Martijn de Koning

Martijn de Koning is geboren in 1978 in de provincie Overijssel in de plaats waar een paar grote theaters zijn gevestigd namelijk Theater Odeon en Theater de Spiegel in Zwolle. Martijn is een Nederlandse stand-upcomedian, cabaretier maar ook een verdienstelijke columnist en tekstschrijver.

Stand-Upcomedy

Zoals zoveel leuke dingen in de wereld, begon het allemaal onschuldig en uit verveling. In de zomer van 2004 gaat Martijn op een podium in Amsterdam verhaaltjes en grapjes vertellen, omdat hij die dag niks beters te doen heeft. Het blijkt een revelatie, niet in het minst voor hemzelf en vol overgave stort hij zich in het avontuur. In korte tijd weet hij met zijn eigen teksten naam te maken en staat hij op de Uitmarkt, Laughing Matters en Lowlands. Snel daarna begon Martijn met stand-upcomedy bij het Comedy Cafe en in datzelfde jaar was hij een van de finalisten van de Culture Comedy Award. Martijn sloot zich aan bij de Comedy Explosion. Een jaar later in 2015 won Martijn de persoonlijkheidsprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Martijn maakt deel uit van de Comedytrain en hij speelt wekelijks in Toomler. Sinds 2009 verzorgt Koning wekelijks ook een column in het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen. Daarnaast levert hij tekstbijdragen aan programma’s van andere cabaretiers en schrijft hij voor onder andere Dit was het nieuws en Koefnoen. Vanaf januari 2011 heeft hij zijn eigen televisieshow op Humor TV ‘Eindemaands van Martijn Koning’, dit is een maandelijkse variant op de oudejaarsconference, deze show heeft een muzikale begeleiding van het duo Maartje & Kine. Martijn Koning is een van de vaste teamleiders van de BNN-popquiz van Doe maar normaal. Martijn had ook een bijrol in de bioscoopfilm Doodslag, naast onder anderen Comedytrain-collega Theo Maassen. In november 2010 haalde Martijn Koning de finale van het Camerettenfestival. en “De Maand van Martijn” is genomineerd voor de Neerlands Hoop 2014.

Martijn in het theater

Martijn heeft een eigen show genaamd Koning Chaos’ Daarmee gaat hij vrolijk verder door het land.Grappig, scherp en absurd, bovenop de actualiteit. Een zijpad naar een bizar verhaal. Anekdotes die pijnlijk herkenbaar en altijd buitengewoon geestig zijn.

Sinterklaasconference

De cabaretier brengt ook voor de BNN-VARA de Sinterklaasconference ‘Sint & Nieuw’. Een soort Oudejaarsconference, maar dan net even anders. in de diverse theaters.Martijn blikt daarmee terug op het jaar 2014, inclusief de nodige aandacht voor de Goedheiligman en zijn kornuiten. Opnames van de voorstelling waren in het Posttheater in Arnhem. Bron: Comedytrain

Leuk om te lezen