Recensie The Sound Of Music Musical

Recensie The Sound Of Music Musical

Het is alweer vijftig jaar geleden dat The Sound Of Music in de bioscopen verscheen. Voor Albert Verlinde een goede reden om deze musicalklassieker weer op de planken te brengen in de Nederlandse theaters. Theaters in Nederland was bij de voorstelling van vrijdagavond 24 april 2015 in De Lawei in het Friese Drachten.

Theater De Lawei in Drachten

Theater Lawei DrachtenDe Lawei is de afgelopen maanden flink verbouwd. Eigenlijk had het theater afgelopen oktober al af moeten zijn, maar door problemen met de bouwgroep is de verbouwing uitgelopen. Vanaf vandaag kunnen bezoekers wel weer via de hoofdingang aan de Burgemeester Wuiteweg het pand betreden, de laatste tijd was er nog een tijdelijke toegang aan de zijkant van het pand. Nieuw is dat nu ook aan de achterkant een toegang zit. Handig, zo hoeven bezoekers vanaf deze kant niet om het hele gebouw heen te lopen.

Er wordt nog volop gewerkt aan de buitenzijde en ook binnenin het theater is nog niet alles af. De foyer is wel klaar en heeft een splinternieuwe en mooie bar. Wel hadden er wat meer tafels en stoelen mogen staan, het grootste gedeelte van de bezoekers moet nu staan voor aanvang van de voorstelling en in de pauze. De foyer biedt ruimte genoeg, maar wellicht staat dit punt nog op de agenda. De grote zaal is ook al af en ziet er uitstekend uit. Over ongeveer een maand wordt het theater officieel geopend. In diezelfde week bestaat het theater 55 jaar en wordt de programmering van het nieuwe theaterseizoen bekend gemaakt.

The Sound of Music, het verhaal

The Sound Of Music MusicalWaarschijnlijk kent iedereen het verhaal van The Sound Of Music wel. De musical speelt zich af in Salzburg in Oostenrijk, rond het jaar 1938. Maria kan zich niet aanpassen aan het kloosterleven. Moeder Overste geeft haar op als gouvernante bij de rijke Von Trapp familie. De familie bestaat uit Kapitein von Trapp en zijn zeven kinderen, variërend in leeftijd van ongeveer vijf tot zestien jaar. Van klein naar groot zijn dit Gretl, Marta, Brigitta, Kurt, Louisa, Friedrich en Liesl. Maria ontdekt al snel dat de kinderen zeer streng worden opgevoed door hun vader. Als kapitein Von Trapp een tijdje van huis is leert Maria de kinderen zingen en ze hebben veel plezier samen.

De kapitein keert terug met zijn verloofde, barones Schräder uit Wenen. Hun vriend Max Detweiler vergezelt ze. Eerst wordt de kapitein boos als hij ziet hoe Maria met de kinderen omgaat, maar later ontdooit hij en het hele huis bloeit op. Kapitein Von Trapp geeft een feest ter ere van zijn verloving en hij danst met Maria. Er slaat een vonk over tussen de twee. Maria weet niet wat ze er mee aan moet en vlucht terug naar het klooster.

The Sound Of Music MusicalTerug in het klooster adviseert Moeder Overste Maria om weer terug te gaan naar de Von Trapp familie om haar gevoelens uit te zoeken. Maria keert terug en zowel de kinderen als de kapitein zijn gelukkig dat ze weer terug is. De kapitein verbreekt zijn verloving met barones Schräder en trouwt met Maria. Ze gaan samen op huwelijksreis en tegelijkertijd regelt vriend Max dat de kinderen gaan optreden op een festival in Salzburg. Het is 1938 en de Nazi’s krijgen steeds meer macht in Oostenrijk.

Maria en de kapitein keren voortijdig terug naar huis en daar blijkt dat de kapitein is opgeroepen voor de marine. Omdat hij de nazi’s niet wil dienen moet de familie vluchten. Hij krijgt toestemming om met zijn kinderen mee te doen aan het optreden. Na de uitvoering ontsnappen ze en verstoppen zich op de begraafplaats bij het klooster. Ze kunnen uit handen van de nazi’s blijven en vluchten via de bergen de grens over naar Zwitserland.

De uitvoering van de musical

The Sound Of Music MusicalDe afgelopen twaalf jaar werd de musical al twee keer eerder uitgebracht in de Nederlandse theaters. Ook deze keer is er weer een waar topstuk geproduceerd. Wees niet bang dat het verhaal ouderwets is, ook vijftig jaar na dato staat het verhaal nog als een huis en deze uitvoering is een absolute topper.

De musical begint met een zangscène in het klooster, inclusief kaarsen, kruizen en nonnen. Moeder Overste wordt gespeeld door Maaike Widdershoven. Haar prachtige zangstem in combinatie met de andere nonnen zet direct de toon. Vervolgens zien we de beroemde scène waar Maria bovenop een berg de titelsong ten gehore brengt. De hoofdrol van Maria wordt vertolkt door Anouk Maas, zij speelde in de vorige versie nog de rol van oudste dochter Liesl. Ze speelt haar rol voortreffelijk en zet een opgewekte en frisse Maria neer. Ad Knippels in de rol van de stugge kapitein Von Trapp biedt hieraan mooi tegenwicht.

De kinderen Von Trapp worden gespeeld door verschillende acteurs en actrices. Alleen de oudste dochter, Liesl, wordt elke voorstelling vertolkt door Vajèn van den Bosch. In de vorige versie van de musical speelde Vajèn nog de kleine Marta. Ze speelt haar rol perfect en sprankelend. Ze zingt loepzuiver en danst fantastisch samen met haar tegenspeler Martijn Vogel in de rol van Rolf. Ook de rollen van barones Von Schräder en Max Detweiler worden uitstekend vertolkt.

The Sound Of Music MusicalDe orkestbegeleiding staat op band, maar dat mag de pret niet drukken. De prachtige zangstemmen en mooie liedjes spelen natuurlijk de hoofdrol in dit stuk. De zaal is enthousiast, hoe kan het ook anders met de klassiekers uit deze musical? Alle bekende liedjes komen aan bod, waaronder (de Nederlandse versie van) Do-Re-Mi, My Favorite Things, The Sound Of Music en natuurlijk Edelweiss. Ook het decor mag er zijn, simpel maar genoeg om iedereen mee het verhaal in te slepen. The Sound Of Music, een klassieker die u simpelweg niet mag missen!

Bekijk hier meer informatie over de musical The Sound Of Music.

Door: SD