Marjolijn Touw

Marjolijn Touw is geboren in 1962 en groeide op in de provincie Noord-Holland in de plaats Nieuwer Amstel en is een Nederlandse zangeres, danseres en musicalactrice, stemactrice en zangdocente.

Opleiding

Marjolijn Touw begon al op zeer jonge leeftijd met zingen en zong op haar achtste al in het IKON-radiokoor. Na de middelbare school ging ze studeren aan De Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. In 1987 studeerde ze af.

Carrièreverloop

Marjolijn Touw zit al meer dan 25 jaar in het theatervak. Haar lijst met rollen in diverse producties is indrukwekkend. Zo speelde Marjolein onder andere in;

 • Hoeren en Heiligen
 • Een boel Touw
 • David Copperfield
 • A Tribute to S(t)ing
 • Chicago
 • The Wiz
 • Ciske de Rat
 • Petticoat
 • The Little Mermaid
 • Sister Act
 • Nonsens
 • Was Getekend, Annie M.G. Schmidt
 • HELLO, DOLLY

Dit is slechts een kleine greep uit de immense speellijst van Marjolein Touw.

Kleine producties

Marjolijn stond in kleinere producties onder andere voor het Amstel Toneel waar ze speelde in een aantal voorstellingen, onder meer “Braaf” en “Ondersteboven”. Vervolgens speelde ze in de cabaretvoorstelling “Veenstra slaapt nog”. Ze speelde een grote rol in de shows “Bosje Bloemen” en “Karin in Concert” van Karin Bloemen.

Deze kleine producties waar Marjolijn in speelde werden gevolgd door een aantal solovoorstellingen “Hoeren en Heiligen” in 1993 en “Een Boel Touw” in 1994. In 1995 speelde ze de rol van Mrs. Micawber in David Copperfield, gevolgd door wederom een solovoorstelling “A Tribute to S(t)ing” in 1996. In muziektheatervoorstelling “Gilly!”speelde ze de rol van mevrouw Trotter.

Grote musicals

Al snel brak Marjolijn door en speelde ze ook in grote musicals. De eerste musical was “Chicago”. Ze speelde de rol van Mama Morton, de gevangenisbazin. Enkele jaren later, speelde ze met Miranda van Kralingen en Rob vd Meeberg in “Dobbe, Dobbe, Dobbe”. Daarnaast fungeerde ze als understudy van de personage Roos in de hitmusical “Mamma Mia!”. Er volgden nog meer grote musicalproducties. ”The Wiz” startte in 2006, waar Marjolijn de rol van Sadista speelde, gevolgd door de grote productie “Ciske de Rat” waarin ze Ma Vrijmoeth vertolkte. Daarna schitterde ze in ”Mary Poppins” als Juf Andrew, direct gevolgd door “Petticoat” met Chantal Janzen en Brigitte Heitzer. In 2012 volgde musical “The Little Mermaid” en daarna twee seizoenen “Sister Act” in het AFAS Circustheater in Scheveningen, waar ze de rol van Moeder Overste vertolkte.

Musical Nonsens

In 2016 speelt Marjolijn Touw samen met Mariska van Kolck de hoofdrol in de nieuwe musical Nonsens. Deze musical een productie van Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment gaat over een klooster waar de kok per vergissing 52 nonnen vergiftigt. De vijf zusters die zijn overgebleven hebben geen geld voor alle begrafenissen en organiseren daarom een benefietvoorstelling. De rollen van de andere drie zusters worden gespeeld door Brigitte Heitzer, Wieneke Remmers en Renée van Wegberg.

Ervaring

Naast haar theaterwerk verscheen Marjolijn Touw in verschillende televisieprogramma’s en – series. Ze was onder andere te zien in “de Schreeuw van de Leeuw” als Annie de Rooy, in “Baantjer”, “Kinderen geen bezwaar” en “Goede Tijden, Slechte Tijden”. Ze was jurylid in Una Voce Particolare”. Ook verzorgt Marjolein workshops en masterclasses.

Prijzen

Meerdere malen won Marjolein diverse prijzen, zo won ze de Jean – Louis Pisuiseprijs, de Pall–Mall Exportprijs en is ze 4 keer genomineerd voor Johnny Kraaijkamp Musicalaward voor diverse rollen. Ook won Marjolijn 2 keer de Johnny Kraaijkamp Musicalaward

Leuk om te lezen