegde aan de woorden op een T-shirt “We help you”. Sindsdien schrijft hij zijn naam nooit meer anders. In 1973 richtte Youp Cabaret NAR op, samen met Debby Petter (toen nog vriendin, nu zijn vrouw) en Daan van Straaten. In het begin speelde NAR vooral in buurthuizen, jeugdsociëteiten of zelfgehuurde zaaltjes. De samenstelling wisselde, maar Van ’t Hek was een constante factor. Vanaf het vijfde programma (1977) kreeg NAR enige bekendheid. De doorbraak kwam in 1983 met Man vermist, het achtste en laatste NAR-programma, maar eigenlijk een verkapte solovoorstelling.

Met Cabaret NAR

De Voorstellingen met NAR

  • Your Youp for you 
  • Meer geluk dan wijsheid 
  • Gele ellebogen 
  • Blaffende honden 
  • Alles in Wonderland
  • Romantiek met mayonaise 
  • Geen vakantie voor Youp en Jan 
  • Zat ik maar thuis met een goed boek 
  • Zonder twijfel
  • Gebroken glas

Impresariaat Lumen neemt in 1979 de zakelijke leiding op zich en gaat ook financieel in de programma’s investeren. Als Lumen in 1994 ophoudt te bestaan, start de cabaretier zijn eigen impresariaat: Hekwerk, geleid door Hans Floberg en inmiddels ook het impresariaat van onder anderen Ronald Goedemondt, Kommil Foo en Jochem Myjer.

Carré

In 1995 speelde Van ’t Hek voor het eerst in Carré. Na tien magere jaren volgden inmiddels dertig vette. En hij denkt nog niet aan stoppen. In 2008 maakte Youp van ’t Hek bekend dat hij na de “Omdat de nacht…”-voorstellingen zou stoppen met grote shows en zich zou gaan richten op kleinere voorstellingen en oudejaarsconference. November 2013 speelt hij zijn tweehonderdste voorstelling in Carré, het theater waar Youp het liefste komt.

Youp’s voorstellingen

Youp heeft na twintig theaterprogramma’s, meer dan 14 solovoorstellingen en zeven Oudejaarsavond conferences vanaf 1984 een prachtige loopbaan in het theater. Van Verlopen en Verlaten tot aan de laatste show Licht! varieert Youp telkens van fascinerende thema’s. Het nieuwe theaterseizoen 18/19 gaat Youp het theater in met zijn nieuwe voorstelling Met de kennis van nu.

Oeuvreprijs

In 2014 werd hem de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst toegekend, een prijs die incidenteel wordt uitgereikt bij bijzondere gelegenheden. Van ’t Hek is onderscheiden vanwege zijn omvangrijke oeuvre en zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag en zijn dertigste album. In 2016 wint de cabaretier de VSCD Oeuvreprijs. De prijs voor een prominente Nederlandse podiumkunstenaar die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. Bron: Youp.nl  

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.