Recensie – Herrie in de keuken

recensie herrie vermeulen

Storm ‘Harrie’ op het toneel

Storm Ciara is iets gaan liggen deze dinsdagavond waardoor wij richting Zwolle gaan rijden naar de Zwolse Theaters voor wat storm op het toneel. In Theater de Spiegel speelt vanavond Jon van Eerd met zijn productie Herrie in de Keuken.

Lees alles over de voorstelling Herrie in de Keuken

Bij aankomst is het al gezellig druk in het theater. We kunnen nog net een kopje koffie drinken in de foyer waarna de deuren van de zaal al open gaan. We zijn met een zeer gemêleerd publiek, voor 75% 50plus, deze avond in het theater.

Jon van Eerd heeft zijn eigen productiebedrijf Het Pretpakhuis en produceert jaarlijks met zijn alter ego Harrie Vermeulen een komedie/klucht. Na onder andere de musical Charley en Harrie & Eva staan we dit keer in de keuken met Harrie Vermeulen en zijn keukenbrigade.

De zaal stroomt goed vol. Wij zitten naast twee gezellige ‘oudere’ dames die er net als wij enorm veel zin in hebben. Wij maken nog een paar foto’s, de dames naast ons vinden het erg leuk, maar kunnen het niet goed zoals wij het doen 🙂 Ach, die geven we nog even snel een selfie-les die we onlangs van Fred van Leer hadden geleerd.

We zitten op een prima plaats, overal waar je zit kun je het toneel goed zien, ook al zitten de stoelen wat hard. De lampen gaan uit en deuren sluiten. Het gegiechel en enthousiasme zit er al goed in. We hebben er allemaal zin in!

Recensie – Herrie in de keuken

Het doek gaat open, we zien een groots decor en daar komt Harrie al aangereden in een tuktuk. Al snel blijkt dat hij de eigenaar is van een friettent en de buren, 2 zussen runnen ernaast een tattoo shop. De banden met elkaar zijn niet heel goed, want Harrie krijgt bezoek van de keuringsdienst. Niemand die dit begrijpt, want Harrie is zo netjes! Er is veel te weinig klandizie, maar daar weet de buurvrouw ineens wel een goede oplossing voor. Ze heeft speciale frikandellen wat de omzet gegarandeerd ten goede zal komen. Er volgen de meest komische scenes op het podium. Berend, de kompaan van Harrie is behoorlijk de pineut in deze voorstelling. Zo gaat zijn gezicht in de mayonaise emmer tot 2 keer aan toe. Berend wordt gespeeld door Arie Cupé, Hij speelt vaker met Jon samen en dat kun je zien. Het samenspel en improvisatie in de hele voorstelling gaat ze gemakkelijk af.  

Hoe voorspelbaar de scènes zijn is juist de kracht van deze voorstelling. Het is ouderwets lachen om de simpelste en impulsieve acties. Verkleedpartijen, snelle grappen en weer doorrrrr… Dát is het motto en dat werkt op de lachspieren van het publiek.

Zodra Harrie en Berend er achter komen dat het niet pluis is in de tattooshop veranderd alles en gaan ze op onderzoek uit. Een scène met achtervolging van de politie aan toe eindigt met een grote knal!

In de pauze is iedereen razend benieuwd naar het vervolg van deze voorstelling. Vooraf wordt vooral de eerste rij nog even goed gewaarschuwd voor wat er zoal komen gaat. Jon is de beroerdste niet en deelt wat poncho’s uit. Potverdikke! Er zijn nog maar 2 poncho’s!  Als dat maar goed komt.

Dat Harrie nog nooit in Heel Holland Bakt heeft gezeten is ons een raadsel, deze man is echt van alle markten thuis.

De doeken gaan weer open en het decor is veranderd. De Tuktuk is geblakerd, de uitlaat ligt eraf en de hilarische scenes volgen elkaar weer op. De medespelers van Harrie krijgen het deze avond (en zo zal het iedere avond er wel aan toe gaan) goed te verduren met Harrie. In menig scène zie je de gezichtsuitdrukkingen en de karakteristieke mimieken en die zeggen meer dan genoeg! Dat ze het nog vol houden om niet te gaan lachen is echt knap! De frikandellenscène (ze vliegen door de lucht), de korte sketches van Willeke Alberti tot aan het verzamelen van bewijsmateriaal tegen de buurvrouw. Wij hielden het maar net droog, net als de rest van het publiek.

Tot slot een verrassende plottwist en als afsluiter een echte carnavalskraker. ”Ieder uur een bittergarnituur” krijgt Harrie en zijn crew na afloop een verdienstelijke staande ovatie. We kunnen op deze avond maar 1 minpuntje ontdekken, het geluid mocht echt wel iets sterker. Dan kregen we meer vibe mee over alles wat er zoal gebeurde op het toneel. En wat was de eerste rij toch blij met de poncho’s, want anders was de schade van de mayonaise die over het toneel spatte toch echt niet te overzien geweest. Fijn dat Harrie het nog even had medegedeeld 🙂

Al met al is deze voorstelling met recht een MUST GO en de VETSTE KOMEDIE VAN HET JAAR!

Leuk om te lezen