Recensie – MAMMOET

Recensie - MAMMOET

MAMMOET… ICKA HAKKA NI KAKKA!

Het is de avond van de première. Wij zijn naar Buinen in Drenthe afgereisd voor het nieuwe openluchtspektakel van de makers van het Pauperparadijs, MAMMOET.

Recensie MAMMOET

Het is nog regenachtig maar de Buienradar belooft ons dat het droog zal zijn tijdens de voorstelling.
Vanaf de N34 komen we uit in Borger en zien we al gelijk een immens grote MAMMOET staan en de borden wijzen ons gelijk de weg richting het terrein waar het allemaal gebeuren gaat. Vanaf de parkeerplaats is het nog een ongeveer 500 meter lopen voor we aankomen bij de locatie.

Bij de grote foyer (lees loods) met daarin diverse barretjes, zitgelegenheid en ook een MAMOET shop worden we hartelijk ontvangen. Het regent nog maar tijdens een lekker kopje koffie en wat lekkers krijgen we een korte inleiding. Na een welkomstwoord en een paar sprekers waaronder de commissaris van de Koning en de Burgemeester is het droog en breekt de zon ook gelijk door.

Afhankelijk van de zonsondergang, want die speelt een belangrijke rol tijdens de voorstelling, begint deze 2 uur durende voorstelling zonder pauze tegen 21.00 uur.

We lopen met z’n allen op een ‘lang’ pad met informatieve borden over de geschiedenis naar het ’toneel’. Rechts van ons de ongerepte natuur met enorme wolkenpartij en de zon die er doorheen knalt. Het wordt stil richting het toneel van de avond. Adembenemend mooi, dat belooft nu al een indrukwekkende voorstelling te gaan worden.

We nemen snel plaats op onze stoelen, de cast staat al op het toneel de voorstelling in allerlei gedaantes die we terug zullen zien tijdens de voorstelling. MAMMOET kan beginnen! 

MAMMOET

We gaan op reis met spiritueel leider Urdward en zijn vrouw en dochter. Ze hebben een groep volgelingen die oeroude rituelen naspelen en ze zullen ook ons, want het publiek wordt nauw betrokken bij dit schouwspel, genezen van bezetenheid. Uiteraard in de hoop dat we allemaal zullen aansluiten bij het genootschap.

ICKA HAKKA NI KAKKA – ICKA HAKKA NI HA HA!

De eeuwenoude verhalen van de Mammoetjacht, Het Hert van de Oostvaart en Het Meisje van Yde en ook de Steen des Aanstoots laat ons zien wat het verschil is met toen en nu….Wij zijn duidelijk de tijd vergeten.

De spanningen lopen hoog op tijdens het naspelen van de verhalen. Zo is de vrouw van Urdward toch wat meer van deze tijd en kampt met problemen die er binnen het ‘bedrijf’ zijn met de belastingdienst en is de dochter zo 2019 dat ze helemaal niet meer betrokken wil zijn bij deze sekte.

Ouderwetse taferelen zijn op ludieke wijze, want er wordt zeker gelachen tijdens de voorstelling verweven met deze tijd. De schapen en paarden op de hei waren er natuurlijk altijd al, de strijder die is uitverkoren om de MAMMOET te doden om de strenge winter door te komen rent over de Drentse hei zo de bossen in en verdwijnt op de achtergrond.
Maar de pompwagen die de steen ‘even’ uit de hei haalt of de fietsers die de route hadden gedownload en daardoor belanden middenin het ritueel en de daarmee voorstelling zorgen voor lachsalvo’s en vooral dat we terug zijn in 2019.

Udward neemt ons mee in zijn strijd om ook bondgenoot te worden. Hij rent over het toneel en kleedt zich zelfs voor ons uit. De strijd met de MAMMOET is gewonnen, en we weten allemaal nu het ware verhaal over het Meisje van YDE maar ook de werkelijkheid van het verschil van toen en nu. Een staande ovatie volgt voor Cast en Crew.

Een paar regendruppels tijdens de voorstelling laat de cast zich zeker niet afschrikken en ook het publiek is de 2 uur durende voorstelling geboeid. Het verhaal, de Drentse hei, de indrukwekkende achtergrond die nogal wat magie teweeg brengt tijdens de voorstelling zorgt ervoor dat we echt geboeid zijn tot het slot applaus.

Lees hier meer over de voorstelling MAMMOET 

Daar waar de vorige voorstelling van Tom de Ket het Pauperparadijs ons meeneemt naar een waargebeurd verhaal over de oorlog en Veenhuizen, is het regisseur en zijn team en de cast gelukt om een prachtig verhaal over de geschiedenis van de MAMMOET, het Meisje van Yde, het Hert van de Oostvaart en de Steen des Aanstootten, en vooral gecombineerd over ons leven en de tijd waarin we leven in een filosofisch verhaal met vele spiegels voor ons zelf te maken.

MAMMOET en Theaterspektakel waar nog veel over te zeggen valt.

We feliciteren Tom de Ket met deze prachtige voorstelling over de oertijd anno nu en halen een lekkere versnapering in de foyer waar nog veel over deze voorstelling wordt nagepraat. De cast en crew voegen zich snel bij het publiek waar ze nog een hartelijk applaus ontvingen!

Recensie MAMMOET
We komen ergens vandaan en we zijn ergens op weg ergens naar toe.
Daarbij laten we bewust of onbewust onze sporen na. 

*uit het programmaboek

De voorstelling MAMMOET is nog te zien tot september. #aanrader

Leuk om te lezen