Theo Maassen

Theo Maassen is geboren in de provincie Zuid-Holland in het dorpje Oegstgeest op 8 december 1966 en is acteur en cabaretier.

Opleiding

Theo Maassen probeerde nog de VWO maar ging zich al snel inschrijven zonder ervaring op het toneel voor de Toneelschool Maastricht, maar werd afgewezen. Daarna schreef hij zich in op de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven, waar hij wel direct werd toegelaten. De beweging- en zanglessen gingen hem niet goed af, improviseren echter wel. Daar zette Theo Maassen zijn eerste stappen richting cabaret. Op de Academie voor Drama zat Maassen in de klas bij Monic Hendrickx en kwam hij in contact met Hans Teeuwen, met wie hij een goede band opbouwde. Martijn Bouwman coachte Maassen en raadde hem aan zelf teksten te gaan schrijven. Maassen schreef een eigen cabaretprogramma en won in 1990 zowel het Groninger Studenten Cabaret Festival In Groningen als Cameretten in Rotterdam. Hetzelfde jaar reageerde hij op een advertentie van Raoul Heertje, die op zoek was naar ‘aanstormend en miskend talent’ voor zijn Comedy Train en begon op te treden in comedycafé Toomler in Amsterdam. In 1991 studeerde Theo Maassen af.

Carriereverloop Theo Maassen

Als cabaretier staat Maassen bekend om zijn harde grappen en maatschappijkritische thematiek. Zijn eerste avondvullende show ‘Bepaalde Dingen’ ging in 1994 in première. Het programma ging over zijn woonplaats Eindhoven en verhalen uit zijn jeugd. Het programma kreeg lovende kritieken en werd in 1995 op televisie uitgezonden door de VARA. Zijn tweede programma ‘Neuk het systeem‘, dat in première ging in 1996, was aanzienlijk harder van toon dan het eerste programma. Maassen toonde zich geëngageerd met de wereld om zich heen en verzuchtte in het programma: “Waarom doen we eigenlijk niet datgene wat het fijnste is?”, wat het terugkerende thema van de voorstelling was. Theo Maassen was ondertussen ook regelmatig te horen in de sketches van Mannen van de Radio van Hans Teeuwen en Pieter Bouwman. In zijn derde voorstelling ‘Ruwe pit’, die in 1997 in première ging, richtte hij zijn pijlen op de vercommercialisering van de maatschappij. Maassen brak enkele try-outs voortijdig af, onder meer doordat mensen in de zaal mobiel belden. In 2002 reisde Theo Maassen langs de theaters in Nederland met zijn voorstelling ‘Functioneel Naakt’. Terugkerende thematiek in de show was het kuddegedrag van mensen en de oneerlijke verdeling van de rijkdom en welvaart in de wereld. In 2006 ging zijn vijfde theaterprogramma in première onder de titel ‘Tegen Beter Weten In’. Het bleek een zwaar programma waarbij Maassen thema’s als de dood, eenzaamheid en religie niet schuwde. De grappen waren hard en direct, waarbij hij nadrukkelijk de grenzen van het toelaatbare opzocht. Het programma sloeg in als een bom en deed Maassen qua populariteit stijgen boven reeds gevestigde cabaretiers als Youp van ’t Hek en Freek de Jonge. Hij won hiermee de prijs van de kritiek van de Kring van Nederlandse Theatercritici. Vlak daarna won Theo Maassen zijn tweede prijs voor hetzelfde programma, de theaterprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, in ontvangst en korte tijd later de derde prijs, de Poelifinario toegekend door de VSCD voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen. In het seizoen 2008-2009 speelde Maassen zijn zesde theaterprogramma ‘Zonder Pardon’, dat in première ging in zijn woonplaats bij poppodium Effenaar in Eindhoven. Eind november 2008 nam Maassen het initiatief tot de actie ‘Cabaretiers voor Congo’. Op 29 november speelde hij, samen met onder anderen Jan Jaap van der Wal en Freek de Jonge en benefietvoorstelling in het Eindhovense Parktheater, waarvan de opbrengst naar een kinderproject in Congo ging. In het theaterseizoen 2011-2012 speelde Maassen zijn zevende cabaretvoorstelling ‘Met alle Respect’. Tot op heden heeft Maassen met in totaal acht verschillende cabaretprogramma’s in de theaters gestaan.

Cabaretprogramma’s

  • Bepaalde dingen
  • Neuk het systeem
  • Ruwe pit (in 2006 verschenen op dvd)
  • Functioneel naakt (in 2005 verschenen op dvd)
  • Tegen beter weten in (in 2007 verschenen op dvd
  • Zonder pardon (in 2009 verschenen op dvd)
  • Met alle respect
  • Einde oefening
  • VANKWAADTOTERGER
  • Cabaretestafette

VANKWAADTOTERGERVANKWAADTOTERGER

Theo Maassen had even wat anders te doen. De wereld kon toch wel éven aan haar lot worden overgelaten? Niet dus. Lees meer over VANKWAADTOTERGER

 

cabaretestafetteCabaretestafette 2016/2017

Een avondje Cabarestafette geeft je een voorproefje van een veelbelovende toekomst! Met drie uiteenlopende acts, virtuoze presentatie en muziek van Pica DJ, die de zaal voorafgaand opwarmt, is een prikkelende avond gegarandeerd. Lees meer over het Cabaretestafette 2016/2017 

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.