Theaterprijzen

Nederland is een echt theaterland. Dankzij de populariteit van theaters en de theatervoorstellingen zijn er ook vele theaterprijzen te winnen. Nederland telt zo’n honderd prijzen op het gebied van podiumkunsten. Het grootste gedeelte hiervan is bestemd voor beginnende kunstenaars of aanstormend talent.

De belangrijkste prijzen die in Nederland worden uitgereikt zijn waarschijnlijk de VSCD-Prijzen. Deze worden elk jaar uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Daarnaast is ook de Toneel Publieksprijs een belangrijke prijs, deze wordt jaarlijks uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater.

VSCD-Prijzen

VSCD prijzenDe Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties reikt jaarlijks verschillende podiumkunstprijzen uit.

Onder andere in de disciplines toneel, dans en cabaret zijn prijzen te winnen.

De bekendste prijs is misschien wel de Louis d’Or. De Louis d’Or wordt elk jaar uitgereikt aan de acteur die de beste of indrukwekkendste dragende rol heeft vertolkt in de toneelwereld.

Deze prijs werd in 1955 voor het eerst uitgereikt. Onder andere Pierre Bokma, Bram van der Vlugt, Gijs Scholten van Aschat en Victor Löw wonnen deze prijs in de afgelopen jaren.

De Theo d’Or prijs is de vrouwelijke tegenhanger van de Louis d’Or. Dit is de prijs voor de beste vrouwelijke rol. Eerdere winnaressen van de Theo d’Or zijn Halina Reijn, Anne Wil Blankers en Elsie de Brauw. Daarnaast zijn er ook nog de toneelprijzen Arlecchino, Colombina en De Prosceniumprijs.

De belangrijkste cabaretprijs van ons land is de Poelifinario. Sinds het jaar 2003 wordt deze jaarlijks uitgereikt voor de meest indrukwekkende cabaretshow van het theaterseizoen. De naamgeving komt van de fictieve vogelsoort ‘poelifinario’, bedacht door cabaretier Toon Hermans.

Onder andere Claudia de Breij, Theo Maassen, Richard Groenendijk en Erik van Muiswinkel wonnen deze prijs eens. Daarnaast is er De Neerlands Hoop prijs, deze is bestemd voor aanstormend talent. Vele (nu) bekende cabaretiers en cabaretières wonnen deze prijs, denk bijvoorbeeld aan Sara Kroos, Ronald Goedemondt en Paulien Cornelisse.

Een andere belangrijke theaterprijs die door de VSCD wordt uitgereikt is de VSCD Oeuvreprijs. Zoals de naam al zegt wordt deze uitgereikt aan een persoon of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten. Deze prijs wordt incidenteel uitgereikt. In 1992 won Mary Dresselhuys deze prijs, Ton Lutz in 1995 en Joop van den Ende in 2011. Daarnaast reikt de VSCD ook nog de Zwanen en De Gouden Zwaan uit voor dans, de Gouden Krekel voor jeugdtheater en de VSCD Mimeprijs.

Tony Awards

Tony awardsDe Tony Awards zijn Amerikaanse prijzen die worden uitgereikt door de American Theatre Wing en The Broadway League voor de beste prestaties in Broadway-theaters. Joop van den Ende heeft, als producent van Broadway-musicals, al verschillende Tony Awards in otnvangst mogen nemen.

Zijn musical Titanic uit 1997, 42nd Street uit 2001 en Into the woods & Unrinetown uit 2002 vielen in de prijzen.

Musical Awards/John Kraaijkamp Musical Awards

In 2000 werd de Stichting Musical Awards opgericht op initiatief van Joop van den Ende. De prijzen zijn in het leven geroepen om bijzondere prestaties van uitvoerende artiesten en creatieve prestaties van musicalmakers te eren.

Acteur John Kraaijkamp heeft op verzoek van de stichting zijn naam aan de awards verbonden, als blijk van waardering voor zijn hele oeuvre. Eerdere winnaars waren onder andere Liesbeth List, Stanley Burleson, Chantal Janzen en Martijn Fischer.

Annie M.G. Schmidtprijs

Sinds 1991 wordt de Annie M.G. Schmidtprijs uitgereikt voor het beste theaterlied van het voorgaande theaterseizoen.

De prijs wordt altijd uitgereikt tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival.

In 2007 won bijvoorbeeld Wende Snijders de prijs met het lied De wereld beweegt, in 2013 wonnen Gerard van Maasakkers, Peer Wittenbols en Mike Roelofs met het lied Mijn kind.

Theaterprijzen