Onder de Groene Hemel recensie

Onder de Groene Hemel recensie

Op een regenachtige donderdagavond komen we aan in Delfzijl in de provincie Groningen. Midden in het centrum bij de grote molen hoe toepasselijk staat Theater de Molenberg. We zijn er voor de voorstelling Onder de Groene Hemel van producent Bos Theaterproducties.

Theater de Molenberg

Parkeren is gratis in Theater de Molenberg en je wordt hartelijk ontvangen in de sfeervolle foyer. Vooraf de voorstelling is er een kopje koffie of thee. Het programmaboekje wekt de interesse naar wat komen gaat. De foyer stroomt geleidelijk vol, als de deuren opengaan heeft iedereen er zin in.

De zaal is niet geheel gevuld maar het is er niet minder gezellig door. We komen terecht in de grote zaal van het theater: de Seaports zaal. Het is een ruim opgezette theaterzaal met ruim 550 comfortabele stoelen, een extra balkon en een benedengalerij. Het is duidelijk dat je vanuit iedere positie het toneel optimaal ziet.

Onder de Groene Hemel

De voorstelling Onder de Groene Hemel begint en je waant je gelijk in de jaren ’60-’70. Het verhaal is duidelijk. Het gaat over een meisje genaamd Barbara, gespeeld door Sophie Veldhuizen. Ze woont met haar ouders in Heemstede en wil gaan studeren in Amsterdam. Haar ouders zien het studeren in de hoofdstad niet zo zitten. Het verhaal wordt verteld door Jimmy, gespeeld door René van Kooten. Jimmy wordt het kind van Barbara en Berend maar die weten het nog niet. Hij neemt je gelijk al zingend en spelend op zijn gitaar mee in de voorstelling.

Barbara’s moeder, gespeeld door Anne-Mieke Ruyten, vindt het allemaal wel spannend maar vader Bavo, gespeeld door Jan Elbertse, laat merken dat hij liever gaat voor een studie in het veilige Brabant dan in de hoofdstad Amsterdam. De buurjongen gaat ook studeren in Amsterdam en alleen daarom mag Barbara mee.

Onder de groene hemelAl snel komt Barbara terecht in het Vondelpark en ontmoet ze de hippies en hun cultuur en ook haar ware liefde Berend, gespeeld door Thomas Cammaert. Het Vondelpark is het Magisch Centrum van de wereld. Love en Peace! en vooral veel dans en zang. Het is een kleurrijke avond waarin de cast je meeneemt met hun muziek en dans.

Jimmy speelt meerdere rollen en wil er per se voor zorgen dat Barbara en Berend bij elkaar komen anders wordt hij niet geboren. Het ensemble en vooral Julia, gespeeld door Hanneke Last, zijn erg goed op elkaar ingespeeld.

Je ziet decorstukken in een mum van tijd meerdere functies bekleden. Zo is de kapstok ook de tram, en later de kleedkamer.

Barbara raakt zwanger en keert terug naar Heemstede omdat Berend wel heel duidelijk is in zijn standpunt om ‘vrij’ te zijn. Terug in Heemstede is Barbara een schande in het dorp. Een alleenstaande moeder is not done in de jaren ’70.

Na de pauze van de voorstelling

Tijdens de pauze kun je in de foyer een drankje drinken waarna iedereen automatisch weer de zaal in wordt getrokken. Gelijk klinken de bekendere liedjes in de zaal, waar het publiek enthousiast aan mee doet. Het Land van Maas en Waal, Als de Rook om je hoofd is verdwenen en Malle Babbe worden vrolijk en meeslepend opgevoerd.

Flower PowerDe band onder leiding van Marcel de Groot behoort tot de decorstukken van het toneel, en speelt de prachtige liedjes van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh.

Berend wil niets liever dan bij zijn ‘Babbe’ zijn en vertrekt naar Heemstede om zijn grote liefde te vinden. De show eindigt zoals Jimmy het had voorspeld, hij wordt geboren en zelfs de ouders van Barbara zijn volledig ‘om’ en geloven zelfs in de liefde.

De gehele cast laat je een avond genieten van zang, dans, flower power en de nodige dosis humor. De bloemen en staande ovatie heeft de cast na afloop zeer zeker verdiend.

Nagenieten

Na afloop kun je wederom in de foyer nog genieten van een hapje en drankje en napraten over de voorstelling. Alle bezoekers worden bedankt voor hun komst en een prettige terugreis gewenst. Theater de Molenberg is zeer zeker uw bezoek waard!

Door: Carla vd Veen

Ook Onder de Groene Hemel bekijken?

Wilt u weten waar Onder de Groene Hemel nog meer speelt?

Of u de voorkeur geeft aan een kleine theaterzaal of juist een grote zaal, wij zijn van mening dat u een swingende flower power avond zult beleven!