Brigitte Kaandorp

Brigitte Kaandorp is geboren in Haarlem op 10 maart 1962. Brigitte is cabaretière.

Over Brigitte

In de stad Haarlem in Noord- Holland groeide ze op en had in die periode optredens met zelf geschreven nummers in cafés, jongerencentra en voor studenten. Een week nadat ze met haar studie in Amsterdam gestopt was, won ze tot ieders verrassing het Cameretten festival. Brigitte Kaandorp speelt viool maar ze schrijft ook liedjes en luistert feesten en partijen op met haar ukelele.

Het begin

Met haar eerste programma Waar gaat zij helemaal alleen heen (1987) verovert Brigitte op stormachtige wijze kleine theaters, buurthuizen, bibliotheken, culturele centra en theaterboerderijen. Met haar volgende shows Laat mij maar even (1986) en Kouwe Drukte (1988) is dat precies hetzelfde. Brigitte Kaandorp is fultime Cabaretiere en met succes! haar shows komen op de televisie en de kleine theaterzalen worden ingeruild voor grote zalen. Haar populariteit is voor een groot deel te danken aan haar absurdistische stijl. Ze wisselt hilarische stunts af met gevoelige liedjes. Dikwijls gebruikt ze het overslaan van haar stem in haar zangtechniek. Zij vindt het niet haar missie de wereld te verbeteren, maar wel te entertainen, met hier en daar het raken van een gevoelige snaar. Brigitte Kaandorp doet niet alles alleen in 1991 cabaretier gaat ze samen werken met Bert Klunder. de voorstelling Kunst is wederom een succes. In 1996 volgt een nieuwe soloprogramma: En Vliegwerk. De show wordt een groot succes en vele malen herhaald op tv. Een jaar later volgt tweede locatieproject met Bert Klunder: Miss KaandorpBrigitte, de Musical (1997), een hilarische variant op de alsmaar populairder wordende musical. Het publiek komt van heinde en verre naar de speciale locatie, het Zonnehuis in Amsterdam -Noord.

Liedjes en lezing

Na een serie van 54 concerten, wil Brigitte wel iets anders en brengt ze een cd uit van alle liedjes die ze door de jaren heeft geschreven of bewerkt. Daarna volgt snel een nieuwe solo-show met voor de pauze een briljante conference van een uur en na de pauze een lezing en concert. Deze keer kiest Brigitte voor haar woonplaats Haarlem. Theater de Lichtfabriek aldaar is de exclusieve locatie voor Lustrum. Daarna gaat ze opnieuw de theaters in en speelt ze met een band het programma 1000 & 1 dag (2004).

Jubileum en onderscheiding

In 2008 nadat het alweer 25 jaar geleden is dat ze het Camerettenfestival won verschijnt er een dvd-box Ik ben een vakvrouw met elf theatershows (van 1987 tot 2007) incl. een bijzonder interview met Hanneke Groenteman. Ondertussen gaat Brigitte verder met de uitbreiding van haar oeuvre. Haar solo gaat in 2008 in première, in regie van Jessica Borst. Ze speelt deze voorstelling nog tot december 2009. Tijdens dit programma wacht haar nog een verrassing: een Koninklijke onderscheiding. Op 28 maart 2009 in Koninklijk Theater Carré krijgt ze ‘de versierselen’ die horen bij de de orde van Officier in de Orde van Oranje-Nassau, opgespeld door de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen.

Voorstellingen

 • Brigitte Kaandorp 1
 • Waar gaat zij helemaal alleen heen 
 • Laat mij maar even
 • Kouwe drukte
 • Brigitte Kaandorp 2
 • Kunst
 • Chez Marcanti Plaza
 • … En vliegwerk
 • Miss Kaandorp, Brigitte de musical
 • Badwater
 • Lustrum
 • 1000 & 1 dag
 • Cabaret voor beginners
 • De Bonbonnière
 • De Waddenzeetournee
 • Grande de luxe 
 • Cabaretestafette 

Over Grande de Luxe

Brigitte Kaandorp zingt de gouden liedjes uit haar nu al ruim 30 jaar durende carrière, terwijl ze het herinterpreteren van haar leven gemakshalve in eigen hand neemt. Brigitte: “Ik ben weliswaar nog niet dood of uit elkaar, maar waarom zou ik daar op wachten?” Speciaal voor de grote zalen heeft de cabaretière een klein maar feestelijk orkest aangetrokken voor Grande Luxe uiteraard brengt ze haar geliefde nummers als Zwaar leven ten gehore, Andries Knevel en Annelies van der Pies zal begeleiden. Ondertussen houdt Brigitte het publiek in haar hilarische en onnavolgbare conferences op de hoogte van de huidige stand van zaken. Er is tenslotte, zoals altijd, weer veel gebeurd in haar roerige bestaan. Natuurlijk zal de uitbundige avond, geheel naar Kaandorpiaans gebruik, hier en daar de neiging hebben om ernstig te ontsporen… 

Leuk om te lezen