Recensie – We Will Rock You

Recensie - We Will Rock You

Nieuwe versie We Will Rock You doet verlangen naar het origineel 

Wij zijn vanavond aanwezig bij de Haagse première van de rockmusical We Will Rock You van TEC Entertainment. Op uitnodiging van het World Forum Theater worden we hartelijk ontvangen door de gastheer en de medewerkers van Eventim die ons voorzien van onze tickets, de persmap, een envelop met een uitrijkaart en consumptiebonnen en de prachtige souvenirs brochure van de productie met biografieën van de acteurs en foto’s uit de voorstelling.

Recensie – We Will Rock You

We worden naar onze stoelen gewezen en nemen plaats op mooie plekken op rij 11 in de Stalles. We verheugen ons op deze nieuwe productie van de musical die in 2002 in het Dominion Theatre in Londen zijn première beleefde en sindsdien wereldwijd te zien is. De musical bevat de grootste Queen hits en is speciaal voor Nederland opnieuw geproduceerd en in een nieuwe vorm gegoten, geregisseerd door de Italiaanse Massimo Piparo en met in de hoofdrol Amerikaanse superster Anastacia in de rol van Killer Queen.

“Een droom die uitkomt”, aldus de zangeres.

De musical We Will Rock You vertelt het verhaal van een groep rebelse jongeren die de strijd aangaat tegen de digitalisering. Globalsoft Corporation, onder leiding van Killer Queen Anastacia, heeft livemuziek en muziekinstrumenten verboden en produceert slechts digitale over-geproduceerde popmuziek, te downloaden via het internet. “And everything, we want to get, we download from the internet”. We volgen twee jonge studenten die ontsnappen aan het regime van iPlanet. Ze ontmoeten The Bohemians in het Heartbreak Hotel en vormen een team tegen de gesynchroniseerde gedachtenloze Ga Ga Kids. Samen moeten zij ervoor zorgen dat livemuziek en bijbehorende instrumenten weer teruggevonden en toegestaan worden.

Queen

Gedurende de reis passeren vele Queen hits te revue. Van “I want to break free” door een wanhopige Galileo, “Killer Queen” door het gelijknamige karakter met een indrukwekkende entranche tot “Who wants to live forever?”, de powerballad tussen Galileo en Scaramouche waarbij ze eenieder laten zien wat ze in vocaal in hun macht hebben. En natuurlijk mag “No one but you” niet ontbreken. Het nummer dat geschreven is na de dood van Freddie Mercury. In de voorstelling worden meerdere jonggestorven artiesten herdacht tijdens dit nummer.

Van Schotland tot Italië

De cast bestaat uit meerdere nationaliteiten en is daarom geheel Engelstalig. De voorstelling is geproduceerd in Italië, waardoor vele Italiaanse acteurs deel uit maken van de cast. Dit komt niet altijd ten goede van de dialogen, vanwege de verstaanbaarheid, maar zodra ze overgaan tot zingen, verdwijnt het accent als sneeuw voor de zon. Giorgio Adamo in de rol van Galileo blaast iedereen omver met zijn rauwe rock-stem en Arianna Galletti in de rol van Scaramouche zet hoog in met haar vertolking van “Somebody to love”. Opvallend zijn de karakters Oz en Britt, gespeeld door respectievelijk Lilly-Jane Young (Schotland) en Ian Carlyle (Engeland). Laatstgenoemde speelde de rol van Britt tevens in de West-End productie in Londen (van 2008 tot 2012) en is zichtbaar vertrouwd met zijn rol als rebelse strijder. Lilly-Jane gooit met haar Schotse accent haar charmes in de strijd en valt naast haar collega’s op als actrice. De chemie tussen Young en Carlyle is aanstekelijk en energiek en haalt de voorstelling naar een hoger niveau. Naast internationale castleden verlenen ook enkele Nederlandse acteurs hun medewerking aan deze rockproductie. Stanley Burleson (bekend van o.a. Miss Saigon en Elisabeth) vertolkt de rol van Khashoggi, de rechterhand van Killer Queen Anastacia. Zijn vertrouwde stemgeluid zorgt voor herkenning in de zaal en zorgt voor een paar powernummers in combinatie met Anastacia, die op haar beurt het over-de-top karakter neerzet en verrast als actrice. Jeroen Robben (bekend van o.a. Chess, Dirty Dancing en binnenkort te zien in TINA – de Tina Turner musical) speelt de rol van Buddy, een combinatie van twee bestaande rollen uit de originele productie (Pop en DJ). Hij is de ‘oude rot’ in het vak en heeft de lachers op zijn hand als hij een magisch voorwerp tevoorschijn tovert. Een videoband.

Lees meer over de voorstelling We Will Rock You

De snelheid van de voorstelling die als een rollercoaster aan je voorbij zou kunnen gaan wordt soms verminderd, als er stiltes vallen tussen scènes. Al dan niet te wijten aan een wisseling van het decor. Het haalt de vaart uit de voorstelling, waardoor je als bezoeker voortdurend wacht op de volgende scene of de volgende hit van Queen.

Kersverse productie

De voorstelling heeft het verhaal en de karakters uit de originele productie omgezet naar een nieuwe vorm, met een kersvers decor, projectieschermen, een draaischrijf, een ambitieus lichtplan, een rijke internationale cast en een liveband op het toneel, wat soms afbreuk doet aan het verhaal wat ze willen vertellen. Livemuziek was immers verboden?

Rest ons nog één vraag. “Do you want Bohemian Rhapsody?” De voorstelling sluit af met de nummer 1 hit uit vele hitlijsten en laat een wisselvallige indruk achter.  

We Will Rock You is nog te zien in Groningen, Apeldoorn, Heerlen en Breda.

Door: Hinke

[rwp-review id="1"]

Leuk om te lezen

Op de hoogte
blijven?
Blijf op de hoogte van alle voorstellingen en theaternieuws.
AANMELDEN
* we sturen je eenmaal per week het laatste nieuws
close-link