Helaas, deze voorstelling is afgelopen.

De voorstelling waar je naar zocht speelt niet meer in de theaters.

Klik hier voor het overzicht van huidige voorstellingen

Het verlangen van Angela Schijf en Tom Van Landuyt

Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt

Twee jaar geleden ging Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt in première in het Vlaamse Mechelen. Acteurskoppel Angela Schijf en Tom Van Landuyt had voordien nog nooit met elkaar op het toneel gestaan, maar dat hun samenwerking voor vuurwerk zorgt, was meteen duidelijk.

Het theaterstuk waarin zij, bijgestaan door een pianist en violiste, zich in een emotionele rollercoaster storten, kende in België meer dan 50 uitverkochte voorstellingen en lovende reacties. En nu is – eindelijk! – Nederland aan de beurt.
Het verlangen van Angela Schijf en Tom Van Landuyt

Waarom zijn jullie zo gebrand om dit stuk ook hier te brengen? Angela: “Omdat ik hier hoor! De Nederlandse schouwburgen brengen herinneringen naar boven die ik in België niet heb. Daar heb ik alles pas voor het eerst leren kennen toen we er met de Kreutzersonate begonnen.”

Kreutzersonate

Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt, is gebaseerd op een novelle van Lev Tolstoj uit 1891. Wat maakt dit boek zo bijzonder?

Tom: “De thema’s in het boek zijn bijzonder actueel en herkenbaar. Het gaat over een stel, Hannah en Karsten, dat een goed huwelijk heeft. Er is een kind, een huis, er zijn geen zorgen. Alles lijkt perfect. Maar niks is minder waar. Al snel vraagt zij zich af: is dit al wat er is?” Angela: “Wat Karsten en Hannah in dit stuk overkomt, is van alle tijden. De verliefdheid en passie verdwijnen na een tijd.” Tom: “Om dat gemis op te vullen brengt Karsten zijn vrouw, die violiste is, in contact met een pianist waarmee ze muziek kan maken. Zij herontdekt daardoor haar passie, maar hij wordt verschrikkelijk jaloers. Een karaktereigenschap die ook vandaag veel relaties stuk maakt. Mensen in relaties die achterdochtig zijn, elkaars mails en telefoons checken, de ander achtervolgen om uit te vissen of hij of zij wel echt boodschappen is gaan doen. Om de haverklap staan ze in de krant: de passionele moorden om wat vaak een misverstand of een futiliteit is. Jaloezie is een vreselijk beest dat een relatie grondig verziekt.”

Hoe is het om zoiets samen met je geliefde te spelen? Angela: “Heel intensief. Het is absoluut niet zo dat wij als onszelf tegenover elkaar staan. Karsten en Hannah zijn twee personages. Maar omdat wij elkaar zo goed kennen, zijn de meeste grenzen weg. De vanzelfsprekendheid van ons eigen huwelijk, maakt dat wij schaamteloos met elkaar kunnen omgaan. Het éne moment slaat Karsten haar, het andere zit hij met zijn hand in haar broekje. Ik weet niet of ik dat met iedere acteur op deze manier gekund zou hebben. Bovendien is onze communicatie heel direct. We durven kritisch op elkaar te zijn en verspillen geen tijd met rond de pot draaien.”

In de voorbereiding hadden ze ieder hun eigen aanpak. Angela: “Ik ben vrij gestructureerd: als ik mijn teksten leer, dan ben ik mijn teksten aan het leren. En als ik met de kinderen ben, dan wil ik er ook echt voor hen zijn. Bij Tom gaat het maar door. Stond ik boterhammen te smeren, dan had hij het nog over het stuk. Dat is wel een verschil tussen ons.”
Muziek in de voorstelling

Muziek is een belangrijk deel van de voorstelling. Myrthe Helder op viool en Nicolas van Poucke op piano brengen werken van Bach en Arvo Pärt en natuurlijk de beroemde compositie van Ludwig van Beethoven, De Kreutzer Sonate. Tom: “We hebben ons eigen theatercollectief opgericht, naastdeburen, om voorstellingen te kunnen maken waar we zélf van houden. Wij willen de theaterbezoeker een voorstelling geven waarin meerdere kunstvormen samensmelten.

Dit is ons eerste project. Tolstoj zette in zijn novelle de muziek centraal. Hij verachtte muziek en de verderfelijke invloed die ze heeft. Wij houden er van, juist om die intensiteit. Vanaf de eerste noten kruipen de klanken onder je huid. Het is opzwepend en verontrustend, tegelijkertijd zalvend en ontroerend.” Angela: “Wat ook fijn is, als ook een meisje van 17, dat mij kent van Flikken Maastricht, naar het theater gaat, komt ze in aanraking met klassieke werken. Op die manier worden mensen verrijkt, op een spoor gezet.”

Naast de prachtig uitgevoerde muziek, die een belangrijk deel uitmaakt van het verhaal, zijn er de schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Nicola Dinoia. Collages die hij speciaal heeft gemaakt voor de voorstelling, tijdens het repetitieproces. Tom: “Met deze werken als decor heb je een perfecte symbiose van drie kunstvormen: tekst, muziek en beeldende kunst. De totaalervaring die wij voor ogen hadden.” Angela: ”Hoe heerlijk dat we dat nu eindelijk ook in Nederland mogen laten zien!”

Kreutzersonate, Het verlangen van Angela Schijf en Tom Van Landuyt, is vanaf 8 november te zien in theaters door heel Nederland.

Voor speeldata: zie ook www.naastdeburen.be

Op deze pagina van Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop. 

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.