Uitmarkt 2014: nog meer ruimte voor jong talent

Uitmarkt 2014: nog meer ruimte voor jong talent

Uitmarkt 2014: nog meer ruimte voor jong talent

Gemaakt op zaterdag 09 augustus 2014 20:48

Op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 augustus vindt de Uitmarkt 2014 plaats op en rond het Museumplein en het Leidseplein. De Uitmarkt is dé aftrap van het nieuwe culturele seizoen en heeft als thema Talent groeit!

Dit jaar is er nog meer ruimte voor jong talent. Met bijna 500.000 bezoekers, meer dan 1500 artiesten en zo’n 30 podia is de Uitmarkt in 37 jaar uitgegroeid tot het grootste en bekendste gratis toegankelijke culturele festival van Nederland. De Uitmarkt laat het publiek voorproeven van alles wat komen gaat op het gebied van cabaret, dans, musical, toneel, literatuur, film, opera en muziek.

De Uitmarkt wordt op vrijdagavond geopend door o.a. Waylon, New Cool Collective en cabaretier Martijn Koning. Uitmarkt-spreekstalmeester Jörgen Raymann presenteert de avond. Het programma biedt een dwarsdoorsnede van de podiumkunsten, aangevuld met disciplines als literatuur, museale kunsten, film en nieuwe media. Na zo’n 300 (!) voorstellingen wordt het weekend zondagavond afgesloten met de populaire Musical Sing-a-Long gepresenteerd door Carolina Dijkhuizen en Frits Sissing onder begeleiding van het Metropole Orkest.

Het Museumplein vormt traditioneel het decor voor presentaties van Nederlandse musea, theaters, concertzalen en dans- en toneelgezelschappen. Dit jaar zullen ook tien vooraanstaande Amsterdamse clubs een presentatie verzorgen onder de naam Club Silencio.

De grote buitenpodia tonen jong talent, theatervoorstellingen, live-talkshows, tips voor het komende seizoen, en dans- en muziekoptredens, variërend van de hotste popbandjes tot en met klassieke juweeltjes.

Liefhebbers van klassieke muziek en opera zijn uitgenodigd in Het Concertgebouw, het Orgelpark en in de Vondelkerk waar uiteenlopende muziekensembles en solisten klassiek, jazz, oude en hedendaagse muziek ten gehore brengen. In de Vondelkerk is op zondag een speciale Mozart Middag.

Rond het Leidseplein, hét theaterplein van Nederland, is toneel, dans, cabaret en kleinkunst te zien in de Stadsschouwburg, Theater Bellevue, het DeLaMar Theater, De Balie, de Melkweg en Paradiso. Op het Museumplein vindt Uitmarkt Junior plaats, hier kunnen peuters, kleuters en de wat oudere kinderen terecht voor musicals, workshops, jeugdvoorstellingen en straattheater. Ook vindt dit jaar de Boekenmarkt plaats op het Museumplein.

Enkele Highlights:

Extra concert afscheidstournee Acda en De Munnik
Op vrijdagavond 29 augustus geven Acda en De Munnik een extra concert tijdens hun afscheidstournee. Het concert begint om 23:00 uur op het Museumplein. Acda en De Munnik geven dit extra concert naar aanleiding van de enorme belangstelling voor hun afscheidstournee welke op 24 augustus van start gaat in het Vondelpark Openluchttheater.

Vrije Uitloop door Fringe Festival
Na het succes van vorig jaar presenteert het Amsterdam Fringe Festival wederom de Vrije Uitloop waarbinnen volop ruimte is voor jong talent. Een eclectische bende zonder duidelijke regels maar mét sneak previews. Op zaterdagochtend organiseert Fringe een gezamenlijke yoga sessie (gevorderden én beginners zijn welkom) en op zondag een alternatieve middagmis onder de bezielende begeleiding van The Imperial Armpits.

Cinema Symphonica door Holland Symfonia
Op zaterdagavond kunnen bezoekers meezingen met beroemde muziek uit films en tv-series uitgevoerd door het voltallige Holland Symfonia. Nederlandse klassiekers als ‘Alles is Liefde’ maar ook buitenlandse hits als ‘Up Where we Belong’, ‘Moon River’ en nummers uit West Side Story zullen worden gezongen door o.a. Pearl Jozefzoon, Paul Groot en Charly Luske.

Amsterdamse Clubs verenigen zich in Club Silencio
Tien vooraanstaande Amsterdamse clubs slaan de handen ineen en hosten een eigen area tijdens de Uitmarkt. Op vrijdagavond 29 augustus en zaterdagavond 30 augustus kunnen Uitmarktbezoekers hun dansmoves showen in Club Silencio op het Museumplein. In deze silent disco strijden favoriete DJ´s van bekende clubnachten om de gunst van de bezoeker die met een koptelefoon de dansvloer op mag. Deelnemende clubs zijn AIR, Chicago Social Club, Club Up, Escape, Melkweg, NYX, Panama, Paradiso, Studio 80 en SugarFactory. Bezoekers van Club Silencio kunnen een speciaal polsbandje bemachtigen waarmee zij de deelnemende club van die avond gratis kunnen bezoeken.

Dew Tour – Skateboarding op het Museumplein
Op zondag 31 augustus host Mountain Dew® de allereerste Europese Dew Tour Am Series: een skatecompetitie waar zo’n honderd skaters de strijd tegen elkaar aangaan op het Museumplein. De winnaar maakt kans op een VIP reis naar de Dew Tour Toyota City Championship in Brooklyn (New York). Bekende skateboarders laten hun beste tricks zien tijdens demo’s. Daarnaast zijn er DJ’s en is er een concert van de Haagse band Splendid. Voor jongeren zijn er speciale mini-ramps, waar ze onder begeleiding tricks kunnen leren.

ABN AMRO Uitmarkt Business dag
Op vrijdag vindt de eerste editie van de ABN AMRO Uitmarkt Business dag plaats in o.a. het Koninklijk Concertgebouw. Tijdens de business dag worden Nederlandse culturele instellingen geadviseerd over allerlei aspecten van cultureel ondernemerschap. Het doel van de dag is kennisoverdracht en het stimuleren van samenwerking tussen grote en kleinere culturele instellingen.