Online De VERLEIDERS kijken

Online De VERLEIDERS kijken

Registratie ‘Door de bank genomen’ online beschikbaar

De Verleiders bieden vanaf nu (gratis) de registratie van de voorstelling ‘Door de bank genomen’ uit theaterseizoen 14/15 aan via YouTube. Vanaf 24 februari staat de theatergroep met een vervolg op deze voorstelling (Door de bank genomen: 10 jaar later) in het theater. Als bezoekers onderwerpen en verhaallijn uit de voorstelling nog even opnieuw willen zien, is het vanaf nu mogelijk om de voorstelling terug te kijken.

In Door de bank genomen werden thema’s besproken als geldcreatie, schuld en het beheer van ons geld. De voorstelling veroorzaakte veel rumoer in de politiek. Klik hier om de registratie te bekijken.

Door de bank genomen: 10 jaar later

In 2014 verrasten De Verleiders vriend en vijand met een ongekend scherpe aanval op het geldstelsel en de banken. Sindsdien is iedereen ervan overtuigd: Minder macht voor de commerciële banken! Er was een steen in de vijver gegooid… 10 jaar later is er niets veranderd. Het is veel erger geworden. Maar wat blijkt: We staan aan de vooravond van een enorme verandering. Op dit moment wordt de Central Bank Digital Currency (CBDC) ontwikkeld.

Met dit nieuwe geldstelsel zal de macht verschuiven van private banken naar de centrale bank. Eindelijk, goed nieuws! Ironisch: niemand weet ervan. Hoogste tijd voor een onvermijdelijk vervolg, waarin De Verleiders op vlijmscherpe wijze de onderste steen boven halen. Want is CBDC alleen maar goed nieuws? We willen 10 jaar later niet nóg een keer door de bank genomen worden…. Door de bank genomen: 10 jaar later geeft een kritische blik op onze tijd in een twee uur durende rollercoaster aan feiten, analyses, grafieken en mini-colleges. De regie is in handen van Leopold Witte. De cast bestaat uit Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Linde van den Heuvel en Adam Kissequel. Vandaag startten de repetities, de premiere is op 15 maart 2023 in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Burgerinitiatief

In samenwerking met Stichting ‘Ons Geld’ zetten De Verleiders tijdens de tournee van Door de bank genomen een burgerinitiatief op en haalden 120.000 handtekeningen op. In totaal bezochten ruim 100.000 bezoekers deze voorstelling. In 2016 heeft toenmalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (in 2016) de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de opdracht gegeven een rapport te schrijven over dit onderwerp.

In januari 2019 werd het rapport ‘Geld en Schuld; de publieke rol van banken’ overhandigd aan toenmalig Minister van Financiën Wopke Hoekstra. De uitkomst van dit rapport was in lijn met de boodschap van Door de bank genomen: ons geldstelsel moet veranderen. Helaas is er tot op heden niets gedaan met de aanbevelingen in het rapport.

Bekijk de registratie van Door de bank genomen (14/15)

De Verleiders

De Verleiders maken actueel theater, met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret. In alle delen worden belangrijke bestuurlijke kwesties op satirische wijze ontrafeld en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Door de bank genomen; 10 jaar later is de negende voorstelling in de serie.

Al 415.000 bezoekers bezochten eerdere voorstellingen van De Verleiders zoals Casanova’s van de vastgoedfraude, Slikken en Stikken, #niksteverbergen en Female. De voorstelling Pandepaniek heeft slechts drie keer gespeeld in verband met de coronalockdowns in 2020 en 2021.

Lees meer over de voorstelling van De Verleiders

Fotografie Michele Secchi – Bewerking Retatchi Amsterdam

Leuk om te lezen