Top 3 cabaret – komedie voorstellingen

Andries Tunru – MARMER

Bizarre verhalen uit een bizarre jeugd: over een stiefvader met smetvrees en opgevoed worden via het nogal verknipte “pluimenspel”.

Bekijk voorstelling

Peter Heerschop en Viggo Waas – Jeugd

Peter Heerschop en Viggo Waas. Beste vrienden. Mannen met plannen. Jongens waren ze. Of nee, jongens zijn het nog steeds.

Bekijk voorstelling

Rob en Emiel – The Da Vinci

In The Da Vinci Ode ontrafelen Rob en Emiel geheimen en mysteries.

Bekijk voorstelling

Alle cabaret en komedie voorstellingen

Cabaret en Komedie

Cabaret of komedie, vrijwel elk theater in Nederland heeft wel één of meerdere cabaret en komedie voorstellingen geprogrammeerd staan. Elk seizoen weer bezoeken vele duizenden bezoekers de theaters voor een avondje heerlijk lachen. Van oude rotten in het vak zoals Bert Visscher tot nieuwkomers, er is voor ieder wat wils in de theaters in Nederland.

Op zoek naar alle cabaret voorstellingen in Nederland?
Komedie van cabaret tot klucht, in elke theater staat wel iets grappigs geprogrammeerd! We hebben er vele voor je op een rij. Bekijk cabaret en komedie voorstelling in Nederland.

Bekijk hieronder een kleine greep uit het aanbod van de cabaretshows die er dit theaterseizoen in Nederland worden gegeven. Regelmatig worden er nieuwe cabaretvoorstellingen bij geplaatst, dus houd deze pagina in de gaten. Op zoek naar nog meer cabaretshows? Kijk dan eens bij de producenten voor nog meer voorstellingen van onze cabaretiers! Ook heeft u misschien wel interesse in de komedievoorstellingen.

Cabaret populair

Cabaret is waarschijnlijk het populairste genre in de theaters in Nederland. Het woord ‘cabaret’ komt uit het Frans en het was van oorsprong een aanduiding voor een café, het woord kreeg geleidelijk aan een gunstigere klank. Cabaret is een vorm van entertainment die meestal bestaat uit een combinatie van theater, poëzie, dans, zang en natuurlijk komedie.

Iemand die cabaret beoefent wordt een cabaretier (mannelijk) of cabaretière (vrouwelijk) genoemd. Vaak vindt cabaret plaats in theaters, maar u kunt het ook aantreffen in nachtclubs en op radio of televisie.

Verschillende soorten cabaret

Er zijn verschillende soorten van cabaret. Vele cabaretvoorstellingen zijn niet in één soort in te delen en zijn een samenstelling van kenmerken uit de verschillende soorten. Een bekende vorm van cabaret is bijvoorbeeld stand-upcomedy. Het theatrale element is, in tegenstelling tot de meeste cabaretvormen, beperkt bij stand-upcomedy.

Het bestaat vooral uit korte, humoristische sketches en er wordt meestal geen zang gebruikt. Bekende cabaretiers uit Nederland in dit genre zijn Jörgen Raymann en Raoul Heertje.

Literair satirisch cabaret is vooral bekend door Wim Sonneveld en Herman Finkers. Hierbij speelt de cabaretier met taal, soms is het poëtisch. Bij maatschappijkritisch cabaret analyseert een cabaretier op zijn eigen wijze maatschappelijke, actuele en politieke gebeurtenissen.

Bekende voorbeelden hiervan zijn de cabaretiers Theo Maassen, Javier Guzman en Wim Kan. Daarnaast zijn er nog enkele andere soorten van cabaret, zoals muzikaal, nonsens en verhalend cabaret.

Nederlands cabaret

Een erg bekende Nederlandse cabaretier is bijvoorbeeld Theo Maassen. Deze cabaretier is al sinds 1990 actief, in dat jaar werd hij lid van Comedytrain en won hij het cabaretfestival Camaretten. Vanaf zijn eerste avondvullende voorstelling in 1994 loopt hij al jaren mee, nog altijd met groot succes. Kenmerkend voor Theo Maassen zijn zijn maatschappijkritische houding en zijn harde grappen.

Naast Theo Maassen zijn er nog vele bekende cabaretiers, wat dacht u bijvoorbeeld van Tineke Schouten, Javier Guzman, Hans Teeuwen, Najib Amhali en Youp van ’t Hek? Youp van ’t Hek heeft ook een eigen bedrijf genaamd Hekwerk voor artiesten die serieus begeleid willen worden in het vak.

Andere leuke voorstellingen

Ook andere genres zijn ruim vertegenwoordig in de theaterwereld, bezoek bijvoorbeeld ook eens een mooie dansvoorstelling of ga met de kinderen naar het theater. Mogelijkheden genoeg!

Komedie

Een komedie is een theatervoorstelling, boek, film of televisieprogramma dat als doel heeft het publiek te amuseren en aan het lachen te maken. Een komedie wordt ook wel blijspel genoemd. Komedies worden ook veel op amateur niveau gespeeld door plaatselijke toneelverenigingen en worden dan vaak ”kluchten’ genoemd. Toneel verenigingen zijn er in heel Nederland. Deze kluchten worden vaak in een buurtgebouw of kleine theater of openluchttheaters gespeeld.

Andere leuke voorstellingen

Veel mensen die van komedie houden, houden ook erg van cabaret. En dat treft, want Nederland is een echt cabaretland. Houdt u bijvoorbeeld erg van muziek? Veel theaters bieden ook muzikale voorstellingen van Nederlandse zangers en zangeressen en bijvoorbeeld bands als 3JS.