Tineke Schouten

Tineke Schouten is geboren op 12 juni 1954 in Utrecht waar ze ook opgroeide. tijdens haar jongere jaren trad zij al regelmatig op tijdens schoolfeestjes. Op haar 14e won Tineke al een talentenjacht.

Loopbaan

Samen met producent John de Mol maakte Tineke in de jaren tachtig vier theatershows – Tiepies Tien, Tien in Topvorm, Tien met een Gniffel en 10x Tien – die alle ook op televisie werden uitgezonden. Daarnaast waren televisieregistraties te zien van de shows uit de beginjaren in het Jacobi Theater. De overstap van theater naar televisie werd al snel gemaakt. Eind jaren tachtig beleefde de eerste reeks van drie televisieshows getiteld Tineke Schouten Show zijn première, in de regie van Henny Budie. Deze shows werden in 1990 opgevolgd door zes afleveringen van Schouten City, geregisseerd door Bob Rooyens. Haar tienjarig jubileum vierde Tineke met een feest in het Jacobi Theater, waar het allemaal was begonnen. In de eerste tien jaar van haar solocarrière had ze al veel successen geboekt en prijzen gewonnen – zoals de Veronica-award voor Meest Veelbelovende Zangeres, Het Gouden Hart van Rotterdam en de oeuvre-award Ere Loeres – maar het volgende decennium had nog veel meer voor haar in petto. Tineke werkte destijds samen met het management Senf. In de jaren negentig trok Tineke,volle zalen met de shows Feestlift, All you need is Lach, Lach Vegas en S-Miles Kado. De shows waren zo populair, dat de meeste meer dan één seizoen in de theaters te zien waren. In 2007 vond Tineke dat het tijd was om haar shows een nieuwe impuls te geven, en maakt ze de overstap naar Stage Entertainment, de grootste theaterproducent van Nederland. Posi-Tien was de eerste show deze show speelde twee seizoenen lang voor volle zalen. Door de samenwerking met Stage Entertainment werd Tineke vaker voor talkshows gevraagd, zodat het publiek Tineke nog beter leerde kennen. Haar twintigste soloprogramma, getiteld LOL Inclusive, bleek ook weer een groot succes. met gemak treed tineke op en tourt ze door heel Nederland.

Prijzen

Gedurende haar carrière ontvangt Tineke diverse prijzen en loftuitingen. In oktober 2011 kreeg ze een zeer bijzonder eerbetoon met de onthulling van haar borstbeeld in Koninklijk Theater Carré gevold door juni 2012, toen ontving Tineke de prestigieuze Johan Kaart Prijs uit handen van Jochem Myjer. De Johan Kaart Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een of meerdere personen die in het desbetreffende jaar een opmerkelijke prestatie op het gebied van theateramusement hebben geleverd. De prijs is vernoemd naar theatergrootheid Johan Kaart op wiens initiatief de prijs in het leven is geroepen om meer aandacht te genereren voor het lichte amusement, zoals blijspelen en kluchten, een genre waarin hij zelf zeer bedreven was. Tineke mag zich vanaf dat moment scharen in het rijtje van gerenommeerde namen als Mary Dresselhuys, John Kraaykamp Sr., André van Duin en Youp van ’t Hek. In 2005 vierde Schouten haar 25-jarig jubileum en werd zij door de burgemeester van De Bilt geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De toekomst

Na vijf succesvolle met Stage Entertainment kiest Tineke Schouten weer voor Senf Theaterpartners, haar dan nieuwe show Moet niet gekker worden doet ze haar publiek opnieuw versteld staan van haar hilarische typetjes, spitsvondige teksten, ontroerende liedjes, en rake imitaties en persiflages. vanaf theaterseizoen 2014-2015 komt Tineke naar de Theaters met de voorstelling GEWOON DOEN. In Gewoon Doen dromen we samen met Tineke even The American Dream en lachen we om onze oer-Hollandse bemoeizucht, kneuterigheid en gezelligheid.

Shows

Alle voorstellingen van Tineke zijn steevast uitverkocht. In haar shows speelt ze typetjes, zingt ze liedjes en doet parodieën op artiesten en bekende persoonlijkheden. Een aantal voorstellingen zijn;

 • Tien met een gniffel 
 • Op en top Tien
 • Tien in miniverpakking 
 • Pret voor tien
 • Wanwoemensjoo 
 • Steedsopnieuw 
 • Tiepies Tien
 • Tien in Topvorm
 • Tien met een gniffel 2
 • Feest-lift
 • All You Need Is Lach (1993/1994)
 • Top Tien 1 
 • Top Tien 2 
 • Spiksplinternieuw
 • Posi-Tien
 • LOL Inclusive
 • Moet niet gekker worden!
 • Gewoon DOEN! 
 • T-Splitsing

Alle lied(teksten), muziek en sketches schrijft ze zelf. Daarnaast heeft ze een eigen orkest onder leiding van Frank van Wanrooij, waarmee zij al jarenlang langs de Nederlandse theaters en schouwburgen toert.

Bron: Tineke Schouten

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.