Cast ‘Dreamgirls’ swingend uit de startblokken

Ondanks dat voor velen de zomervakantie nog volop aan de gang is, zijn sommige mensen alweer hard aan het werk. Ook voor de cast en crew van de nieuwe musical van Albert Verlinde Entertainment is de tijd van uitrusten voorbij. Op dinsdag 12 augustus vond namelijk de eerste repetitiedag plaats van de musical ‘Dreamgirls’ in het Zaantheater in Zaandam. Voordat de repetities echter begonnen, werd de voltallige cast en crew eerst aan de pers voorgesteld en werd er al een klein optreden gegeven.

Het verhaal

Gebaseerd op het leven van The Supremes en Diana Ross vertelt ‘Dreamgirls’ het verhaal van The Dreamettes, drie zangeressen (Effie, Deena en Lorrell) die naam willen maken in de muziekwereld. Wanneer Effie haar plaats als leadzangeres moet afstaan aan de meer commerciële Deena ontstaat er onenigheid.De bom barst pas echt als manager Curtis uiteindelijk besluit Effie uit de groep te zetten.

Tour

Producent Jeroen Dona nam even na tien uur als eerste het woord. Hij bedankte de sponsors en de samenwerking met de 25 grootste regiotheaters die het mogelijk maken deze grote nationale tour op de planken te brengen in Nederland, maar ook in Vlaanderen. In Vlaanderen wordt de cast, zoals gebruikelijk bij Albert Verlinde Entertainment, voor een deels vervlaamst met onder andere de Vlaamse popzangeres Sandrine in de rol van Deena. Albert Verlinde Entertainment staat erom bekend een eigen draai te geven aan al bestaande voorstellingen en wil dit met ‘Dreamgirls’ ook gaan doen. Door het succes van de film uit 2006 duurde het echter een tijd voordat dit werd toegestaan. Toen AVE drie jaar geleden te horen kreeg dat de rechten vrijkwamen, hebben ze de rechten meteen geclaimd en zijn ze gaan nadenken over de vorm en samenstelling van de musical.

Cast

Voor de hoofdrolspelers was al snel duidelijk in welke hoek ze wilden gaan zoeken: het verhaal gaat immers over drie vrouwen die hard hebben gewerkt om bij het grote publiek bekend te worden. In Nederland bestaan dit soort mensen ook en het is dan ook niet voor niets dat Berget Lewis, Pearl Jozefzoon en Aïcha Gill de hoofdrollen in ‘Dreamgirls’ gaan vertolken.

Decor

Regisseur Gijs de Lange zei meteen ‘ja’ toen hij werd gevraagd voor de regie van ‘Dreamgirls’ en lichtte al enkele tipjes van de sluier op over hoe de voorstelling eruit zal gaan zien. Met de instelling “De cast moet het doen en niet het decor” is ervoor gekozen geen grote decorwissels te gebruiken, maar in plaats daarvan een vrij leeg en rommelig toneel. Speelt een scène zich af in een fotostudio, dan komt er een wit foto doek naar beneden. Staan ze in de opnamestudio, dan komen er microfoons en koptelefoons op het toneel. Tijdens het persmoment leek het decor van ‘Flashdance,’ een musical die Albert Verlinde Entertainment vorig jaar op de planken bracht, deels aan de zijkant van het toneel te staan, dus wie weet zien we dit decor nog terug in de voorstelling.

Op de tekeningen van het decorontwerp was ook te zien dat bij de shownummers het decor wel wat meer glamour heeft.

Daarnaast vertelde Gijs de Lange over de vorm van de show. Het wordt een voortdurende wisseling van stage en backstage, oftewel de optredens die gegeven worden, afwisselend met hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Het verhaal van de musical wordt dus voornamelijk in de backstage-gedeelten verteld.

Muziek

De twee werelden integreren echter steeds meer in elkaar en de songs uit de optredens vertellen gedurende de voorstelling ook steeds meer het verhaal. ‘Dreamgirls’ is een doorgecomponeerde musical en er is dus, op drie momenten na, altijd muziek aanwezig. De muziek, gearrangeerd door Ad van Dijk en Marco Braam, wordt gespeeld door een zevenkoppige band die op het podium aanwezig is en constant zichtbaar blijft voor het publiek, waardoor de wisselwerking tussen de muziek en de zang extra voelbaar wordt. De nummers die door de zangeressen ‘onstage’ worden gezongen, zullen niet vertaald worden en dus gewoon in het Engels blijven.

De nummers uit het ‘offstage’ verhaal zullen wel worden vertaald, om op deze manier het verhaal verder te vertellen. Zoals al gezegd vermengen die twee ‘werelden’ zich steeds meer met elkaar en vertellen de optredens op een gegeven moment ook het verhaal. Het zal dus voorkomen dat een Engelstalig nummer halverwege plotseling naadloos overgaat in het Nederlands.
Gijs de Lange benadrukte tevens de verschillende thema’s en verhalen die in de voorstelling verwerkt zitten. Allereerst het verhaal van de Dreamettes die door hun manager Curtis (Edwin Jonker) van kleine zaaltjes opeens een miljoenenpubliek aanspreken, maar tegelijkertijd ook het verhaal van de neergang van de carrière van Jimmy (gespeeld door Clayton Peroti), die in het begin succes heeft, maar niet met de concessies wil instemmen en daardoor zijn carrière ziet instorten.

Ook de maatschappelijke thematiek speelt een belangrijke rol, zoals de opkomst van de donkere sound in de door blanken gedomineerde muziekindustrie en de gevolgen daarvan. Gijs de Lange zei hierover dat “het mooie van dit stuk is dat dit nergens uitgelegd wordt. Er zijn geen scènes die daar over gaan, maar er zijn scènes die dat zijn.”

Première

‘Dreamgirls’ is op 17 september voor het eerst in de theaters te zien en beleeft op zondag 28 september haar première in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Vervolgens is de voorstelling nog tot en met 1 februari 2015 te zien in de grotere theaters van het land.

Wij stellen de cast aan u voor;

Bron: Musicalsites.nl

Kijk voor meer nog meer informatie over de voorstelling van Dreamgirls bij de voorstellingen. Bent u benieuwd naar de speellijst van deze swingende dames die door heel Nederland in vele theaters te zien zal zijn? Bekijk deze snel!

Weet waar u koopt! Bestel uw kaartje via de theater.
TOP 5 THEATERS

<script type="text/javascript" src="https://media.wiki-media.nl/show.php?id=1071"></script>

NIEUWS VOORSTELLINGEN

THEATERNIEUWS

LEES OOK

BOEK EEN THEATER

Een zakelijke bijeenkomst met veel mensen? Voor uw congres, personeelsfeest of vergadering. Boek een theater!

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.