Première Een Avond met Dorus: Variété op zijn intiemst

Première Een Avond met Dorus: Variété op zijn intiemst

Een kijkje in het bewogen leven van Tom Manders, of te wel Dorus. Tom die zelf eigenlijk heel verlegen was, per ongeluk het typetje Dorus creëerde en daarmee zijn bekendheid. Albert Verlinde is er weer in geslaagd om voor de vierde keer op rij een intieme musical te produceren over een Nederlandse legende. Gisteravond vond in de Goudse Schouwburg de première plaats van Een Avond met Dorus. De dochters Manders waren bij deze gelegenheid ook aanwezig.

Geen groots ingewikkeld decor, of een groots orkest, maar variété op zijn intiemst precies zoals Dorus het ooit bedacht had. De voorstelling begon al bij binnenkomst van het publiek. Aantal spelers zaten al op het podium naast zestal bezoekers. Het was eerst niet duidelijk of zij er nou bij hoorden, maar…later bleek dat zij bij binnenkomst in de zaal spontaan onderdeel werden gemaakt van de voorstelling. Dat was het idee ook van Tom Manders.

Het begon ooit bij Saint Germain des Prés, een stoffig theatertje aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Hier ontplooide Manders zijn ideeën. Zelf was hij tekenaar en decorbouwer maar zat achter de meeste liedjes van zijn broer Kees Manders (gespeeld door Johnny Kraaijkamp Jr). Zelf optreden durfde hij niet. Saint Germain des Prés kreeg het karakter van Montmatre, met wasgoed aan het plafond, krukkies, stoeltjes en biervaten als tafeltjes. Manders hield graag de regie in eigen hand, het moest op zijn manier gebeuren en anders maar niet. Later bracht hij zelf gedichtjes en liedjes op het podium, al dan wel vermomd met een bolhoed, oude regenjas, bril, snor en paraplu. Het typetje Dorus is geboren! Het werd een hit en Dorus werd ontdekt door de Vara. Diverse tv-optredens met bekende liedjes zoals ‘Twee Motten’, ‘Bij de Marine’ en het beroemde optreden met een klein meisje die ‘Poessie Mauw’ zong, was nog niet genoeg voor Manders. Hij wilde meer, veel meer. Uiteindelijk brak hem dit op. Na een auto-ongeluk werd ontdekt dat Manders longkanker had en is kort daarna, te vroeg, overleden aan een hartaanval. Tom Manders werd maar 50 jaar, maar liet een cultureel erfgoed achter.

Cast

Henk Poort vertolkt perfect de rol van Dorus. Na urenlange bestudering van de DVD-box Dorus van één van de dochters van Manders, kent hij elk trekje, kuchje en beweging van Dorus. Poort ademt Dorus en zelfs als het gordijn gesloten is, blijft hij in zijn rol. Hoe hij over de rand van zijn brilletje kijkt, weet ook Poort ons in te pakken met zijn charme. Poort hoopt zelf dat de voorstelling groot publiek trekt, van jong tot oud. ‘Dit is cultureel erfgoed en het is erg jammer dat straks de jongeren van nu niet weten wie Tom Manders of Toon Hermans zijn, dus wij proberen hier wat meer bekendheid aan te geven’. Het is in ieder geval erg leuk om hem eens in een kleinere en intiemere productie te zien naast de grote producties zoals The Panthom of the Opera en Les Misérables. Het past erg goed bij Henk Poort en hij voelt zich zelf ook als een vis in het water in deze rol.

Naast Henk Poort is onder meer Johnny Kraaijkamp jr. te zien, in de rol van broer Kees Manders. Kraaijkamp weet soepel te switchen van zijn rol als Kees naar zijn rol van Vara-producent. Maar ook instrumentaal werkt dit goed en speelt Kraaijkamp moeiteloos mee op enkele (kleine) instrumenten.

De overige rollen worden gespeeld door Diederick Ensink, Barbera van der Kaay, Loïs van de Ven en Marco Braam. Ensink komt over als een roller-coaster die van het bespelen van het ene instrument naar het bespelen van een ander instrument moeiteloos op zich neemt. Van bas naar viool, terug naar dwarsfluit en weer naar piano. Niet alleen een muzikaal talent dus, maar ook als speler weet hij zijn diverse rollen goed neer te zetten. Eigenlijk is de naam voor zijn rol van ensemble te klein voor deze rasartiest. Een andere glansrol is ook weggelegd voor Marco Braam als Cor Steijn, begeleider van Dorus op zijn Hammond-orgel. Braam is eigenlijk meer bekend als muzikaal leider, componist en arrangeur van diverse producties maar kan nu ook acteren en zingen toevoegen aan zijn lijstje. Beide dames weten zich ook goed staande te houden, Van der Kaay als Enny Manders en Van de Ven hebben beide prettige zangstemmen en laten ook hun beste muzikale kant zien.

Een Avond met Dorus is een vlotte voorstelling vol variété, maar wel met een verhaal. Zonder politiek randje maar gewoon zoals Dorus was met vermaak op zijn best.

Een avond met Dorus speelt tot april 2015 in diverse theaters in Nederland.

Bron: Musical.Blog