Tony Neef

  Tony Neef is geboren in het Groningse dorp Leek op 29 januari 1961 en is een Nederlandse (musical)acteur, musicalzanger, tekstdichter en stemacteur.

Opleiding

Tony Neef studeerde in 1991 af aan de Academie voor Lichte Muziek in Hilversum.

Carrièreverloop

Tony Neef werd bekend door zijn vertolking van de rol van Chris in Miss Saigon. Daarvoor was hij te zien in Jeans en Evita en vervolgens speelde hij rollen in onder andere Chicago, Titanic, Saturday Night Fever en Les Miserables. Voor de rol van Oscar in Sweet Charity werd Tony in 2006 genomineerd voor een Musical Award in de categorie Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical. Tony was ook te zien in kleinkunst theaterprogramma’s als Telkens Weer het Dorp, Purper en The World Goes ‘Round naast onder anderen Jon van Eerd. Als stemacteur is hij te horen in vele animatiefilms en -series. Liedteksten van Tony zijn onder andere te horen op de laatste cd van Willeke Alberti en op de single van Jeroen van der Boom Jij bent zo die de eerste plaats bereikte in de Nederlandse en Belgische hitlijsten. In 2008 speelde Tony in de Nederlandse Jeugdfilm Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek van regisseur Martijn van Nellestijn. In 2009 speelde Tony in de Nederlandse Jeugdfilm Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot van regisseur Martijn van Nellestijn. In 2012 maakt Tony Neef samen met onder anderen Fred Butter, Nance Coolen, Rik Hoogendoorn en Esther Roord deel uit van de vakjury van de Gouden Pepernoot. Deze stichting reikt prijzen uit aan de beste Sinterklaas initiatieven van Nederland.

Tony Neef in The Sound of Music

In the Sound of Music speelde hij Max Dettweiler samen met Ad Knippels, Maaike Widdershoven, Anouk Maas, Vajen van de Bosch en Martijn Vogel spelen ze in veel theaters in Nederland.

Tony Neef in Sonneveld

In de Sonneveld de musical speelt Tony Neef de rol van Wim Sonneveld deze voorstelling is exclusief te zien in De LaMar theater in Amsterdam. In deze rol speelt Tony onder andere naast Freek Bartels, Cindy Bell en Mariska van Kolck.

Tony Neef Lumiere in Beauty and the Beast

Tony Neef speelt theaterseizoen 2015-2016 mee in de musical klassieker Beauty and the Beast van Stage Entertainment. Hier speelt Tony onder andere samen met Anouk Maas, Loeki Knol en Freek Bartels.

Tony Neef in het theater

In veel voorstellingen is Tony neef te zien geweest. Zo speelde Tony in;

Leuk om te lezen