Orkater

Orkater

Orkater is in Amsterdam gevestigd, landelijk opererend gezelschap dat oorspronkelijk en origineel theater maakt. Orkater is een gezelschap van makers dat staat voor het ontwikkelen, produceren en presenteren van nieuw geschreven, nieuw gecomponeerde en nieuw vormgegeven muziektheatrale mengvormen.

Hoezeer de makers onderling ook verschillen, de producties dragen een herkenbare Orkatersignatuur door eigenheid in vorm, inhoud en een kwalitatief hoogwaardige uitvoering.

Orkater komt voort uit theatercollectief Hauser Orkater dat tussen 1972 en 1980 een vorm van muziektheater bracht dat het toenmalige publiek direct aansprak. De expressieve en absurdistische mix van theater, mime en popmuziek was destijds volkomen nieuw en maakte snel school in Nederland.

Orkater is een gezelschap van makers. Het zijn de individuele makers die in een wisselende mate van collectiviteit kunst maken, kunst in de vorm van theater, van muziek, maar vooral in de vorm van het grote gebied daartussen: muziektheater. De voorstellingen van Orkater worden gespeeld in de grote zalen van de schouwburgen, maar ook in de vlakke vloertheaters en veelvuldig op de zomerfestivals.

Vaste en nieuwe makers Orkater

De producties worden afwisselend gemaakt door vaste makers en nieuwe makers. Vaste makers zijn Alex van Warmerdam, Geert Lageveen, Leopold Witte, Gijs de Lange, Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Porgy Franssen, Michiel de Regt, Kaspar Schellingerhout, Viktor Griffioen en Erik van der Horst. Onder de vlag Orkater/De Nieuwkomers maken nieuwe muziektheatermakers hun eigen producties. Het werk van Alex van Warmerdam wordt uitgebracht onder de naam Mexicaanse Hond.

Orkater/De Nieuwkomers

Orkater is in 2006 gestart met De Nieuwkomers. Een concept waarbij jonge professionele theatermakers de gelegenheid krijgen om binnen Orkater hun eigen muziektheatervoorstelling te maken. Het initiatief beoogt nieuwe muziektheatermakers zowel artistiek als zakelijk op weg te helpen naar een eigen gezelschap, naar een plek binnen Orkater of binnen andere bestaande structuren. Orkater/De Nieuwkomers brengt per seizoen gemiddeld twee muziektheaterproducties van jonge makers uit die worden gespeeld in de kleine zalen en op festivals verspreid door heel Nederland.

Mexicaanse Hond

Mexicaanse Hond is het theatergezelschap van Alex van Warmerdam. Hij is verantwoordelijk voor het gehele artistieke proces van zijn voorstellingen: idee, tekst, regie, vormgeving en muziek. Die ingrediënten vormen samen een onlosmakelijke eenheid. Al tijdens de jaren van Hauser Orkater, concentreerde Van Warmerdam zich steeds meer op tekst, vormgeving en het uitdenken van concepten. In 1980, nadat Hauser Orkater uiteen viel, richtte hij met zijn broer Marc en Thijs van der Poll De Mexicaanse Hond op. Later ging hij hier zelfstandig mee verder. Zijn voorstellingen komen sinds 2013 uit onder de naam Mexicaanse Hond.

Het werk van Van Warmerdam wordt gekenmerkt door alledaags absurdisme en een ‘suspence-achtige ondertoon’. Zijn teksten zijn bondig en doortrokken van zwarte humor. Hij voert zijn publiek mee naar een vervreemdend universum, waar mensen een uitgebeende taal spreken. Of ze zijn juist lyrisch in hun uitweidingen. Voorstellingen van Mexicaanse Hond zijn huiveringwekkend lachwekkend. Daar is geen gepsychologiseer voor nodig.

Voorstellingen van Orkater

Bekende producties van Orkater zijn onder andere Richard III, Bij het Kanaal naar Links, Alice in Wonderland, Valse Wals/Bankstel/Zucht, Kamp Holland, 237 Redenen voor Seks, Vanaf nu heet je Pjotr en Alabama Chrome. In het theaterseizoen 2014/2015 kunt u van Orkater onder andere bekijken:

Bekijk meer informatie over Orkater.

 

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.